Möt Cristiana Bettili, vinmakare och vingårdsägare

Cristiana Bettili - omslagsbild på henne i vingården

Det finns många kvinnor som Cristiana Bettili och som för vinbranschen framåt. De syns bara inte lika ofta, men de jobbar inom alla sektorer: de driver vingårdar, är vinmakare, jobbar med marknadsföring, försäljning och administration, är inköpare, sommelierer, importörer, vinjournalister, de leder provningar och utbildningar…

Vinbranschen har traditionellt alltid setts som en mycket maskulin bransch, men det går framåt. Alltfler ambitiösa kvinnor sedan 80-90 talet tagit sig an topproller inom vinindustrin.

Vi träffade en förebild, en passionerad och ambitiös företagsägare på Cristiana Bettili Wines i Veneto och Friuli Venezia Giulia. för att höra lite mer om livet som ägare och vinmakare i vinbranschen. Vi ska också prova ett av hennes viner som finns på Bolaget.

Cristiana Bettili - i vinkällaren

Veneto är den 8:e största regionen i Italien och den 5:e mest befolkade. Valpolicella, Ripasso, Amarone, Recioto, Soave, Prosecco and Bardolino – fantastiska viner som alla kommer från regionens 27 distrikt och mer än 25% av regionens viner tillverkas under DOC och DOCG-beteckningar.

Cristiana, din passion och starka miljö- och ekologiska fokus lyser igenom i allt du gör, tänker på att du är BIOS-certifierad – kan du berätta om hur du ser på hållbarhet i dina vingårdar och den organiska metod som du använder och också något utvecklingen av ditt företag Cristiana Bettili Wines?

– Vi är ett familjeföretag. Jag ärvde företaget från min far som hade köpt några hektar nära Gardasjön och senare även i Valpolicella, det var på 1960-talet. Under tiden hade hans familj, Bettili,  faktiskt redan varit i vinbranschen under två generationer, men vinföretag som det ser ut idag, grundades av mig 2002 i Pescantina i regionen Veneto, efter att ha omvandlat allt till ekologiskt och vi ekologiskt certifierades av ett ackrediterat företag, så kunde vi ge vinkonsumenten en säkerhet när det gällde våra viner. började med 100% ekologisk produktion.

– För mig har det naturliga valet alltid varit att vara ett ekologiskt vinföretag, jag har aldrig tvekat kring det. Jag började direkt med att styra in företaget mot en 100% ekologisk produktion. Att jag valde en biodynamisk ekologisk inriktning var resultatet av en skolutbildning som inte var särskilt utbredd i Italien vid den tiden, för 30 år sedan.

Cristiana Bettlili - vin eko-certifitering

Du har för närvarande ett flertal nya vingårdar, eller hur?

– Ja, vi är verksamma i 3 olika vinregioner i Italien och vi har 4 olika vingårdar.  I Veneto, i Friuli VG och i Toscana.

– Efter Tenuta Sorsei som producerar Chiaretti DOC och Bardolino DOC och Tenuta Vignega som producerar Valpolicella DOC-serien, så köpte jag Tenuta Plozner som producerar Prosecco och ett flertal olika vita viner i Grave del Friuli Venegia Giulia.

– 2016 hyrde jag några hektar Valpolicella i Tregnago-området och sedan förra året har jag varit minoritetsaktieägare i jordbruksföretaget Poggio Marchino i Toscana som producerar Vermentino IGT. Alla vingårdar hanteras organiskt och det är redan två år sedan de har certifierats av V.I.V.A. för miljömässig hållbarhet, steget för att ytterligare förbättra Moder Jordens djupa respekt och bevarande.

Cristiana Bettili - varumärken

– Respekt för miljö och tradition är grundläggande i vår företagsvision och filosofi. Alla våra viner är eko- och bio certifierade enligt Europas regler för ekologiska jordbruk. Vi deltar i företagets hållbarhetstest av projektet för miljöministeriet Agricoltural Politicy V.I.V.A. och alla viner är förstås veganska!

Cristiana Bettili från druva till vin

Kan du berätta lite för oss hur du arbetade med att renovera nya vingårdar och hur du lyckades förvandla dem till fulländade ekologiska verksamheter?

–  De grundläggande principerna för biodynamiskt ekologiskt lantbruk – och som de definieras av International Federation of Organic Farming – IFOAM – omfattar några grundregler:

  • Vingårdar måste omvandlas till ett självförsörjande jordbrukssystem genom att dra nytta av lokala resurser (läs: hållbart jordbruk). Till exempel allt måste allt gödslas med godkänt bio-gödsel och enligt biodynamiska metoder.
  • Man måste ta vara på och utnyttja jordens naturliga fertilitet.
  • Man måste undvika alla former av föroreningar som orsakas av jordbruksmetoder.
  • Och stimulera produktionen av högkvalitativa näringsämnen i en tillräcklig mängd
  • Det måste handla om vinproduktion i ett DOC-område.

Guyot metoden låter rankan växa på spaljéer av horisontella ståltrådar i olika höjder som sedan bildar långa rader. Guyot innebär att årsskott från den gångna säsongen och som sitter närmast stammen får vara kvar och binds horisontellt längs den nedersta tråden i spaljén så att det blir nästa säsongs huvudgren osv. Allt annat beskärs bort. Det finns enkel och dubbel Guyot. Skillnaden är att vid dubbel Guyot får två årsskott får vara kvar.

Cristiana Bettlili - guyot bindning

Kan vi prata lite om ditt sätt att producera vin? Du har till exempel valt Guyot-metoden där vinrankan växer på spaljéer och bildar långa rader. för att arbeta med vinstockarna?

–  Valet av Guyot-metoden eller faktiskt dubbel Guyot, är alltid förknippat med det historiska ögonblicket, där man alltid önska att minska vinproduktionen för att förbättra dess kvaliteten, så nödvändigt för den som producerar D.O.C. viner utan att behöva korrigera vinerna senare i källaren.

–  Hos oss på Tenuta Vignega är kalkstens-jorden väldigt lös och den blandar sig omedelbart med småstenen som skapats av floden Adige och är gammal sten från Mesozoikum, en geologisk era som omfattar perioderna trias, jura och krita, alltså för cirka 252–66 miljoner år sedan. Och det ger ju givetvis våra viner deras specifika smak som vi brukar kalla för ”lättdrucket”.

– Guiot-metoden förbättrar denna terroir och skapar typiska och uppriktiga viner. Dessutom är denna Valoplicella resultatet av en blandning som huvudsakligen består av Corvina för 80% och Rondinella, Oseleta, Spigamonte och Cabernet franc som elegant kompletterar listan och ger vacker färg, tanniner och mjukhet.

Till sist: Kan du berätta hur du känner för att var vinmakare och vad du tycker om kvinnor som producerar vin?

–  Jag kan bara säga för mig vad det betyder det att producera vin. I allra högsta grad varierande. I mitt fall börjar processen från odlingen, vinstockarna och druvorna ute i vingården, sedan skördas druvorna och därefter vinifierar vi i källaren, lagring, buteljering, försäljning, export, marknadsbearbetning (och allt vad det innebär om marknadsföring, kontroll, feedback, trender, åsikter..) att föreslår sitt eget vin för att parera kundens begäran, kontrollera tappningsprocessen av viner, kontrollera leverantörer m.m. Det är omväxlande.

–  När det gäller kvinnliga vinproducenter, så gör jag ingen skillnad mellan kön, ras eller något annat, det har jag med mig från min uppfostran och min familj. Jag tycker att arbetet i jordbruket kräver fysisk träning och mental förmåga att acceptera de långa tider där naturen behöver växa till sig och skapa själva produkten, att bearbeta vinet kräver också en hel del fysisk träning, kunskap och mycket tålamod och den kommersiella delen kräver mycket uppmärksamhet och intuition.

–  Arbetar man som jag med hela processen, kräver det mycket tid och engagemang, tid som man oundvikligen måste ta från familjeliv, sociala relationer, hobbys. Så jag drar slutsatsen att vara en vinproducent betyder samtidigt är ganska tröttsamt och slitigt. Men belöningen är ju då det slutliga resultatet på marknaden och det ger en frihet med livsrum och tillfredsställer min enorma passion för vinmakeri. Det blir att utmana sig själv och det något som inte har med pengar att göra.

cristiana bettili - vinet tenuta vignega valpolicella ripasso

Prova Cristianas vin Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore!

Detta är en prisvärd och smakfull Valpolicella Ripasso Superiore, ett fruktigt, kraftfullt och örtigt vin, ekologiskt från druva till flaska och ett veganvin. Gjort på traditionella Amarone-druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Vinet har en intensiv doft och en elegant bouquet av torkade mörka bär och frukter som mogna moreller, söta hallon, torra russin och finstämda kryddor som muskotnöt, allt med ett drag av choklad. En Valpolicella som är fyllig och nyanserad med mjuka tanniner och balanserad syra.

Läs mer om kvinnor i vinbranschen:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol: 13,5 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna