Samma år som appellationen gavs till Crémant-vinerna från Loiredalen, fick också Crémant de Bourgogne en appellation. Ett år senare fick Crémant-vinerna från Alsace sin appellation.

Druvor som används i Crémant-viner från Loiredalen:

  • Chenin Blanc
  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Grolleau Noir
  • Pineau d’Aunis
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon

Som ni märker finns inte Sauvignon Blanc med på listan. Vinmakarna här anser att de druvorna inte passar särskilt bra i mousserade viner. De används dock för att göra mousserade viner i Bordeaux under appellationen Crémant de Bordeaux.

Det görs över 100 000 hL Crémant-viner från Loiredalen varje år. Av dessa är 90% vita och resterande 10% rosé. Alla Crémant-viner som produceras här tillverkas med Méthode Traditionelle, som alla andra mousserade viner från Frankrike. Eftersom Chenin Blanc-druvor används som bas för dessa viner brukar de har en blommigare arom än de som produceras i Champagne.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy