Hem » Vin Fakta » Möt Cristiana Bettili, vinmakare och vingårdsägare

Möt Cristiana Bettili, vinmakare och vingårdsägare

Cristiana Bettili - omslagsbild på henne i vingården - Vinjournalen.se

Det finns många kvinnor som Cristiana Bettili och som för vinbranschen framåt. De syns bara inte lika ofta, men de jobbar inom alla sektorer: de driver vingårdar, är vinmakare, jobbar med marknadsföring, försäljning och administration, är inköpare, sommelierer, importörer, vinjournalister, de leder provningar och utbildningar…

Vinbranschen har traditionellt alltid setts som en mycket maskulin bransch, men det går framåt. Alltfler ambitiösa kvinnor sedan 80-90 talet tagit sig an topproller inom vinindustrin.

Vi träffade en förebild, en passionerad och ambitiös företagsägare på Cristiana Bettili Wines i Veneto och Friuli Venezia Giulia. för att höra lite mer om livet som ägare och vinmakare i vinbranschen. Vi ska också prova ett av hennes viner som finns på Bolaget.

Cristiana Bettili - i vinkällaren - Vinjournalen.se

Veneto är den 8:e största regionen i Italien och den 5:e mest befolkade. Valpolicella, Ripasso, Amarone, Recioto, Soave, Prosecco and Bardolino – fantastiska viner som alla kommer från regionens 27 distrikt och mer än 25% av regionens viner tillverkas under DOC och DOCG-beteckningar.

Cristiana, din passion och starka miljö- och ekologiska fokus lyser igenom i allt du gör, tänker på att du är BIOS-certifierad – kan du berätta om hur du ser på hållbarhet i dina vingårdar och den organiska metod som du använder och också något utvecklingen av ditt företag Cristiana Bettili Wines?

– Vi är ett familjeföretag. Jag ärvde företaget från min far som hade köpt några hektar nära Gardasjön och senare även i Valpolicella, det var på 1960-talet. Under tiden hade hans familj, Bettili,  faktiskt redan varit i vinbranschen under två generationer, men vinföretag som det ser ut idag, grundades av mig 2002 i Pescantina i regionen Veneto, efter att ha omvandlat allt till ekologiskt och vi ekologiskt certifierades av ett ackrediterat företag, så kunde vi ge vinkonsumenten en säkerhet när det gällde våra viner. började med 100% ekologisk produktion.

– För mig har det naturliga valet alltid varit att vara ett ekologiskt vinföretag, jag har aldrig tvekat kring det. Jag började direkt med att styra in företaget mot en 100% ekologisk produktion. Att jag valde en biodynamisk ekologisk inriktning var resultatet av en skolutbildning som inte var särskilt utbredd i Italien vid den tiden, för 30 år sedan.

Cristiana Bettlili - vin eko-certifitering - Vinjournalen.se

Du har för närvarande ett flertal nya vingårdar, eller hur?

– Ja, vi är verksamma i 3 olika vinregioner i Italien och vi har 4 olika vingårdar.  I Veneto, i Friuli VG och i Toscana.

– Efter Tenuta Sorsei som producerar Chiaretti DOC och Bardolino DOC och Tenuta Vignega som producerar Valpolicella DOC-serien, så köpte jag Tenuta Plozner som producerar Prosecco och ett flertal olika vita viner i Grave del Friuli Venegia Giulia.

– 2016 hyrde jag några hektar Valpolicella i Tregnago-området och sedan förra året har jag varit minoritetsaktieägare i jordbruksföretaget Poggio Marchino i Toscana som producerar Vermentino IGT. Alla vingårdar hanteras organiskt och det är redan två år sedan de har certifierats av V.I.V.A. för miljömässig hållbarhet, steget för att ytterligare förbättra Moder Jordens djupa respekt och bevarande.

Cristiana Bettili - varumärken - Vinjournalen.se

– Respekt för miljö och tradition är grundläggande i vår företagsvision och filosofi. Alla våra viner är eko- och bio certifierade enligt Europas regler för ekologiska jordbruk. Vi deltar i företagets hållbarhetstest av projektet för miljöministeriet Agricoltural Politicy V.I.V.A. och alla viner är förstås veganska!

Cristiana Bettili från druva till vin - Vinjournalen.se

Kan du berätta lite för oss hur du arbetade med att renovera nya vingårdar och hur du lyckades förvandla dem till fulländade ekologiska verksamheter?

–  De grundläggande principerna för biodynamiskt ekologiskt lantbruk – och som de definieras av International Federation of Organic Farming – IFOAM – omfattar några grundregler:

  • Vingårdar måste omvandlas till ett självförsörjande jordbrukssystem genom att dra nytta av lokala resurser (läs: hållbart jordbruk). Till exempel allt måste allt gödslas med godkänt bio-gödsel och enligt biodynamiska metoder.
  • Man måste ta vara på och utnyttja jordens naturliga fertilitet.
  • Man måste undvika alla former av föroreningar som orsakas av jordbruksmetoder.
  • Och stimulera produktionen av högkvalitativa näringsämnen i en tillräcklig mängd
  • Det måste handla om vinproduktion i ett DOC-område.

Guyot metoden låter rankan växa på spaljéer av horisontella ståltrådar i olika höjder som sedan bildar långa rader. Guyot innebär att årsskott från den gångna säsongen och som sitter närmast stammen får vara kvar och binds horisontellt längs den nedersta tråden i spaljén så att det blir nästa säsongs huvudgren osv. Allt annat beskärs bort. Det finns enkel och dubbel Guyot. Skillnaden är att vid dubbel Guyot får två årsskott får vara kvar.

Cristiana Bettlili - guyot bindning - Vinjournalen.se

Kan vi prata lite om ditt sätt att producera vin? Du har till exempel valt Guyot-metoden där vinrankan växer på spaljéer och bildar långa rader. för att arbeta med vinstockarna?

–  Valet av Guyot-metoden eller faktiskt dubbel Guyot, är alltid förknippat med det historiska ögonblicket, där man alltid önska att minska vinproduktionen för att förbättra dess kvaliteten, så nödvändigt för den som producerar D.O.C. viner utan att behöva korrigera vinerna senare i källaren.

–  Hos oss på Tenuta Vignega är kalkstens-jorden väldigt lös och den blandar sig omedelbart med småstenen som skapats av floden Adige och är gammal sten från Mesozoikum, en geologisk era som omfattar perioderna trias, jura och krita, alltså för cirka 252–66 miljoner år sedan. Och det ger ju givetvis våra viner deras specifika smak som vi brukar kalla för ”lättdrucket”.

– Guiot-metoden förbättrar denna terroir och skapar typiska och uppriktiga viner. Dessutom är denna Valoplicella resultatet av en blandning som huvudsakligen består av Corvina för 80% och Rondinella, Oseleta, Spigamonte och Cabernet franc som elegant kompletterar listan och ger vacker färg, tanniner och mjukhet.

Till sist: Kan du berätta hur du känner för att var vinmakare och vad du tycker om kvinnor som producerar vin?

–  Jag kan bara säga för mig vad det betyder det att producera vin. I allra högsta grad varierande. I mitt fall börjar processen från odlingen, vinstockarna och druvorna ute i vingården, sedan skördas druvorna och därefter vinifierar vi i källaren, lagring, buteljering, försäljning, export, marknadsbearbetning (och allt vad det innebär om marknadsföring, kontroll, feedback, trender, åsikter..) att föreslår sitt eget vin för att parera kundens begäran, kontrollera tappningsprocessen av viner, kontrollera leverantörer m.m. Det är omväxlande.

–  När det gäller kvinnliga vinproducenter, så gör jag ingen skillnad mellan kön, ras eller något annat, det har jag med mig från min uppfostran och min familj. Jag tycker att arbetet i jordbruket kräver fysisk träning och mental förmåga att acceptera de långa tider där naturen behöver växa till sig och skapa själva produkten, att bearbeta vinet kräver också en hel del fysisk träning, kunskap och mycket tålamod och den kommersiella delen kräver mycket uppmärksamhet och intuition.

–  Arbetar man som jag med hela processen, kräver det mycket tid och engagemang, tid som man oundvikligen måste ta från familjeliv, sociala relationer, hobbys. Så jag drar slutsatsen att vara en vinproducent betyder samtidigt är ganska tröttsamt och slitigt. Men belöningen är ju då det slutliga resultatet på marknaden och det ger en frihet med livsrum och tillfredsställer min enorma passion för vinmakeri. Det blir att utmana sig själv och det något som inte har med pengar att göra.

cristiana bettili - vinet tenuta vignega valpolicella ripasso - Vinjournalen.se

Prova Cristianas vin Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore!

Detta är en prisvärd och smakfull Valpolicella Ripasso Superiore, ett fruktigt, kraftfullt och örtigt vin, ekologiskt från druva till flaska och ett veganvin. Gjort på traditionella Amarone-druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Vinet har en intensiv doft och en elegant bouquet av torkade mörka bär och frukter som mogna moreller, söta hallon, torra russin och finstämda kryddor som muskotnöt, allt med ett drag av choklad. En Valpolicella som är fyllig och nyanserad med mjuka tanniner och balanserad syra.

Läs mer om kvinnor i vinbranschen:

Frågor och svar:

Hur länge har Cristiana Bettili varit verksam inom vinbranschen?

Cristiana Bettili har varit verksam inom vinbranschen sedan 2002.

Varför valde Cristiana att fokusera på ekologisk produktion?

Cristiana valde att fokusera på ekologisk produktion eftersom det var det naturliga valet för henne och hennes företag. Hon har alltid haft en stark miljöoch ekologisk fokus.

Vilka regioner är Cristiana Bettili Wines verksamma i?

Cristiana Bettili Wines är verksamma i Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana.

Vilken metod använder Cristiana för att arbeta med vinstockarna?

Cristiana använder Guyot-metoden där vinrankan växer på spaljéer och bildar långa rader.

Vad tycker Cristiana om kvinnor som producerar vin?

Cristiana gör ingen skillnad mellan kön när det gäller vinproducenter. Hon anser att arbetet inom jordbruket kräver fysisk träning, mental förmåga och mycket tålamod oavsett kön.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.