Amarone & Tareq Taylor som lagade lunchen!

Amarone - lunch

Amarone. Det finns nog ingen vinentusiast som inte reagerar när de hör ordet. Amarone som kommer från Italiens vinregion Valpolicella är ett av de mest kända och uppskattade vinerna i hela världen. Dessutom är det ett lagringsdugligt vin, som i rätt miljö kan lagras i årtionden. Du kan förstås dricka en Amarone strax efter att du har köpt den, men du bör veta att ju längre det mognar i källaren, desto bättre blir det. Även en ung Amarone smakar av torkade frukter, toner av blommor, söta kryddaromer med lena men distinkta tanniner. Och lagrar du vinet i några år, så blir det lent och tanninerna blir mjukare med tiden och vinet utvecklar en fler aromatiska och komplexa inslag och smaker.

Man kan lära sig mycket om de torkade Amarone-druvorna Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara och läsa en hel om hur man parar Amarone med mat. Det som kan verka lite klurigt dock för de allra flesta är att veta skillnaden mellan en Valpolicella, Ripasso, Amarone och Amarone Riserva.  Och det var just av den anledningen som vi träffade en Amarone-producent på Italiens största vinkooperativ Collis-Rionde, producenten Cantine Riondo i Vapolicella, och yssnade på deras chefsvinmakare Giorgio Marchiotto. Vi provade fyra olika viner gjorda på Amarone-druvan Corvina Verionese, på en av Stockholms schysstaste restauranger, Paul Taylor Lanthandel, år god mat och en bit Västerbottenost som parades med vinerna. Suveränt gott!

Amarone - Tareq

Stilar av Amarone

Med Valpolicellor handlar det mesta om tid och om hur mycket torkade druvor som används.  Det finns olika Valpolicella stilar, allt från unga viner som lagras upp till 1 år på fat till en Amarone Riserva som måste lagras i minst 4 år.

Med Valpolicellor handlar det mesta om tid och om hur mycket av torkade druvor som används. Det finns olika Valpolicella stilar, allt från unga viner som lagras upp till 1 år på fat till Amarone Riserva som enligt regler måste lagras i minst 4 år.

Corvina är signaturdruvan annars är druvorna alltid de samma, fast i olika blandningar: Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. För att ge vinerna mer komplexitet torkas druvorna innan man pressar dem och då finns det gott om druvskal kvar för att ge vinet den där särskilda sötfruktiga, smakfullt generösa smaken.

Utgångläget är alltid att torka druvor för att göra Amarone. Efter att man producerat sitt Amarone-vin tappas de kvarvarande druvbitarna (skal, kärnor etc) och man gör exmpelvis andra viner som Ripasso-viner.

Mycket likt russin – samlar de torkade druvorna på sig socker. Det är nämligen sockret som ger vinet alkohol, ju mer socker desto fler alkoholprocent.

Ripasso (betyder ”pressa igen”) men jäser vinet två gånger, en gång på hösten efter skörd och sedan på våren för att ge vinerna ännu mer struktur, färg och smak vid kontakten av de torkade och koncentrerade Amarone-druvskalen. I Ripasso tar man hand om vindruvorna som finns kvar nr de jäste till Amaronen och så blandar man Ripasso med dessa gamla skal och lite nya fräscha druvor.

Amarone - 4 viner

De fyra vinerna som vi provade

Castelforte Corvina Veronese 2018 / SB-nr 23072

Detta är ett ungt och sötfruktigt, mycket fylligt och smakrikt vin som lagrats på ståltank och ekfat i upp till tolv månader. Under jäsningen har vinet konstant skalkontakt så att så mycket tanniner och färg som möjligt lakas ut.

Ett druvrent vin, endast Corvina och vinet smakar av choklad och svarta körsbär, lite örter och tobak toppat med en rostad ekton. Trevligt vin som passar till både pizza och kött.

Castelforte Ripasso 2017 / SB-nr 5352

Gjort på Amarones skalmassa kvar i tanken smakar denna fylliga Ripasso lite mer av ekfat och liter mer sötfruktigt och lite mer alkohol. Vinet har lagrats minst ett år på ekfat.

Koncentrerad röd i färgen med smak av röda och svarta bär som blåbär, vinbär och björnbär men också läckra stänk av olika kryddor. Druvorna är de tre Corvina, Rondinella, Molinara.  Fint avslut.

Följande viner är Amarone och en Amarone Riserva. Den största skillnaden mellan dessa är att Riservan måste lagras i 4 år, det vill säga 2 år längre än den ”normala” Amaronen. Många producenter lagrar till och med ännu längre och har man en bra vinförvaring kan man förstås lagra vinet ytterligare 10 till 15 år, om man vill, för det blir bara bättre!

Castelforte Amarone della Valpolicella 2016 / SB-nr 12379

Castelforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg och är en imponerande Amarone. Doften är intensiv, russinlik med inslag av körsbär, kakao, tobak och mandel. Vinet är fylligt, fruktig och mycket smakrikt. Där finns mörka bär, körsbär, örter, kryddor och fattoner. I eftersmaken möter välintegrerade tanniner och en lång bärig ton av svarta vinbär, blåbär och mörk choklad. Njutbart till god mat!

Castelforte Amarone della Valpolicella Riserva 2015 / SB-nr 73567

Provningens och även producentens pièce de résistance, den stiliga Amarone Riservan, som är ett kraftfullt vin som kombinerar stor elegans med saftiga mörka bär som russin, mogna körsbär- och söt marsipan kombinerat med en smula tobak och vanilj. Grandios och svulstig Amarone (och tips för den som vill ha i jul) i en Limited Edition. Schyssta tanniner som ger den absolut rätta och välgjorda Amarone-profilen!

Amarone - Västerbottenost

Och vilken mat passar till dessa viner?

Nästan alla maträtter kan serveras till Valpolicellavin. Grillat vilt, biff, mustiga vegetariska grytor liksom pasta och pizza. 

Tareq Taylor och Paul Svensson driver Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg och serverade en rätt à la Tareq med smörstekt vildand, rostad rotselleri och svamp i rödvinssky och ett skum på Västerbottensost®, Sveriges godaste ost från Burträsk med anor från 1872, som återigen bevisar att man inte alltid behöver ta en fransk alpost för att få lite smak. Amarone Riservan och Västerbottenosten är dessutom en perfekt matchning, båda är ju tålmodiga hantverk med lång lagringstid. Prova med några bitar till Amaronen!

Amarone - lunch

Läs mer om Venetien och Valpolicella:

San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano

Vin från Toscana - Nyanserad smak med inslag av kryddor och mörka bär

Artikelnummer: 2022

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montepulciano, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 189 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna