Hem » Vin Skola » Merlot – En blå vindruva uppskattad världen över

Merlot – En blå vindruva uppskattad världen över

blue-grape-la-rioja-spain - Vinjournalen.se

De flesta Merlot-vin är kända för att vara medelfylliga och har ofta smaker som inkluderar bär, vinbär och plommon. Den mjuka, köttiga karaktären av dessa druvor, tillsammans med det faktum att de mognar tidigare än många av de andra varianterna, gör dem mycket populära att blanda med fastare Cabernet Sauvignon-vindruvor som mognar mycket senare på säsongen och tenderar att vara betydligt högre i tannin.

Vikten av Merlot Vindruvor

Merlot rankas bland de mest betydelsefulla vindruvorna i Bordeaux-regionen. De rankas tillsammans med druvsorter som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Malbec. Denna är faktiskt den mest planterade sorten av röda vindruvor som odlas i många av de vinproducerande länderna. På världsmarknaden är Merlot vindruvor den tredje vanligaste sort som odlas med mer än 640.000 hektar, registrerats under en undersökning som avslutades 2004.

Historien om Merlot Vindruvan

Man tror att de första Merlot-druvorna utvecklats från Cabernet Franc och att de är nära besläktade med både Cabernet Sauvignon och Carmenère. Den tidigaste kända förteckningen om existensen av Merlot, hittades i en serie av poster från en lokal tjänsteman i Bordeaux, som skapat ett register över viner gjorda av den här typen av druvor i Libournais-regionen år 1784.

Medan namnet kan härstamma från det gamla franska ordet för koltrast, är det osäkert huruvida det gavs med hänvisning till färgen på druvorna eller det faktum att koltrastar har ett särskilt förkärlek till dessa specifika druvor. Vid sekelskiftet till nittonhundratalet odlades Merlot på regelbunden basis i Médoc, på den vänstra stranden av den berömda Gironde-floden.

Under 1956 led dessa vinstockar kraftigt på grund av frost och under 60-talet orsakade förruttnelse en förlust av ett antal årgångar. Detta ledde till att de franska vin-myndigheterna att faktiskt förbjudöd plantering av nya Merlot-vinstockar från år 1970 till 1975.

Nyare rapporter påvisar även att dessa vindruvor också hittades i Venedig under namnet Bordo år 1855. De introducerades även till Schweiz under det första decenniet av nittonhundratalet och upplevde slutligen en massiv ökning i popularitet i USA under 90-talet då konsumtionen av röda viner slog igenom hårt. Denna popularitet inleddes efter en rapport som sändes på 60 Minutes om de positiva hälsoeffekterna rödvin har, särskilt i resveratrol (vindruvans skal). Många anser också att den ökade populariteten kan ha att göra med att namnet är hyfsat lätt att uttala.

Druvorna

Merlot druvor anses vara bland de enklaste att känna igen på rankan eftersom de tenderar att växa i stora lösa klasar. Även om de tros ha fått sitt namn efter koltrasten, är deras blåsvarta färg blekare än Cabernet Sauvignon och deras skal är något tunnare.

Vid jämförelse med Cabernet Sauvignon har Merlot lägre halter av tanniner och syror, men högre sockerhalt. Dessa druvor trivs i kalla jordar och älskar leror som är högre i järnhalt. Eftersom Merlot-vinstockar tenderar att knoppa och blomma tidigare än de flesta andra vindruvor, är de mycket känsliga för skador från sen frost. Deras tunna skal gör dem också mottagliga för Botrytis Rot.

Merlot-druvor mognar i genomsnitt två veckor innan Cabernet Sauvignon och är kända för att gå från helt mogen till att övermogna på mycket kort tid, inte mer än ett par dagar. Många vinproducenter känner att det är bättre att skörda Merlot tidigt eftersom det kan hjälpa dem att hålla surhetsgraden på topp, en faktor som har en direkt effekt på åldrande av vinerna som tillverkas av dem.

Merlot Viner

När Merlot-vindruvor används för att tillverka enstaka sorter viner, tenderar de att producera viner med fina sammetslena texturer med ljuvliga smaker av plommon. Precis som Cabernet Sauvignon tenderar Merlot-viner att mogna till sig lite snabbare, många av dem kan fortsätta att åldras i flera decennier även efter dem tappats. Det finns tre grundläggande varianter av Merlot-viner. Den första kan beskrivas som ett mjukt, slätt vin som har en fin fruktig smak och är låg i tanniner. Den andra har en mer garvsyrlig karaktär med fruktig smak och den tredje är en mycket mer muskuöst vin med höga tanniner.

Några av de många fruktiga toner som kommer med dessa viner är bland annat blåbär, röda körsbär, boysenbär, björnbär och plommon. Några av vinerna som produceras uppvisar ett antal vegetabiliska toner som paprika, humus, fänkål, oliver, läder, rabarber, svamp och tobak. Det finns också ett antal blommiga hintar så som lagerblad, svart och grönt te, timjan, salvia, eukalyptus, mynta, sarsaparill, rosmarin, oregano och tall. Om vinet tillbringar en lång tid åldrandes i ekfat, kan det frambringa hintar av choklad, kola, kokos, dill, kaffebönor, rök, valnöt, melass och vanilj.

Vit Merlot

Det finns en version av Merlot som kallas Vit Merlot, dessa viner är tillverkade på samma sätt som vita Zinfandel. Under bearbetningsprocessen, när druvorna krossats, tillåts de en kort period ha kontakt med skalet innan den rosa saft denna process skapar avtappats. Denna juice jäses sedan och förvandlas till Vit Merlot. Dessa viner dök upp på marknaden i den sista delen av det nittonhundratalet. Det är dock inte samma viner som görs från den vita mutationen av Merlot-druvan som faktiskt är en korsning av Merlot och Folle Blanche. Schweiz producerar egna utbud av Vit Merlot som i själva verket mer liknar ett rosévin än ett sant vitt.

Frågor och svar:

Vilka smaker är vanliga i Merlot-vin?

Vanliga smaker i Merlot-vin inkluderar bär, vinbär och plommon.

Varför är Merlot-vindruvor populära att blanda med Cabernet Sauvignon?

Merlot-vindruvor mognar tidigare än Cabernet Sauvignon och har en mjukare karaktär, vilket gör dem populära att blanda med fastare Cabernet Sauvignon-vindruvor som mognar senare och är högre i tannin.

Vilken är den tredje vanligaste sorten av vindruvor som odlas på världsmarknaden?

Merlot-vindruvor är den tredje vanligaste sorten av vindruvor som odlas på världsmarknaden.

Vilka smaker kan man förvänta sig i Merlot-viner?

Merlot-viner kan ha smaker av blåbär, röda körsbär, boysenbär, björnbär, plommon, paprika, humus, fänkål, oliver, läder, rabarber, svamp, tobak, lagerblad, svart och grönt te, timjan, salvia, eukalyptus, mynta, sarsaparill, rosmarin, oregano, tall, choklad, kola, kokos, dill, kaffebönor, rök, valnöt, melass och vanilj.

Vad är Vit Merlot?

Vit Merlot är en version av Merlot som tillverkas på samma sätt som vita Zinfandel. Dessa viner är rosa till färgen och tillverkas genom att druvorna krossas och får en kort period ha kontakt med skalet innan den rosa saften avtappas och jäses. Det är inte samma viner som görs från den vita mutationen av Merlot-druvan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.