Supertoskanorna var tänkta att vara viner av mycket högre kvalitet, som inte använde de efterfrågade 10% vitvinsdruvor i blandningen. Det första producerades av Antinori och hette Tignanello. Idén bakom blandningen var att ta fram det bästa hos varje druva, istället för att vara fast i en särskild formula.

Druvor som används i de supertoskanska vinerna:

  • Sangiovese
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Syrah

Antinori bröt inte bara traditionen genom att introducera utländska druvor i blandningen, han ändrade också lagringsmetoden. Istället för att lagras i slovenska ekfat, som de flesta toskanska vinerna, valde han franska barriques från Bordeaux. Det dröjde inte länge innan vinerna började vinna priser och fick namnet Supertoskanor.

Som ett erkännande för den nya arten supertoskanska viner har de italienska lagstiftarna ändrat reglerna för druvkomposition. De som passar in på beskrivningen benämns som Chianti Classico, alla andra som IGT, eller Indicazione Geografica Tipica, italienska för ”typiskt för regionen”. Idag är dessa bland Italiens populäraste viner.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy