Hem » Vin Fakta » Vinregionen Belgrad i trendiga Serbien!

Vinregionen Belgrad i trendiga Serbien!

Vinregionen Belgrad - restaurang Vinorgadi - Grocka

Vinregionen Belgrad PDO (ursprungsbeteckning), den ‘vita staden’ är den största staden och huvudstad i Serbien i sydöstra Europa. Staden ligger bekvämt inom “vinbältet”, längs med floden Velika Morava och där den så småningom möter Donau… det sägs att de godaste serbiska vinerna produceras just här.


Då och nu

Vin har varit en del av den serbiska kulturen sedan någonstans kring romartiden, kanske till och med tidigare. På 70-talet var Jugoslavien bland de tio främsta vinproducerande länderna i världen och man producerade över 6 miljoner hektoliter årligen. Den socialistiska staten betonade dock kvantitet snarare än kvalitet och vinerna massproducerades därefter. På 80-talet såg man därför en kraftig nedgång i produktion och export.

Vändningen kom på 90-talet med upplösningen av den jugoslaviska staten. Senare kring millennieskiftet började den serbiska vinframställningen inte bara återhämta sig utan också ta en skarp vändning mot kvalitet och distinktion. Idag är det kvalitetsviner som produceras och det lyckas man alldeles utmärkt med bland annat i vinregionen Belgrad!

Vinregionen Belgrad - vy över vingårdar

Två stolta lokala druvor

Vinregionen Belgrad PDO har 5 appellationer: Avala-Kosmaj, Dubona, Grocka, Lazarevac and Smederevo, det finns 26 registrerade vinproducenter och 1130 ha vingårdar planterade i Belgrad PDO. 

Vitvinsdruvan Smederevka, en lokal sort som är känd för att producera vita viner, lite i stil med Riesling, vilket också är en druva som man gärna blandar med Smederevka. Chardonnay och Sauvignon Blanc är ytterligare två druvor som också odlas till stor del.

De röda inhemska och mycket goda Prokupac (som är ganska lik Syrah) odlas tillsammans med många franska och ‘internationella’ sorter som Pinot Noir, Gamay, Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinerna hämtar inspiration från Frankrike fast de har en unik Serbisk ‘vild’ stil.

Vinregionen Begrad - vinprovning Plavinci Winery
Vinprovning Plavinci Winery

Prisvärd vinturism i vinregionen Belgrad

Serbien är som turistland fortfarande mycket prisvärt för oss svenskar. Vinregionen Belgrad PDO är också en vinregion där man kan koppla av med god serbisk mat och härliga lokala viner. Förutom att staden Belgrad är känd som ‘staden som aldrig sover’, en stad fullt med pubar, klubbar, restauranger och mycket kul kvällsaktiviteter, så finns det också fin natur, tjusiga konstmuséer, bra boende med närhet till alla vingårdar.

Vinregionen Belgrad - fortet Smederevo
Fortet Smederevo

Längtar du efter att besöka vingårdar i vinregionen Belgrad i Serbien? Kolla in på sajten Winetoruism.com som ger dig utrymme att planera ditt vinbesök, boka vingårdar, boende, se priser – och det kan du göra direkt online!

Belgrade Winemakers Association – vinproducenternas förening i Belgrad – tipsar också om trevliga vingårdsbesök, ett flertal charmiga vinrutter att utforska till fots, med cykel eller bil längs båda sidorna av Donau samt historiska platser som är värda att besöka.

Vinregionen Belgrad - Branislav Anđelić

Branislav Anđelić är vinmakare och äger den ekologiska vingården Plavinci , är också styrelseledamot och ansvarig för internationella relationer på Belgrade Winemakers Association.

Vi frågar Branislav Anđelić: Varför ska folk besöka Serbien och vinregionen Belgrad?

– Förutom exceptionellt goda och hyllade viner och internationellt uppmärksammade av bland andra tidningen Decanter, AWC Fine Wine, Concourse Mundial hittar man som vinturist en fantastisk orörd natur med häpnadsväckande vyer, en späckad och ofta våldsam historia och delikat mat som sedan flera hundra år tagit sina gastromiska influenser från både öst och väst, svarar Branislav Anđelić och säger vidare:

– Belgrad är också en mycket attraktiv stad för den aktive resenären. Många stora europeiska tidningar har utsett Belgrad till den stad som har det bästa nattlivet i Europa.

Två stora floder skänker avkoppling med både vattensport och fiske. Kring Belgrad hittar man också många naturstigar och cykelleder.

– Om vi ser till vinerna har vi ett antal unika inhemska druvor, exempelvis Prokupac, Tamjanika, Smederevka och många andra, som producerar viner av högsta kvalitet och har aromer och smaker som för en vinentusiast utanför Serbien, kan upplevas som spännande, eftersom de festa av dessa viner inte går på export utan dricks här hemma. Man får en möjlighet att berika sin smakpalett och få en bättre förståelse för rikedomen i vitis vinifera.

Vad skulle ni rekommendera vinturisten att besöka i första hand? 

– Jag skulle först vilja föreslå att ta en tur österut längs med Donau i vinregionen Belgrad. Beroende på hur länge man stannar så finns det både halvsdagsturer som ger en bra introduktion till våra viner och till både internationella och lokala druvsorter, lite historia, arkeologi och en trevlig matupplevelse i en av de mest legendariska europeiska restaurangerna “Vinogradi”. (se artikelns omslagsbild)

– Den som stannar lite längre kan på en heldagstur även besöka några vingårdar och attraktioner. Sedan finns även 2-dags turer längs de östra och södra vinvägarna. Oavsett vilken tur man väljer hinner besökare återvända till Belgrad i tid för middag, konsert, teater och nattliv. I Belgrad finns många bra boenden som är prisvärda. Det finns även ett antal bra Air B & B att välja på. En grupp kan hyra minibuss med förare och turistguide som är utbildad med focus inom vinturism.

Nämn 3 saker som är speciella med Serbien som vinland?

Först och främst: Serber är enormt gästvänliga. Man behandlas som en hedersgäst och upplevelsen blir personlig och varm, så man kan njuta av de goda vinerna ännu bättre. I många vingårdar välkomnas man ofta in i ägarens hem, i stället för till något provrum. Man kan prata med vinmakaren och inte bara med en säljare.

För det andra: smaka våra egna spännande druvor. Människor tröttnar på strikta vinprovningar med få druvsorter som alla använder sig av för att göra vin. Vi producerar bra viner, rent av utmärkta, av de lokala druvsorterna. Guld- och silvermedaljer av Decanter borde övertyga även den mest skeptiska vinälskaren till att våga prova dem.

För det tredje handlar en vinprovning inte bara om vin. Vin påverkas alltid av kultur, historia och miljö på den plats där vinet tillverkas. Eftersom Serbien inte är så känt som vinland ännu, tror jag att ett besök här skulle ge dig en upplevelse som täcker allt och framförallt de dig något helt nytt, än att åka till en känd vinregion som hundratals böcker, dokumentärer och internetsidor redan skrivit massor om. Det är inte enbart vinet utan platsen och människorna som gör vinet som ger dig den bästa upplevelsen!

Vi tackar Belgrade Winemakers Association för bilder och samarbete.


Mer om vinturism och länder:

Frågor och svar:

Vad är Belgrads vinregion känd för?

Belgrads vinregion är känd för att producera några av de bästa serbiska vinerna.

Vilka druvor odlas i Belgrads vinregion?

I Belgrads vinregion odlas bland annat de inhemska druvorna Smederevka och Prokupac, samt internationella sorter som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Gamay, Cabernet Sauvignon och Merlot.

Hur har vinproduktionen i Serbien utvecklats över tid?

Under 70-talet var Jugoslavien en av de tio största vinproducenterna i världen, men fokuserade främst på kvantitet istället för kvalitet. På 80-talet minskade produktionen och exporten av vin kraftigt. På 90-talet började dock vinproduktionen återhämta sig och fokusera på kvalitet och distinktion.

Vad kan man göra som vinturist i Belgrads vinregion?

Som vinturist i Belgrads vinregion kan man besöka vingårdar, prova lokala viner, njuta av serbisk mat och uppleva den vackra naturen och historiska platserna i området.

Vad är speciellt med Serbien som vinland?

Serbien är känt för sin gästvänlighet och personliga upplevelser på vingårdarna. Dessutom erbjuder Serbien spännande inhemska druvor och en vinprovning som inte bara handlar om vin, utan också om kultur, historia och miljö.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Delas Saint Esprit Côtes du Rhône
Delas Saint Esprit Côtes du Rhône
Pris:131 :-
Artikel nr:7183201
Smak björnbär, ekfat, lagerblad, mynta, peppar, plommon, nyanserad, kryddig, viol
Arom björnbär, ekfat, kryddig, lagerblad, mynta, nyanserad, peppar, plommon, viol
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.