Hem » Vin Fakta » Vinkonnässören Alessio Piazza om sin karriär

Vinkonnässören Alessio Piazza om sin karriär

411 - Vinjournalen.se

Italienaren Alessio Piazza har redan bott in sig ganska bra i Sverige. Han började nyligen sitt jobb som inköps- och projektchef hos vinimportören People Wine, i Stockholm och som levererar vin och sprit både till Systembolaget men även till många restauranger. Alessio är en länk mellan den utländska producenten och Systembolaget.

Alessio kommer från en vinfamilj och om hans redan flera år långa studier för att kunna arbeta med vin.

– Man kan säga att jag verkligen har vinet i blodet eftersom min familj har en vingård som grundades av min farfars far Angelo, 1910. Vingården som ligger i närheten av Venedig är på nästan 50 hektar och producerar bland annat bästsäljaren Semi Sparkling Chardonnay, Prosecco, Pinot Grigio, de regionstypiska gröna druvorna Verduzzo och Lison. Röda viner är Cabernet Franc, Merlot, Malbec och Refosco, som ju också är en typisk ventodruva.

Alessio var inte så säker från början att han verkligen ville följa i familjens fotspår och satsa på en karriär inom vinindustrin.

– På ett sätt ville jag gärna driva min pappas verksamhet. Jag kände att det kunde vara intressant. Å andra sidan så var jag inte alls säker på om jag verkligen tyckte om vin. Men jag började studera vin på gymnasiet, redan när jag var 14.

Gymnasiet måste ha känts som en tuff uppgift för en 14-åring. Förutom att plugga vinkunskap på en nivå som skulle ha passat en 20-25 åring bättre, läste han även obligatoriska ämnen som italienska, matte, historia m.m. varje dag, året runt.

– Men det gav mig en bra kompetensbas och skjuts för min karriär. Jag fick redan döma viner vid internationella tävlingar när jag var 22 år och det gav mig en perfekt möjlighet att testa mig själv och lära av de andra.

<img decoding=

– Att döma är svårt eftersom de poäng du bestämmer ges av interaktionen mellan dig och vinet. Om du inte har en bra kunskap och erfarenhet i provsmakning, så blir det också svårt att bedöma ett vin. Jag lärde mig enormt mycket och byggde ett bra nätverk av kontakter som hjälpte mig i min karriär inom vinindustrin.

Alessio fortsatte att studera och läste sedan 6 år om vinproduktion vid Conegliano, en av de äldsta skolorna med vininriktning i Italien. Därefter läste han Wine Business i Storbritannien under 3 år. Han har verkligen en gedigen vinutbildning i ryggen, pratar 3 språk och läser just nu svenska.

– Jag älskar att leva i nya kulturer, lära mig traditioner som människor har på en speciell plats. Jag åkte till Sverige på semester och det blev två månaders internship snarare än bara en slapp semester. Sverige är ett vackert land med en sund ekonomi och de flesta människor kan prata engelska.

Idag är han dock ganska säker på att han tycker om viner. Alla typer av viner.

– Jag tror att olika viner är kan upplevas olika vid olika tillfällen. Lite som musik, vi lyssnar på olika typer av musik beroende var vi är och vilka vänner vi är med. 

– Men det är klart. En Supertuscan från Toscana sitter ju aldrig fel. Det är många druvor inblandade där och samma stil kan vara antingen lätt att dricka om det finns mer Sangiovese och Merlot i blandningen eller så blir det mer intensivt med Cabernet Sauvignon och då idealisk till mat.

– Till detta äter jag helst en riktigt god pizza eller köttbullar med lingonsylt!

Vad gör du om 10 år, Alessio?

– Man måste se och passa på att greppa de möjligheter som dyker upp på vägen. Det är viktigt att förstå när vi behöver ta dem. Jag väljer det som känns bra i maggropen och som gör mig glad.

Alessio Piazzas 5 tips om ur man lär sig mer om viner:

  • Res till och upplev vinländer, det är otroligt lärorikt att lära sig om just den platsens viner.
  • Läs inte bara böcker själv. Vin är en social upplevelse, så lär tillsammans med andra.
  • Associera varje vin till en daglig produkt. Det blir lättare. Som att förklara vinets kropp med hjälp av mjölk: lättmjölk är en munkänsla och ett vin med lätt kropp. Mellanmjölk är ett vin med medelstor kropp och ett vin med fyllig stor kropp är då den röda mjölken.
  • Testa samma druva från olika vinregioner och identifiera druvans vanliga smaker och aromer. Då du börjar börja känna igen druvor.
  • Läs tidningar som Vinjournalen och håll dig uppdaterad om marknaden.
  •  

Möt fler internationella vinpersonligheter:

Frågor och svar:

Vad är Alessio Piazzas bakgrund inom vinindustrin?

Alessio kommer från en vinfamilj och har studerat vin sedan gymnasiet. Han har även läst om vinproduktion i Italien och Wine Business i Storbritannien.

Vad är Alessio Piazzas nuvarande jobb?

Han är inköps- och projektchef hos vinimportören People Wine i Stockholm, som levererar vin och sprit till både Systembolaget och restauranger.

Vad är Alessio Piazzas syn på olika typer av viner?

Han tror att olika viner kan upplevas olika vid olika tillfällen, precis som musik. Men han tycker att en Supertuscan från Toscana aldrig sitter fel.

Vad är Alessio Piazzas tips för att lära sig mer om viner?

Res till vinländer, lär tillsammans med andra, associera varje vin till en daglig produkt, testa samma druva från olika vinregioner och läs tidningar som Vinjournalen.

Vad är Alessio Piazzas planer för framtiden?

Han vill greppa de möjligheter som dyker upp på vägen och välja det som känns bra i maggropen och gör honom glad.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.