Sloveniens Primorska – Här är din guide till vingårdarna i regionen

Primorska (känd på engelska som The Slovenian Littoral) är en väletablerad vinregionen i västra Slovenien som har ökat sitt rykte under de senaste åren. Regionen producerar viner som får stor internationell uppmärksamhet men den höga prislappen kan vara ett hinder för deras kommersiella framgång.  

Lokala och traditionella vindruvssorter är fortfarande väldigt viktiga i Primorska regionen särskilt Refosco, Tokaj (Tai) och Rebula (Ribolla). Rebula (Ribolla) är lika framgångsrik i regionen som den är i hemlandet Italien framför allt i regionen Friuli-Venezia Giulia som ligger precis vid gränsen. Regionens rykte blir bättre och bättre tack vare de internationella sorterna. Den röda druvsorten Bordeaux har visat sig vara väldigt populär internationellt över de senaste 50 åren. Även Cabernet Sauvignon, Merlot samt till och med deras forntida variant, Carmenere, används för att göra röda viner som Primorski. Pinot Noir (Modri ​​Pinot här) och Chardonnay är även populära precis som viner gjorda från Pinot Gris (Sivi Pinot) och Sauvignon Blanc. 

Primorska har alltid haft kulturella influenser från omgivningen. Närheten till Italien och deras inflytande är tydligt i maten och vinet samt även inom de arkitektoniska och sociologiska områdena. Regionen är officiellt tvåspråkig med både slovenska och italienska som ett alternativ inom juridiska och administrativa sammanhang samt i skolorna. 

Vinregionen Primorska är något mindre i storlek än Podravje regionen men regionen producerar 30% mer vin. Primorska är även den mest utvecklade av de tre slovenska vinregionerna och de har en årlig produktion av över 25 miljoner liter vin. Det finns inga appellation utan regionen är uppdelad i fyra distrikt. 

Klimatet är milt med en årlig nederbörd på cirka 1460 mm med varma somrar och det snöar sällan. Primorska är den enda vinregionen i Slovenien som har tillräckligt bra naturligt klimat för att odla Cabernet Sauvignon, särskilt i Brda, Vipava-dalen, Koper-områdena och till och med Kras. druvorna som är populära i området är Refošk (refosco – vanligast), Merlot, Cabernet sauvignon, Pinot Noir samt de vita druvsorterna Rebula, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Malvasia (det kan också vara rött), Pinela (lokal druva), Zelen (lokal druva).

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Primorska

Vina Povh – Vingården som började växa 1985

Vingården Vina Povh grundades 1935 när familjen Povh planterade de första vinstockarna på kullarna runt Vipava dalen. De började producera vin av druvorna. Dock var det 1985 när pappan Stanko fick kontrollen över vingården som vingården började växa till gården som vi känner igen idag. Han gjorde flera förändringar till märket och såg till att vinerna var av den högsta kvaliteten. Vingården är de enda producenterna i byn Goče som tillverkar Orange rebula viner. Orange rebula vinerna görs efter ett recept från deras farmor som hon använde innan andra världskriget. Det finns även vin som hon är gjort som fortfarande åldras i den 400 år gamla vinkällaren. Vingården är även medlem i det europeiska miljö och klimatprogrammet sedan 2016. Utöver druvan rebula odlar vingården även Zelen, Pinela, Chardonnay, Sauvignon, Grey Pinot, Merlot, Cabernet Sauvignon och Barbera. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 12 €

Petrič Winery – Vingården med de unika fruktiga vinerna

Vingården Petrič Winery finns i Vipava dalen och vingården grundades 1778. Under 1600-talet berömde Valvasor vinerna från Slap regionen och skrev att dropparna från vinerna från Slap som ligger i närheten av Loze var de mest utsökta. Här finns den berömda vinbyn som har flest vinstockar per person i hela Europa. Vinerna har en unik fruktig smak och arom och vingården odlar framför allt två druvor Pinela och Zelen. Övriga druvor som odlas är White Natura, Red Natura, Rose, Muscato, Peach vin och Merlot. Vingården uppdaterade nyligen deras vinkällare med modern utrustning och teknik för att kunna öka mängden producerad vin. Allt arbete på vingården sker med ekologiska metoder och inga kemiska gödselmedel eller bekämpningsmedel används. 

 • Appellation: Urban Petrič
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 20 €

Sveti Martin – Vingården som grundades 1880

Vingården Sveti Martin ligger bland kullarna i de centrala delarna av Vipava dalen. Peter Stegovec köpte marken 1880 och startade familjetraditionen av vinframställningen. Hans söner, Franc och Stojan jobbade på vingården. Stojans son Boris och hans fru tog över arbetet och lyckades växa vingården. De tillverkade viner med stor passion som blev en hit. Idag är det den femte generationen av familjen som driver vingården. Vinodlingarna finns på två olika platser. Den enda är Hrib och Struga som var den enda vingården under 1994 till 2000. Den andra är Tresa som har växt till en stor vingård med över 2,5 hektar odlingsmark. Vingården har en liten skörd av hög kvalitet och de viktigaste druvorna är Barbera, Pinela, Vaebula, Rebula, Zelen, Merlot och Klarnica.

 • Appellation: Vipavska Dolina
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 €

Kmetija Tomažič – Yngre generation leder till nya viner 

Vingården Kmetija Tomažič ligger i Vipava dalen där klimatet är milt. Vingården har en lång historia som sträcker sig tillbaka till början av förra århundradet när medlemmar av familjen Tomažič planterade de första vinstockarna med stor omsorg och kärlek. Kärleken och omsorgen har inte förändrats även om jordbruksmetoderna är väldigt annorlunda nu. De yngre generationerna kommer in i familjeföretaget med nya idéer vilket återspeglas i vinerna och vinerna får unika smaker och aromer. Vingården fick även nyligen internationell uppmärksamhet tack vare kvaliteten på de vita och röda vinerna från vingården. Här odlas bland annat följande druvor Zelen, Pinela, Malvasia, Rebula, Sauvignon, Chardonnay, Muscat, Barbera, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: Vipava
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 €

Steras Wines – Vingården som odlar gamla istriska druvsorterna

Vingården Steras Wines hittar du i byn Sared som är känd för vingårdarna. Marlena och Bojan Praprotnik köpte mark i regionen under 1975 och planterade både grönsaker och druvor. Efter fem år etablerade de en gård och flyttade från en stad till vinbyn. Vinkällaren byggde de 1991 vilket gjorde det möjligt för dem att producera sitt egna vin. Under 2015 bestämde de även att bedriva vingården genom ekologiskt jordbruk. De viktigaste druvsorter som de odlar inkluderar Refošk, Malvasia, Syrah, Cabernet Sauvignon, Muškat, Pinot Gris och Pinot Noir. De odlar även äldre och glömda istriska druvsorter i sina vinodlingar. Det är viktigt för vingården att öka kunskapen om deras unika viner av de gamla istriska druvsorterna och erbjuda den typiska smaken från Istrien. 

 • Appellation: Deželno Vino PGO
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €  

Zaro Wines – Vingården som även producerar olivolja

Familjenamnet Zaro har spårat tillbaka till 1348 och vapenskölden som familjen Zaro har är ett bevis på deras kärlek och passion för regionen och vinstockarna. De respekterar de naturliga egenskaperna i regionen Izola och de försöker att göra de bästa vinerna från Slovenian Istria regionen. De äger nästan 20 hektar mark på de bästa platserna inom Izola området där det finns den högsta fertiliteten och mineralerna i jorden. De viktigaste druvorna för vingården är Malvasia, Refosk, Negratenera, Merlot och Cabernet Sauvignon. De bästa druvorna handplockas för att producera de röda, vita och rosévinerna i världsklass. Förutom viner producerar vingården även extra fin jungfruolivolja. Deras olivolja har en distinkt arom och en fruktig bitter smak. 

 • Appellation: Pivol
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 20 €

Renčel Boutique Wines – Vingården som skapades genom generationer

Vingården Renčel Boutique Wines ligger i närheten av Dutovlje, Kras i Slovenien. Det har alltid funnits en bondgård har inom familjen. Varje generation har lagt till sin egna personliga del av gården för att bygga upp den till vad den är idag. Förra generationen arbetade inom jordbruket med djurhållning och jordbruk men vinproduktionen har alltid varit först och även den viktigaste produkten från gården. Nu är det mest vinstockar som finns på åkrarna och det övriga jordbruket har lagts ner. Förutom den klassiska druvan Karst odlar familjen även druvsorterna Teran, Pinot noir, Vitovska grganja, Malvasia and Sauvignon Blanc. Skörden plockas manuellt och den sker i september och oktober när druvorna är mogna. I genomsnitt plockas 4 000 till 4 500 kg druvor per hektar. 

 • Appellation: Kras, ZGP
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 30 €

Stekar wines – Vingården med övernattningsmöjligheter

Vingården Stekar wines ligger i den pittoreska byn Snezatno, mitt i Goriska Brda. Gammelfarfar Emil är pionjären inom vinproduktionen i familjen och han lärde sin son allt om vinframställningen. Sonen Roman tog över gården och introducerade hotell och turism verksamhet till gården samtidigt som han fortsatte med vinframställningen. 2012 tog Romans son, Jure, över vingården vilket har gett gården en känsla av ungdom och entusiasm igen. Klimatet och jorden i Brda är perfekta för vinodling och har finns det en stor respekt för miljön. Vinstockarna växer i naturliga förhållanden med minimala ingripanden och inga kemiska medel används. Vingården är även certifierad som BIO-vinproducenter. På vingården hittar du druvsorter som Rebula, Malvasia, Pinot Gris, Filip, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 30 €

Vina Poljšak – Vingården som erbjuder vin och mat

Vingården Vina Poljšak ligger i Gradišče vilket är en perfekt vinodlingsregionen i närheten av Vipava dalen i Slovenien. Historien om familjen Poljšak startades 1830 när Anton Poljšak föddes. När han gifte sig flyttade han till Gradišče där det finns en lång tradition av vinframställning. Idag producerar vingården alla sina viner med ZGP status. Deras utbud av druvor består av Zelen, Pinela, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ribolla, Malvasia, Yellow Muscat, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat, Carménère samt Marselan. Vingården Vina Poljšak erbjuder även små välorganiserade och minnesvärda evenemang där gästerna kan njuta av underbara mat och vin parningar. 

 • Appellation: ZGP Vipavska Dolina
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Vi hoppas att du kommer att besöka Primorska inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka besöka på Vingårdar i Slovenien samt andra länder, besök winetourism.com

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:349 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna