foto: bridevalleyvineyard.com

 

Nu handlar det om engelsk Crémant. Vi har skrivit om Steven Spurrier tidigare, ni vet han som förra året blev Decanter Man of the Year 2017, han som 1976 mot alla odds vann med kaliforniska viner mot franska i The Judgement of Paris och han som testar 200 viner i veckan. Sedan några år är den kände vinkonsulten och redaktören vingårdsägare i Dorset, England.

Vi följer upp vår artikel från igår om de nya vingårdarna i Storbritannien och tittar lite hur det går vår allas vår favorit Steven Spurrier på hans vingård Bride Valley Vineyard.

”Welcome to Bride Valley – where the English countryside sparkles” står det på hans hemsida. I Bride Valley, i Litton Cheney i Dorset, driver Steven tillsammans med sin fru Arabella, vinmakaren Ian Edwards och driftschefen Graham Fischer en vingård på c:a 10 hektar. Vingårdshunden Maud finns också med på ett hörn.  Steven är en ganska nybliven vingårdsägare och vinstockar för Chardonnay, Pinot Noir and Pinot Meunier köptes in i Bourgogne. Det var bara 2011 som den första Bride Valley skörden plockades och första vinet sålde slut 2014.

Han älskar att producera mousserande viner och hittills har man 3 viner, en Blanc de blancs, en Brut Reserve och ett mousserande rosévin. I höst kommer Steven Spurrier är att släppa Englands första Crémant. Det franska ordet crémant betyder krämig och används för att beskriva klassiskt mousserande viner med lägre tryck. Hans nya cuvée kommer att ha ett tryck på 4,5 bar, i motsats till 6 – standarden för Champagne och andra engelska mousserande viner.

Då år 2015 var, för ovanlighetens skull, ett ganska kallt år, så avklassificerade han sina viner med undantag för en liten mängd mousserande rosé. Resten av skörden cirka 7500 flaskor vin, behöll han i en tank och bandade med 2016 års skörd för att skapa ett mer pärlande vin än hans mousserande rosévin. Eftersom vinet hade en ganska hög syra, gjorde han ett mindre kolsyrat vin med lägre tryck och fick då ett mjukare och krämigare vin. Så han ser denna Crémant som något extra utöver sitt ordinarie mousserande sortiment.

Han kommer att ha ca 9000 flaskor av sin Crémant och planerar att släppa de första 1000 flaskorna hos vinkedjan Liberty Wines i november.

Om denna första engelska Crémant sa Steven Spurrier att han har ansökt om skyddad ursprungsbeteckning, PDO , Protected Designation of Origin.

Det ska bi riktigt kul att prova denna Crémant framåt jul, när Vinjournalen åker till Storbritannien och då kanske vi också får veta om Steven kommer att infria sitt löfte om att producera några stilla viner, en röd Pinot Noir och en vit Chardonnay. Spännande!

 

Vad är egentligen en Crémant? Här hittar du information:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy