Amarone. Det finns nog ingen vinentusiast som inte reagerar när de hör ordet. Amarone som kommer från Italiens vinregion Valpolicella är ett av de mest kända och uppskattade vinerna i hela världen. Dessutom är det ett lagringsdugligt vin, som i rätt miljö kan lagras i årtionden. Du kan förstås dricka en Amarone strax efter att du har köpt den, men du bör veta att ju längre det mognar i källaren, desto bättre blir det. Även en ung Amarone smakar av torkade frukter, toner av blommor, söta kryddaromer med lena men distinkta tanniner. Och lagrar du vinet i några år, så blir det lent och tanninerna blir mjukare med tiden och vinet utvecklar en fler aromatiska och komplexa inslag och smaker.

Man kan lära sig mycket om de torkade Amarone-druvorna Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara och läsa en hel om hur man parar Amarone med mat. Det som kan verka lite klurigt dock för de allra flesta är att veta skillnaden mellan en Valpolicella, Ripasso, Amarone och Amarone Riserva.  Och det var just av den anledningen som vi träffade en Amarone-producent på Italiens största vinkooperativ Collis-Rionde, producenten Cantine Riondo i Vapolicella, och yssnade på deras chefsvinmakare Giorgio Marchiotto. Vi provade fyra olika viner gjorda på Amarone-druvan Corvina Verionese, på en av Stockholms schysstaste restauranger, Paul Taylor Lanthandel, år god mat och en bit Västerbottenost som parades med vinerna. Suveränt gott!

Amarone - Tareq

Stilar av Amarone

Med Valpolicellor handlar det mesta om tid och om hur mycket torkade druvor som används.  Det finns olika Valpolicella stilar, allt från unga viner som lagras upp till 1 år på fat till en Amarone Riserva som måste lagras i minst 4 år.

Med Valpolicellor handlar det mesta om tid och om hur mycket av torkade druvor som används. Det finns olika Valpolicella stilar, allt från unga viner som lagras upp till 1 år på fat till Amarone Riserva som enligt regler måste lagras i minst 4 år.

Corvina är signaturdruvan annars är druvorna alltid de samma, fast i olika blandningar: Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. För att ge vinerna mer komplexitet torkas druvorna innan man pressar dem och då finns det gott om druvskal kvar för att ge vinet den där särskilda sötfruktiga, smakfullt generösa smaken.

Utgångläget är alltid att torka druvor för att göra Amarone. Efter att man producerat sitt Amarone-vin tappas de kvarvarande druvbitarna (skal, kärnor etc) och man gör exmpelvis andra viner som Ripasso-viner.

Mycket likt russin – samlar de torkade druvorna på sig socker. Det är nämligen sockret som ger vinet alkohol, ju mer socker desto fler alkoholprocent.

Ripasso (betyder ”pressa igen”) men jäser vinet två gånger, en gång på hösten efter skörd och sedan på våren för att ge vinerna ännu mer struktur, färg och smak vid kontakten av de torkade och koncentrerade Amarone-druvskalen. I Ripasso tar man hand om vindruvorna som finns kvar nr de jäste till Amaronen och så blandar man Ripasso med dessa gamla skal och lite nya fräscha druvor.

Amarone - 4 viner

De fyra vinerna som vi provade

Castelforte Corvina Veronese 2018 / SB-nr 23072

Detta är ett ungt och sötfruktigt, mycket fylligt och smakrikt vin som lagrats på ståltank och ekfat i upp till tolv månader. Under jäsningen har vinet konstant skalkontakt så att så mycket tanniner och färg som möjligt lakas ut.

Ett druvrent vin, endast Corvina och vinet smakar av choklad och svarta körsbär, lite örter och tobak toppat med en rostad ekton. Trevligt vin som passar till både pizza och kött.

Castelforte Ripasso 2017 / SB-nr 5352

Gjort på Amarones skalmassa kvar i tanken smakar denna fylliga Ripasso lite mer av ekfat och liter mer sötfruktigt och lite mer alkohol. Vinet har lagrats minst ett år på ekfat.

Koncentrerad röd i färgen med smak av röda och svarta bär som blåbär, vinbär och björnbär men också läckra stänk av olika kryddor. Druvorna är de tre Corvina, Rondinella, Molinara.  Fint avslut.

Följande viner är Amarone och en Amarone Riserva. Den största skillnaden mellan dessa är att Riservan måste lagras i 4 år, det vill säga 2 år längre än den ”normala” Amaronen. Många producenter lagrar till och med ännu längre och har man en bra vinförvaring kan man förstås lagra vinet ytterligare 10 till 15 år, om man vill, för det blir bara bättre!

Castelforte Amarone della Valpolicella 2016 / SB-nr 12379

Castelforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg och är en imponerande Amarone. Doften är intensiv, russinlik med inslag av körsbär, kakao, tobak och mandel. Vinet är fylligt, fruktig och mycket smakrikt. Där finns mörka bär, körsbär, örter, kryddor och fattoner. I eftersmaken möter välintegrerade tanniner och en lång bärig ton av svarta vinbär, blåbär och mörk choklad. Njutbart till god mat!

Castelforte Amarone della Valpolicella Riserva 2015 / SB-nr 73567

Provningens och även producentens pièce de résistance, den stiliga Amarone Riservan, som är ett kraftfullt vin som kombinerar stor elegans med saftiga mörka bär som russin, mogna körsbär- och söt marsipan kombinerat med en smula tobak och vanilj. Grandios och svulstig Amarone (och tips för den som vill ha i jul) i en Limited Edition. Schyssta tanniner som ger den absolut rätta och välgjorda Amarone-profilen!

Amarone - Västerbottenost

Och vilken mat passar till dessa viner?

Nästan alla maträtter kan serveras till Valpolicellavin. Grillat vilt, biff, mustiga vegetariska grytor liksom pasta och pizza. 

Tareq Taylor och Paul Svensson driver Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg och serverade en rätt à la Tareq med smörstekt vildand, rostad rotselleri och svamp i rödvinssky och ett skum på Västerbottensost®, Sveriges godaste ost från Burträsk med anor från 1872, som återigen bevisar att man inte alltid behöver ta en fransk alpost för att få lite smak. Amarone Riservan och Västerbottenosten är dessutom en perfekt matchning, båda är ju tålmodiga hantverk med lång lagringstid. Prova med några bitar till Amaronen!

Amarone - lunch

Läs mer om Venetien och Valpolicella:

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy