Vädret är fortfarande ganska bra och vi tänkte grilla för att säga hejdå till sommaren! Bistecca Fiorentina, italienarnas egna T-bone steak ett en mycket traditionellt florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och har sitt eget ”bästa” recept på. Köttet brukar typisk vara Chianina nötkreatur, en gammal toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött. Helst gillar man då över mycket het kol… Vi dricker en italiensk Valpolicella Ripasso från Veneto!
Mycket gott vin för pengarna!
Idag öppnar vi en flaska av denna underbart smakfulla ekologiska Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore från Venetien och den trendiga vinmakerskan Cristiana Bettili med vingårdar precis utanför Verona och vi blir nästan lyriska. Kan viner verkligen vara så smakfulla och rustikt eleganta? Alla de torkade amaronedruvorna finns här: Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta – allt i enlighet med Veronas DOC-märkning – och vinet har en komplext kryddiga fatsmaker av muskotnöt och mörka läckra frukter som körsbär och russin och sedan en släng av vanilj och choklad.
Det här ripassovinet är lite tyngre och mustigare än en ’vanlig’ Valpolicella. Det passar därför alldeles utmärkt till vår grillade Bistecca! Valpolicella Ripasso passar mycket bra till alla klassiska kötträtter men också såklart även till lagrade italienska hårdostar. Valpolicella Ripasso är ett ekologiskt odlat vin, inga kemiska medel eller konstgödsel har använts varken i odlingen eller för besprutning. Ägaren av Tenuta Vignega och vinmakerskan Cristiana Bettili har för något decennium sedan genomgått en förändring som innebär att all vinodling sker ekologiskt enligt föreskrifter av Bios s.r.l. di Vicenza, områdets kontrollorgan för ekologisk odling.
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore | SB 3040 | Venetien | 135 kr
Bistecca alla Fiorentina
Porterhouse är en favorit som används av många duktiga köttkockar och Porterhouse är den speciella styckdetaljen som tas av innerfilén längst bak där köttet är som kraftigast.
- knippe färsk rosmarin och salvia binds ihop med kött-snöre till små örtbuketter
- några klyftor vitlök
- gourmetsalt och mald svartpeppar
- olivolja
- 50 g smält smör
Förvärm grillen på medelhög värme.
Torka biffen och salta och peppar på både sidor. Låt köttet vila ett tag.
Örtbuketterna doppas lätt i olivolja och sedan borstar man köttet med örterna medan det grillar.
Lägg köttet på grillen och grilla sådär 10 minuter på ena sidan och sådär 7 minuter på andra.
När du tycker att den är färdiggrillad, ska den stå i 5 minuter så att köttsaften stannar kvar i köttbiten när du skär upp den.
Pensla köttet med smält vitlökssmör och skär filéen i tjocka strimlor och servera gärna med råstekt potatis och grönsaker.
Mer om italienska viner hittar du här:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Brunello di Montalcino Fattoi
Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.
Artikelnummer: 3097
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Italien, Montalcino, Toscana
Alkohol: 14,5 %
Pris: 249 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET