Hem » Vin Tips » Ripasso – fler fantastiska viner från Valpolicella

Ripasso – fler fantastiska viner från Valpolicella

26_itemthemeimage_3439-jpg

Amaroneviner, i synnerhet Ripasso, har redan blivit mycket framgångsrika runt om i världen och Ripassovinerna håller på att ta egna marknadsandelar. Kanske är den största orsaken till att dessa viner har blivit så populära att de är så trevliga att dricka. De är väldigt lika Amaroneviner i doft och struktur, men är ofta något billigare.

I Valpolicella använder man tre riktigt gamla italienska druvor:

Corvina – odlas i Valpolicella sedan 300-talet och återfinns i lite olika varianter och kloner. Corvina är den klassiska druvan, Corvina Veronese och Corvinone är kloner av den, men i princip samma druva. Det är en resistent druva och tåg lite kyligare väder eftersom den har ett tjockt skal som är perfekt om man vill torka och pressa druvorna enligt Appassimentometoden som är den metoden som används till Ripassovinerna.

Rondinella – också en anpassningsbar druva som tål en del väder.

Molinara – är inte längre en obligatorisk druva enligt reglerna. En bra banddruva.

Sedan försöker man även väcka liv i några andra gala druvor så att de får en revival. Så det finns några andra gamla aromatiska druvor som man till 10% per druva får använda som blanddruvor.

De bästa Ripassovinerna:

  • 2009 Zenato Ripassa Valpolicella Superiore
  • 2009 Tommasi Ripassa Valpolicella
  • 2010 Tommasi Il Sestante Ripassa Valpolicella
  • 2010 Storia Antica Ripassa Valpolicella
  • 2011 Domìni Veneti Vigneti Di Torbe Ripassa Valpolicella Classico Superiore

En indikation på hur populära Ripassovinerna har blivit är det faktum att många vingårdar utanför Valpolicelloregionen har börjat försöka efterlikna dem. Som med många andra viner finns det falska kopior på marknaden. För att skydda mot detta problem har alla äkta Ripasso statens sigill på sina flaskor från och med december 2011.

Produktionen av dessa viner ligger på cirka 20 miljoner flaskor om året. Som med Amaroneviner torkas druvorna innan jäsningen. Varje vin jäses en andra gång, en repass. De som passerar Amaroneskal blir torrare viner, de som passerar reciotoskal blir lenare.

Lite mer att läsa om Valpolicellaviner:

Hur blev vinåret 2016 i Italien?

Vintips 3 x Italien – Amarone, Valpolicella och Soave

Amarone DOCG

Frågor och svar:

Vilka druvor används i Ripassoviner från Valpolicella?

Man använder tre gamla italienska druvor: Corvina, Rondinella och Molinara.

Vad är Appassimentometoden?

Det är en metod där man torkar och pressar druvorna för att få en högre koncentration av smaker och sockerhalt.

Vilka är några av de bästa Ripassovinerna?

Exempel på bra Ripassoviner är Zenato Ripassa Valpolicella Superiore, Tommasi Ripassa Valpolicella och Domìni Veneti Vigneti Di Torbe Ripassa Valpolicella Classico Superiore.

Varför har Ripassoviner blivit så populära?

De är trevliga att dricka och liknar Amaroneviner i doft och struktur, men är oftast något billigare.

Hur skyddas äkta Ripassoviner från falska kopior?

Alla äkta Ripassoviner har statens sigill på sina flaskor från och med december 2011.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.