Hem » Vin Fakta » Vinprofilen: Yao Ming, vinproducent med raketfart
Vin Fakta

Vinprofilen: Yao Ming, vinproducent med raketfart

yao_front - Vinjournalen.se
ap prins wiliam

En av världens främsta basketstjärnor, den 35-årige kinesen Yao Ming, har på bara sex år blivit en superkändis inom vinvärlden. Yao Ming är utnämnd till NBA All-Star inte mindre än 8 gånger och ansedd som en av NBA:s bästa centers genom tiderna, men han är också vinproducent. Hur har egentligen den här med vinkarriären tagit fart?

Hur kan en asiat utan någon tidigare vinkännedom så där hux flux bara köpa en vingård i Kalifornien, och få ett, två och sedan tre kvalitetsviner upp på banan på nolltid?

Allt började egentligen när Yao raggades över till amerikanska NBA Houston Rockets 2002 och han lärde inte bara känna västerländsk mat och kultur, han började också tycka om viner i Kalifornien.

”Jag upptäckte stora franska och kaliforniska viner när jag bodde i USA spelade för N.B.A. Jag blev givetvis intresserad av att smaka olika viner och blev direkt intresserad och imponerad av viner från Napa Valley. Vin för mig hänger ihop med vänner, god mat, familj och trevliga minnen”, säger Yao.

yao3Producerar kvalitetsviner

Säkert drog många förnäma vinentusiaster på smilbanden när den tronande 2,29 m långa kinesen från Shanghai med pondus deklamerade att han skulle starta sitt Yao Family Wines i Napa Valley 2011. Men sedan gick det med en väldig fart. Under samma år lanserade han sin Yao Ming Napa Valley Cabernet Sauvignon.

”Jag är utan tvekan ett fan av druvan Cabernet Sauvignon, men tycker också om den lättare Pinot Noir och den vita Chardonnay”.

Faktum är att Yao’s viner har fått otroligt bra kritik av alla förnämliga vinkritiker i världen. Bland annat har Robert Parker på The Wine Advocate och Steve Heimoff på Wine Enthusiast har höjt hans viner till skyarna. Vi pratar 95+ poäng på vinskalan.

”Jag ger 95 poäng till 2010 Yao Ming Family Reserve Napa Valley Cabernet Sauvignon och 90 poäng till 2010 Yao Ming Napa Valley Cabernet Sauvignon”, sa Robert Paker, ”och jag är medveten om alla de argument om kändisars medelmåttiga viner, men så är inte fallet med Yao Mings högklassiga viner.”

Det måste ha varit väldigt nervöst i början för Yao att få sitt godkännande från stolta vinentusiaster i Kalifornien. Men han är en envis och effektiv man som verkar iscensätta det han planerar. Han tog sina druvor från vingårdar med ypperligt bra rykte runt om i Napa Valley och från jordar med mycket bra egenskaper som tillför komplexitet och en renhet till en slutlig blandning.

Yao har också haft framsynthet att knyta bra vinmakare och experter till sig. Bland annat den kände vinmakaren Tom Hinde som blandar 4 av 5 av de klassiska Bordeaux varianterna för Yao Ming.

”Jag ger gärna feedback och provar blandningar i processen men har fullt förtroende för mina experter. Jag är fortfarande på nybörjarstadiet när det gäller vin. Men det är som med basketball. Man jobbar i ett team där alla tillför olika kompetenser för att åstadkomma något riktigt bra,” säger Yao.

De dominerande druvorna hos Yao är Cabernet Sauvignon, men även Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot för att ge struktur, en intensiv färg, smaken och tanninerna. Vinerna lagras sedan uteslutande i 100% franska ekfat i minst 18 månader.

yao1Kina har en enorm potential

Trots att Yaos far var krögare med passion för gastronomi, så är det bara de senaste decennierna som vin har börjat bli riktigt populärt i Asien, i alla fall den typen vin som vi i västerlandet är vana vid. Och visst har vintrenden vuxit fort i Kina. Man tror nu att den asiatiska marknaden kommer att stå för 2/3 av världens totala vinkonsumtion om bara några år, 2021.

Den är naturligtvis det nyvunna kinesiska intresset och denna stora marknad som Yao Ming har i åtanke när han vill sälja sina viner. Det finns givetvis pengar att tjäna och Yao Mings viner kostar redan nu en redig slant per flaska.

”Även kineser tycker om god mat och goda viner, det är naturligt att vinintresset vuxit. Jag tror att vin passar in i den kinesiska livsstilen som den ser ut idag. Kineserna är väldigt nyfikna på den fina västerländska vintraditionen, så det är spännande att introducera mina Napa-viner i Kina. Jag tror att kaliforniska viner har en stor potential. Jag tror också att Kina kommer att utveckla sina egna boutique vingårdar och i framtiden kunna producera riktigt fina viner. Varför inte?”

Affärsman ut i fingerspetsarna

Och sedan är det också det här med crowd funding. Man kan i allmänhet räkna med att det kostar mellan 6-8 miljoner US dollar att köpa en vingård och få den “up and running”. Yao erbjöd för några år sedan amerikanska vin- och basketentusiaster och förmögna privatpersoner att äga en bit av hans vingård i Napa, för så lite som $5000 och skyhögt uppåt per person och han fick faktiskt ihop åtskilliga miljoner US dollar. Intresset blev otroligt stort. En investerare som satsar med Yao kommer att kunna förvänta sig en total avkastning på cirka 36% på tio år.

yaovin1

Resultatet? Yao Family Wines är idag den största vinimportören till Kina av klassiska kaliforniska kvalitetsviner.

2012 Yao Ming Napa Valley Cabernet Sauvignon, en blandning av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Årgången 2010 gav en poäng av 95 av The Wine Advocate. Årets gav 90 poäng och kostar $100 per flaska.

Vad Yao gör med de intjänade pengarna? Han driver en hel del globala kampanjer och projekt i humanitära syften. Bland annat ett projekt för att rädda afrikanska elefanter och en kampanj för att påverka kineser att sluta servera hajfenor på restaurangerna.

Frågor och svar:

Vem är Yao Ming och vad är hans koppling till vinproduktion?

Yao Ming är en kinesisk basketstjärna som också är vinproducent. Han startade Yao Family Wines i Napa Valley 2011.

Hur har Yao Ming lyckats bli en framgångsrik vinproducent på så kort tid?

Yao Ming upptäckte viner i Kalifornien när han bodde i USA och blev intresserad av att smaka olika viner. Han har också knutit bra vinmakare och experter till sig och tagit druvor från vingårdar med ypperligt bra rykte runt om i Napa Valley.

Vilka druvor är dominerande hos Yao Ming och hur lagras vinerna?

Cabernet Sauvignon är den dominerande druvan hos Yao Ming, men även Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot används för att ge struktur, smak och tanniner. Vinerna lagras sedan uteslutande i 100% franska ekfat i minst 18 månader.

Vilken kritik har Yao Mings viner fått av vinentusiaster och vinkritiker?

Yao Mings viner har fått otroligt bra kritik av alla förnämliga vinkritiker i världen, inklusive Robert Parker på The Wine Advocate och Steve Heimoff på Wine Enthusiast. Viner som 2010 Yao Ming Family Reserve Napa Valley Cabernet Sauvignon har fått 95+ poäng på vinskalan.

Vad gör Yao Ming med de intjänade pengarna från sin vinproduktion?

Yao Ming driver globala kampanjer och projekt i humanitära syften, bland annat ett projekt för att rädda afrikanska elefanter och en kampanj för att påverka kineser att sluta servera hajfenor på restaurangerna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.