|

Kvinnliga vinmakare: vi firar kvinnodagen!

Idag den 8 mars firar vi kvinnliga vinmakare på Internationella kvinnodagen och ett tillfälle att sätta fokus på just kvinnor. Vin- och dryckesbranschen har traditionellt sett inte gett kvinnor så mycket utrymme, men de senaste åren har det nog blivit lite bättre. Vi har ett gäng duktiga kvinnliga sommelierer så varför inte också titta lite närmare på några goda viner som kvinnor skapat?

Många kvinnor arbetar i det dolda och syns mindre i en ganska mansdominerad bransch. Eftersom frågan med kvinnliga vinmakare har lyfts bland våra läsare både en och annan gång, så tyckte vi att det var dags att titta på kvinnliga vinmakare i en manlig värld! Kvinnor gör alla typer av vin, från mustiga röda viner till fruktiga vita och vinerna är minst lika goda. Testa själv får du se! Vi slår vad om att du bland dessa viner hittar en och annan favorit sedan tidigare. Du kanske bara inte visste att det var en kvinna som låg bakom?

Det finns många sätt att fira denna dag och vad kan vara bättre än att äta lite god mat och ta ett glas vin Samtidigt bör du som är kvinna inte glömma bort att slå dig lite för bröstet för dina gånga prestationer både i vardagen och på jobbet.

Vi tittar först på några goda viner och sedan berättar vi lite historiskt om Internationella kvinnodagen!

.

Prova gärna…

Villa Maria | SBnr 6262 | Nya Zeeland, Marlborough | 115 kr

Helen Morrison ute i vingården

Helen Morrison

Härlig torr och prisbelönt Sauvignon Blanc skapad av Helen Morrison på Villa Maria Estate. Helen sätter också fokus på hållbarhet och miljö och är idag en ledande vinmakare i regionen. Vinet är mycket krispigt och fräscht och har en frisk framtoning med distinkta citrustoner och syrliga frukter. Trevligt och snyggt vin med en tät och komplex stil och som passar till varierade maträtter eller att sippa.

.

.

Eva Fricke | SBnr 90037 | Tyskland, Rheingau | 179 kr

vinmakare Eva Fricke med ett glas vin i handen
Eva Fricke

En kvinna som rönt mycket uppmärksamhet de senaste åren är Eva Fricke och hennes fantastiska och smakfulla Rieslingviner som hon skapar på sitt eget Weingut Eva Fricke. Hon använder inte heller bekämpningsmedel och är sedan 2016 ekologiskt certifierad. Här är vinet till och med uppkallat efter henne och detta är en torr Riesling som passar utmärkt till både fisk och skaldjur. Fruktigt gott av citrus och gröna frukter. Snyggt mineralisk framtoning och en trevlig saftig syrlighet som en sådan här Riesling verkligen ska vara.

.

.

Tenuta Vignega | SBnr 3040 | Italien, Valpolicella | 139 kr

vinamakerskan Cristiana Bettili  sin vinkällare

Cristiana Bettili

Detta är ett Valpolicella Ripasso Superiore på de traditionella amarone-druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Vinet är skapat av duktiga Cristiana Bettili som även äger vingården Azienda Agricola Bettili Cristiana och hon bedriver ett organiskt jordbruk och producerar viner som värnar om vår omgivning och främjar en biologisk mångfald. Komplex och fyllig Valpolicella Ripasso med en elegant fruktbouquet. Härligt lättdrucket vin med fin fatkaraktär.

Campo Viejo | SBnr 2786 |Spanien, Rioja | 85 kr

Detta läckra Ciranzavin från Rioja har varit en favorit på den svenska marknaden allt sedan 1989. Hur många år Viejos chefsvinmakare Elena Adell gjort vinet vet vi inte, men idag gör hon det i alla fall. Och visst är det ett mysigt spanskt vin som är fullt av kryddor, vanilj och en fruktkompott av mörka mogna bär. Mustig fyllighet och fin fatkaraktär med ett superbt avslut.

.

chefsvinmakare Elena Adell med ett glas vin i handen

Elena Adell


Om Internationella kvinnodagen

Ja, så här skulle vi nog kunna hålla på ett tag till, för det finns fler duktiga kvinnliga vinmakare att hylla!

Man kan ju fundera på hur det överhuvudtaget kom sig att i kvinnor skulle få en helt egen dag där man uppmärksammar jämställdhet och mångfald. Egentligen var det den tyska kommunisten Clara Zetkin som startade alltihop under mottot att kvinnor skulle få rösträtt. Zetkin började propagera redan 1910 för detta och 1911 firades dagen den 19 mars som en första dag för kvinnor i alla fall i Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike.

Clara Zetkin och Rosa Luxemburg på promenad
Clara Zetkin och Rosa Luxemburg

Rösträtt för kvinnor infördes i Sverige när lagen röstades igenom 1921 i andrakammarvalet. Men det tog ända till den 8 mars 1978 som vi fick en Internationell kvinnodag, då FN införde en global högtidsdag för att hedra kvinnors kamp jorden runt. I ett 30-tal länder som exempelvis på Cypern, i Armenien, Serbien och Vitryssland för att nämna några länder, så är dagen den 8 mars en nationell helgdag. I Kina får kvinnor ledigt på eftermiddagen denna dag.

Det var till slut 1995 då Pekingförklaringen underskrevs av 189 regeringar för en värld där varje kvinna och tjej kan utöva sina val, som att delta i politik, få utbildning, ha en inkomst och bo i samhällen som är fri från våld och diskriminering.

.

.

.

Här hittar du lite mer om kvinnor i vinbranschen:

Frågor och svar:

Vad firar vi på Internationella kvinnodagen?

Vi firar kvinnliga vinmakare.

Har kvinnor traditionellt sett haft mycket utrymme inom vin- och dryckesbranschen?

Nej, det har varit en mansdominerad bransch.

Vilka typer av vin gör kvinnor?

Kvinnor gör alla typer av vin, från mustiga röda viner till fruktiga vita.

Vilka är några exempel på duktiga kvinnliga vinmakare?

Exempel på duktiga kvinnliga vinmakare är Helen Morrison på Villa Maria Estate, Eva Fricke på Weingut Eva Fricke, Cristiana Bettili på Azienda Agricola Bettili Cristiana och Elena Adell på Campo Viejo.

Vad var bakgrunden till att Internationella kvinnodagen instiftades?

Internationella kvinnodagen instiftades för att hedra kvinnors kamp för jämställdhet och mångfald, och har sitt ursprung i den tyska kommunisten Clara Zetkins kamp för kvinnors rösträtt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.