Vinregionen Belgrad i trendiga Serbien!

Vinregionen Belgrad - restaurang Vinorgadi - Grocka

Vinregionen Belgrad PDO (ursprungsbeteckning), den ‘vita staden’ är den största staden och huvudstad i Serbien i sydöstra Europa. Staden ligger bekvämt inom “vinbältet”, längs med floden Velika Morava och där den så småningom möter Donau… det sägs att de godaste serbiska vinerna produceras just här.


Då och nu

Vin har varit en del av den serbiska kulturen sedan någonstans kring romartiden, kanske till och med tidigare. På 70-talet var Jugoslavien bland de tio främsta vinproducerande länderna i världen och man producerade över 6 miljoner hektoliter årligen. Den socialistiska staten betonade dock kvantitet snarare än kvalitet och vinerna massproducerades därefter. På 80-talet såg man därför en kraftig nedgång i produktion och export.

Vändningen kom på 90-talet med upplösningen av den jugoslaviska staten. Senare kring millennieskiftet började den serbiska vinframställningen inte bara återhämta sig utan också ta en skarp vändning mot kvalitet och distinktion. Idag är det kvalitetsviner som produceras och det lyckas man alldeles utmärkt med bland annat i vinregionen Belgrad!

Vinregionen Belgrad - vy över vingårdar

Två stolta lokala druvor

Vinregionen Belgrad PDO har 5 appellationer: Avala-Kosmaj, Dubona, Grocka, Lazarevac and Smederevo, det finns 26 registrerade vinproducenter och 1130 ha vingårdar planterade i Belgrad PDO. 

Vitvinsdruvan Smederevka, en lokal sort som är känd för att producera vita viner, lite i stil med Riesling, vilket också är en druva som man gärna blandar med Smederevka. Chardonnay och Sauvignon Blanc är ytterligare två druvor som också odlas till stor del.

De röda inhemska och mycket goda Prokupac (som är ganska lik Syrah) odlas tillsammans med många franska och ‘internationella’ sorter som Pinot Noir, Gamay, Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinerna hämtar inspiration från Frankrike fast de har en unik Serbisk ‘vild’ stil.

Vinregionen Begrad - vinprovning Plavinci Winery
Vinprovning Plavinci Winery

Prisvärd vinturism i vinregionen Belgrad

Serbien är som turistland fortfarande mycket prisvärt för oss svenskar. Vinregionen Belgrad PDO är också en vinregion där man kan koppla av med god serbisk mat och härliga lokala viner. Förutom att staden Belgrad är känd som ‘staden som aldrig sover’, en stad fullt med pubar, klubbar, restauranger och mycket kul kvällsaktiviteter, så finns det också fin natur, tjusiga konstmuséer, bra boende med närhet till alla vingårdar.

Vinregionen Belgrad - fortet Smederevo
Fortet Smederevo

Längtar du efter att besöka vingårdar i vinregionen Belgrad i Serbien? Kolla in på sajten Winetoruism.com som ger dig utrymme att planera ditt vinbesök, boka vingårdar, boende, se priser – och det kan du göra direkt online!

Belgrade Winemakers Association – vinproducenternas förening i Belgrad – tipsar också om trevliga vingårdsbesök, ett flertal charmiga vinrutter att utforska till fots, med cykel eller bil längs båda sidorna av Donau samt historiska platser som är värda att besöka.

Vinregionen Belgrad - Branislav Anđelić

Branislav Anđelić är vinmakare och äger den ekologiska vingården Plavinci , är också styrelseledamot och ansvarig för internationella relationer på Belgrade Winemakers Association.

Vi frågar Branislav Anđelić: Varför ska folk besöka Serbien och vinregionen Belgrad?

– Förutom exceptionellt goda och hyllade viner och internationellt uppmärksammade av bland andra tidningen Decanter, AWC Fine Wine, Concourse Mundial hittar man som vinturist en fantastisk orörd natur med häpnadsväckande vyer, en späckad och ofta våldsam historia och delikat mat som sedan flera hundra år tagit sina gastromiska influenser från både öst och väst, svarar Branislav Anđelić och säger vidare:

– Belgrad är också en mycket attraktiv stad för den aktive resenären. Många stora europeiska tidningar har utsett Belgrad till den stad som har det bästa nattlivet i Europa.

Två stora floder skänker avkoppling med både vattensport och fiske. Kring Belgrad hittar man också många naturstigar och cykelleder.

– Om vi ser till vinerna har vi ett antal unika inhemska druvor, exempelvis Prokupac, Tamjanika, Smederevka och många andra, som producerar viner av högsta kvalitet och har aromer och smaker som för en vinentusiast utanför Serbien, kan upplevas som spännande, eftersom de festa av dessa viner inte går på export utan dricks här hemma. Man får en möjlighet att berika sin smakpalett och få en bättre förståelse för rikedomen i vitis vinifera.

Vad skulle ni rekommendera vinturisten att besöka i första hand? 

– Jag skulle först vilja föreslå att ta en tur österut längs med Donau i vinregionen Belgrad. Beroende på hur länge man stannar så finns det både halvsdagsturer som ger en bra introduktion till våra viner och till både internationella och lokala druvsorter, lite historia, arkeologi och en trevlig matupplevelse i en av de mest legendariska europeiska restaurangerna “Vinogradi”. (se artikelns omslagsbild)

– Den som stannar lite längre kan på en heldagstur även besöka några vingårdar och attraktioner. Sedan finns även 2-dags turer längs de östra och södra vinvägarna. Oavsett vilken tur man väljer hinner besökare återvända till Belgrad i tid för middag, konsert, teater och nattliv. I Belgrad finns många bra boenden som är prisvärda. Det finns även ett antal bra Air B & B att välja på. En grupp kan hyra minibuss med förare och turistguide som är utbildad med focus inom vinturism.

Nämn 3 saker som är speciella med Serbien som vinland?

Först och främst: Serber är enormt gästvänliga. Man behandlas som en hedersgäst och upplevelsen blir personlig och varm, så man kan njuta av de goda vinerna ännu bättre. I många vingårdar välkomnas man ofta in i ägarens hem, i stället för till något provrum. Man kan prata med vinmakaren och inte bara med en säljare.

För det andra: smaka våra egna spännande druvor. Människor tröttnar på strikta vinprovningar med få druvsorter som alla använder sig av för att göra vin. Vi producerar bra viner, rent av utmärkta, av de lokala druvsorterna. Guld- och silvermedaljer av Decanter borde övertyga även den mest skeptiska vinälskaren till att våga prova dem.

För det tredje handlar en vinprovning inte bara om vin. Vin påverkas alltid av kultur, historia och miljö på den plats där vinet tillverkas. Eftersom Serbien inte är så känt som vinland ännu, tror jag att ett besök här skulle ge dig en upplevelse som täcker allt och framförallt de dig något helt nytt, än att åka till en känd vinregion som hundratals böcker, dokumentärer och internetsidor redan skrivit massor om. Det är inte enbart vinet utan platsen och människorna som gör vinet som ger dig den bästa upplevelsen!

Vi tackar Belgrade Winemakers Association för bilder och samarbete.


Mer om vinturism och länder:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna