Läcker smördegspizza med kantareller och en god Crémant

Nu börjar svampsäsongen och den gula kantarellen hör till en av våra populära, godaste och mest eftertraktade svampar och nu finns den redan i butikerna. Kantareller är alltid dyra, eftersom de inte går att odla som champignoner, utan växer vilt, men med lite tur hittar du dessa underbara smaksvampar i löv- och barrskogen.

Vi ska göra en pizza bianca som är en vit pizza utan tomatsås men ändå få till en läcker kantarelltopping och förstås ta ett glas vin till detta. Vi har denna gång valt en sval Crémant från Bourgogne men du kan dricka både rött och rosé till kantarellerna.

Pizzatopping

  • 5 dl kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 stor schalottenlök
  • Peppar
  • 1 msk japansk soya
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 tsk fransk senap
  • Persilja
  • 2 smördegsplattor
  • Parmesan
  1. Rensa och borsta kantarellerna så noga det går utan att skölja.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  2. Lägg svampen i en stekpanna och hetta upp tills vätskan som bildas har ångat bort.
  3. Stek därefter kantarellerna med smöret i några minuter tillsammans med den finhackade schalottenlöken.
  4. Ta några tag med pepparkvarnen och tillsätt soya.
  5. Blanda i crème fraîche och senap.
  6. Hacka generöst med persilja och strö på.

Gör pizzan

  1. Tina smördegsplattor.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Kavla ut smördegen till en större fyrkantig pizza c:a 30 x 20 cm som du lägger på bakplåtspapper på en plåt.
  4. Fördela kantarellblandningen jämnt över smördegen.
  5. Grädda i ugnen i cirka 10–15 minuter.
  6. Hyvla rikligt med parmesanflingor över pizzan.

 

cremantbrutVintips: Veuve Ambal Crémant de Bourgogne

  • Område: Frankrike, Bourgogne
  • Producent: Veuve Ambal
  • Druva: Chardonnay, Pinot Noir och Aligoté
  • Art nr: 7911
  • Pris: 119 kr

Här är en utmärkt ekologisk Crémant Brut de Bourgogne som är både god, smakrik och fyllig och som kommer från producenten Veuve Ambal i Rully i Côte Chalonnaise. Vingården grundades 1898. Veuve Ambal är känd för sina mousserande viner och denna ljusgula Crémant av traktens druvor Chardonnay, Pinot Noir och Aligoté är ett mycket typiskt kvalitetsvin från området. Nyanserad och fruktig. Den passar excellent till kantarellpizzan och vinet förhöjer matens krämighet genom goda smakinslag som äpplen, ljust bröd, citrus och nougat.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •