Samma år som appellationen gavs till Crémant-vinerna från Loiredalen, fick också Crémant de Bourgogne en appellation. Ett år senare fick Crémant-vinerna från Alsace sin appellation.
Druvor som används i Crémant-viner från Loiredalen:
- Chenin Blanc
- Chardonnay
- Pinot Noir
- Grolleau Noir
- Pineau d’Aunis
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
Som ni märker finns inte Sauvignon Blanc med på listan. Vinmakarna här anser att de druvorna inte passar särskilt bra i mousserade viner. De används dock för att göra mousserade viner i Bordeaux under appellationen Crémant de Bordeaux.
Det görs över 100 000 hL Crémant-viner från Loiredalen varje år. Av dessa är 90% vita och resterande 10% rosé. Alla Crémant-viner som produceras här tillverkas med Méthode Traditionelle, som alla andra mousserade viner från Frankrike. Eftersom Chenin Blanc-druvor används som bas för dessa viner brukar de har en blommigare arom än de som produceras i Champagne.