Amaroneviner, i synnerhet Ripasso, har redan blivit mycket framgångsrika runt om i världen och Ripassovinerna håller på att ta egna marknadsandelar. Kanske är den största orsaken till att dessa viner har blivit så populära att de är så trevliga att dricka. De är väldigt lika Amaroneviner i doft och struktur, men är ofta något billigare.
I Valpolicella använder man tre riktigt gamla italienska druvor:
Corvina – odlas i Valpolicella sedan 300-talet och återfinns i lite olika varianter och kloner. Corvina är den klassiska druvan, Corvina Veronese och Corvinone är kloner av den, men i princip samma druva. Det är en resistent druva och tåg lite kyligare väder eftersom den har ett tjockt skal som är perfekt om man vill torka och pressa druvorna enligt Appassimentometoden som är den metoden som används till Ripassovinerna.
Rondinella – också en anpassningsbar druva som tål en del väder.
Molinara – är inte längre en obligatorisk druva enligt reglerna. En bra banddruva.
Sedan försöker man även väcka liv i några andra gala druvor så att de får en revival. Så det finns några andra gamla aromatiska druvor som man till 10% per druva får använda som blanddruvor.
De bästa Ripassovinerna:
- 2009 Zenato Ripassa Valpolicella Superiore
- 2009 Tommasi Ripassa Valpolicella
- 2010 Tommasi Il Sestante Ripassa Valpolicella
- 2010 Storia Antica Ripassa Valpolicella
- 2011 Domìni Veneti Vigneti Di Torbe Ripassa Valpolicella Classico Superiore
En indikation på hur populära Ripassovinerna har blivit är det faktum att många vingårdar utanför Valpolicelloregionen har börjat försöka efterlikna dem. Som med många andra viner finns det falska kopior på marknaden. För att skydda mot detta problem har alla äkta Ripasso statens sigill på sina flaskor från och med december 2011.
Produktionen av dessa viner ligger på cirka 20 miljoner flaskor om året. Som med Amaroneviner torkas druvorna innan jäsningen. Varje vin jäses en andra gång, en repass. De som passerar Amaroneskal blir torrare viner, de som passerar reciotoskal blir lenare.
Lite mer att läsa om Valpolicellaviner:
Hur blev vinåret 2016 i Italien?
Vintips 3 x Italien – Amarone, Valpolicella och Soave
Frågor och svar
Det bästa ripasso enligt populäritet är 2009 Zenato Ripassa Valpolicella Superiore.
Det bästa enligt populäritet är 2009 Zenato Ripassa Valpolicella Superiore följt av 2009 Tommasi Ripassa Valpolicella.
De tillverkas enligt enligt Appassimentometoden där druvorna torkas innan pressning.
Rispasso är ett speciellt vin från Valpolicelloregionen i Spanien. Det är ett väldigt Amarone liknande vin i doft och struktur, men är ofta något billigare. Precis som Amarone torkas druvorna innan pressning. Detta ger vinerna sin speciella smak.
Det finns inte endast en valpolicella druva, utan flera olika druvor odlas i regionen. Valpolicella ripasso druva som odlats längst tid i regionen är Corvina.