Hem » Vin & Mat » Grillad Bistecca alla Fiorentina & Valpolicella

Grillad Bistecca alla Fiorentina & Valpolicella

Vädret är fortfarande ganska bra och vi tänkte grilla för att säga hejdå till sommaren! Bistecca Fiorentina, italienarnas egna T-bone steak ett en mycket traditionellt florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och har sitt eget ”bästa” recept på. Köttet brukar typisk vara Chianina nötkreatur, en gammal toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött. Helst gillar man då över mycket het kol…  Vi dricker en italiensk Valpolicella Ripasso från Veneto!

Mycket gott vin för pengarna!

Idag öppnar vi en flaska av denna underbart smakfulla ekologiska Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore från Venetien och den trendiga vinmakerskan Cristiana Bettili med vingårdar precis utanför Verona och vi blir nästan lyriska. Kan viner verkligen vara så smakfulla och rustikt eleganta? Alla de torkade amaronedruvorna finns här: Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta – allt i enlighet med Veronas DOC-märkning – och vinet har en komplext kryddiga fatsmaker av muskotnöt och mörka läckra frukter som körsbär och russin och sedan en släng av vanilj och choklad.

Det här ripassovinet är lite tyngre och mustigare än en ’vanlig’ Valpolicella. Det passar därför alldeles utmärkt till vår grillade Bistecca! Valpolicella Ripasso passar mycket bra till alla klassiska kötträtter men också såklart även till lagrade italienska hårdostar. Valpolicella Ripasso är ett ekologiskt odlat vin, inga kemiska medel eller konstgödsel har använts varken i odlingen eller för besprutning. Ägaren av Tenuta Vignega och vinmakerskan Cristiana Bettili har för något decennium sedan genomgått en förändring som innebär att all vinodling sker ekologiskt enligt föreskrifter av Bios s.r.l. di Vicenza, områdets kontrollorgan för ekologisk odling.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore | SB 3040 | Venetien | 135 kr

Bistecca alla Fiorentina

Porterhouse är en favorit som används av många duktiga köttkockar och Porterhouse är den speciella styckdetaljen som tas av innerfilén längst bak där köttet är som kraftigast.

  • 1 porterhouse biff, snegla på en rejäl bit som väger kring 1 kg och är sådär 5 cm tjock och som tar längre tid på sig att bli genomgrillad, den får till slut gärna vara lite röd inuti!
  • knippe färsk rosmarin och salvia binds ihop med kött-snöre till små örtbuketter
  • några klyftor vitlök
  • gourmetsalt och mald svartpeppar
  • olivolja
  • 50 g smält smör

Förvärm grillen på medelhög värme.

Torka biffen och salta och peppar på både sidor. Låt köttet vila ett tag.

Örtbuketterna doppas lätt i olivolja och sedan borstar man köttet med örterna medan det grillar.

Lägg köttet på grillen och grilla sådär 10 minuter på ena sidan och sådär 7 minuter på andra.

När du tycker att den är färdiggrillad, ska den stå i 5 minuter så att köttsaften stannar kvar i köttbiten när du skär upp den.

Pensla köttet med smält vitlökssmör och skär filéen i tjocka strimlor och servera gärna med råstekt potatis och grönsaker.

Mer om italienska viner hittar du här:

Frågor och svar:

Vad är Bistecca alla Fiorentina?

Bistecca alla Fiorentina är en traditionell florentinsk kötträtt som är gjord av Chianina nötkreatur och är en T-bone steak.

Vilket vin dricker man till Bistecca alla Fiorentina?

Man dricker en italiensk Valpolicella Ripasso från Veneto till Bistecca alla Fiorentina.

Vad är Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore?

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore är ett ekologiskt odlat vin från Venetien som är gjort av amaronedruvor som Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta.

Vilka örter används till Bistecca alla Fiorentina?

Rosmarin och salvia används till Bistecca alla Fiorentina.

Hur länge ska man låta köttet vila efter att det är färdiggrillat?

Man ska låta köttet vila i 5 minuter efter att det är färdiggrillat så att köttsaften stannar kvar i köttbiten när man skär upp den.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.