Läcker smördegspizza med kantareller och en god Crémant
Senast Uppdaterad 30 december, 2018 av Jeanette Gardner
Nu börjar svampsäsongen och den gula kantarellen hör till en av våra populära, godaste och mest eftertraktade svampar och nu finns den redan i butikerna. Kantareller är alltid dyra, eftersom de inte går att odla som champignoner, utan växer vilt, men med lite tur hittar du dessa underbara smaksvampar i löv- och barrskogen.
Vi ska göra en pizza bianca som är en vit pizza utan tomatsås men ändå få till en läcker kantarelltopping och förstås ta ett glas vin till detta. Vi har denna gång valt en sval Crémant från Bourgogne men du kan dricka både rött och rosé till kantarellerna.
Pizzatopping
5 dl kantareller
2 msk smör
1 stor schalottenlök
Peppar
1 msk japansk soya
2 msk crème fraîche
1 tsk fransk senap
Persilja
2 smördegsplattor
Parmesan
Rensa och borsta kantarellerna så noga det går utan att skölja.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lägg svampen i en stekpanna och hetta upp tills vätskan som bildas har ångat bort.
Stek därefter kantarellerna med smöret i några minuter tillsammans med den finhackade schalottenlöken.
Ta några tag med pepparkvarnen och tillsätt soya.
Blanda i crème fraîche och senap.
Hacka generöst med persilja och strö på.
Gör pizzan
Tina smördegsplattor.
Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut smördegen till en större fyrkantig pizza c:a 30 x 20 cm som du lägger på bakplåtspapper på en plåt.
Fördela kantarellblandningen jämnt över smördegen.
Här är en utmärkt ekologisk Crémant Brut de Bourgogne som är både god, smakrik och fyllig och som kommer från producenten Veuve Ambal i Rully i Côte Chalonnaise. Vingården grundades 1898. Veuve Ambal är känd för sina mousserande viner och denna ljusgula Crémant av traktens druvor Chardonnay, Pinot Noir och Aligoté är ett mycket typiskt kvalitetsvin från området. Nyanserad och fruktig. Den passar excellent till kantarellpizzan och vinet förhöjer matens krämighet genom goda smakinslag som äpplen, ljust bröd, citrus och nougat.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
”Relaterat”
”
Vinjournalen Rekommenderar
Pierre Bourée Fils Meursault
Ett prestigefullt oh elegant Chardonnayvin som kommer direkt från hjärtat i Bourgogne, Côte D'Or ch lagrat på franska ekfat i 16 månader. Detta är ett vin med en tydlig karaktär av vignes blanches med full av mineralitet och ek.
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok