Hem » Vin Fakta » Sloveniens Primorska – Här är din guide till vingårdarna i regionen
Vin Fakta

Sloveniens Primorska – Här är din guide till vingårdarna i regionen

primorska-min - Vinjournalen.se

Primorska (känd på engelska som The Slovenian Littoral) är en väletablerad vinregionen i västra Slovenien som har ökat sitt rykte under de senaste åren. Regionen producerar viner som får stor internationell uppmärksamhet men den höga prislappen kan vara ett hinder för deras kommersiella framgång.  

Lokala och traditionella vindruvssorter är fortfarande väldigt viktiga i Primorska regionen särskilt Refosco, Tokaj (Tai) och Rebula (Ribolla). Rebula (Ribolla) är lika framgångsrik i regionen som den är i hemlandet Italien framför allt i regionen Friuli-Venezia Giulia som ligger precis vid gränsen. Regionens rykte blir bättre och bättre tack vare de internationella sorterna. Den röda druvsorten Bordeaux har visat sig vara väldigt populär internationellt över de senaste 50 åren. Även Cabernet Sauvignon, Merlot samt till och med deras forntida variant, Carmenere, används för att göra röda viner som Primorski. Pinot Noir (Modri ​​Pinot här) och Chardonnay är även populära precis som viner gjorda från Pinot Gris (Sivi Pinot) och Sauvignon Blanc. 

Primorska har alltid haft kulturella influenser från omgivningen. Närheten till Italien och deras inflytande är tydligt i maten och vinet samt även inom de arkitektoniska och sociologiska områdena. Regionen är officiellt tvåspråkig med både slovenska och italienska som ett alternativ inom juridiska och administrativa sammanhang samt i skolorna. 

Vinregionen Primorska är något mindre i storlek än Podravje regionen men regionen producerar 30% mer vin. Primorska är även den mest utvecklade av de tre slovenska vinregionerna och de har en årlig produktion av över 25 miljoner liter vin. Det finns inga appellation utan regionen är uppdelad i fyra distrikt. 

Klimatet är milt med en årlig nederbörd på cirka 1460 mm med varma somrar och det snöar sällan. Primorska är den enda vinregionen i Slovenien som har tillräckligt bra naturligt klimat för att odla Cabernet Sauvignon, särskilt i Brda, Vipava-dalen, Koper-områdena och till och med Kras. druvorna som är populära i området är Refošk (refosco – vanligast), Merlot, Cabernet sauvignon, Pinot Noir samt de vita druvsorterna Rebula, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Malvasia (det kan också vara rött), Pinela (lokal druva), Zelen (lokal druva).

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Primorska

Vina Povh – Vingården som började växa 1985

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Vina Povh grundades 1935 när familjen Povh planterade de första vinstockarna på kullarna runt Vipava dalen. De började producera vin av druvorna. Dock var det 1985 när pappan Stanko fick kontrollen över vingården som vingården började växa till gården som vi känner igen idag. Han gjorde flera förändringar till märket och såg till att vinerna var av den högsta kvaliteten. Vingården är de enda producenterna i byn Goče som tillverkar Orange rebula viner. Orange rebula vinerna görs efter ett recept från deras farmor som hon använde innan andra världskriget. Det finns även vin som hon är gjort som fortfarande åldras i den 400 år gamla vinkällaren. Vingården är även medlem i det europeiska miljö och klimatprogrammet sedan 2016. Utöver druvan rebula odlar vingården även Zelen, Pinela, Chardonnay, Sauvignon, Grey Pinot, Merlot, Cabernet Sauvignon och Barbera. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 12 €

Petrič Winery – Vingården med de unika fruktiga vinerna

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Petrič Winery finns i Vipava dalen och vingården grundades 1778. Under 1600-talet berömde Valvasor vinerna från Slap regionen och skrev att dropparna från vinerna från Slap som ligger i närheten av Loze var de mest utsökta. Här finns den berömda vinbyn som har flest vinstockar per person i hela Europa. Vinerna har en unik fruktig smak och arom och vingården odlar framför allt två druvor Pinela och Zelen. Övriga druvor som odlas är White Natura, Red Natura, Rose, Muscato, Peach vin och Merlot. Vingården uppdaterade nyligen deras vinkällare med modern utrustning och teknik för att kunna öka mängden producerad vin. Allt arbete på vingården sker med ekologiska metoder och inga kemiska gödselmedel eller bekämpningsmedel används. 

 • Appellation: Urban Petrič
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 20 €

Sveti Martin – Vingården som grundades 1880

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Sveti Martin ligger bland kullarna i de centrala delarna av Vipava dalen. Peter Stegovec köpte marken 1880 och startade familjetraditionen av vinframställningen. Hans söner, Franc och Stojan jobbade på vingården. Stojans son Boris och hans fru tog över arbetet och lyckades växa vingården. De tillverkade viner med stor passion som blev en hit. Idag är det den femte generationen av familjen som driver vingården. Vinodlingarna finns på två olika platser. Den enda är Hrib och Struga som var den enda vingården under 1994 till 2000. Den andra är Tresa som har växt till en stor vingård med över 2,5 hektar odlingsmark. Vingården har en liten skörd av hög kvalitet och de viktigaste druvorna är Barbera, Pinela, Vaebula, Rebula, Zelen, Merlot och Klarnica.

 • Appellation: Vipavska Dolina
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 €

Kmetija Tomažič – Yngre generation leder till nya viner 

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Kmetija Tomažič ligger i Vipava dalen där klimatet är milt. Vingården har en lång historia som sträcker sig tillbaka till början av förra århundradet när medlemmar av familjen Tomažič planterade de första vinstockarna med stor omsorg och kärlek. Kärleken och omsorgen har inte förändrats även om jordbruksmetoderna är väldigt annorlunda nu. De yngre generationerna kommer in i familjeföretaget med nya idéer vilket återspeglas i vinerna och vinerna får unika smaker och aromer. Vingården fick även nyligen internationell uppmärksamhet tack vare kvaliteten på de vita och röda vinerna från vingården. Här odlas bland annat följande druvor Zelen, Pinela, Malvasia, Rebula, Sauvignon, Chardonnay, Muscat, Barbera, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: Vipava
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 €

Steras Wines – Vingården som odlar gamla istriska druvsorterna

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Steras Wines hittar du i byn Sared som är känd för vingårdarna. Marlena och Bojan Praprotnik köpte mark i regionen under 1975 och planterade både grönsaker och druvor. Efter fem år etablerade de en gård och flyttade från en stad till vinbyn. Vinkällaren byggde de 1991 vilket gjorde det möjligt för dem att producera sitt egna vin. Under 2015 bestämde de även att bedriva vingården genom ekologiskt jordbruk. De viktigaste druvsorter som de odlar inkluderar Refošk, Malvasia, Syrah, Cabernet Sauvignon, Muškat, Pinot Gris och Pinot Noir. De odlar även äldre och glömda istriska druvsorter i sina vinodlingar. Det är viktigt för vingården att öka kunskapen om deras unika viner av de gamla istriska druvsorterna och erbjuda den typiska smaken från Istrien. 

 • Appellation: Deželno Vino PGO
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €  

Zaro Wines – Vingården som även producerar olivolja

 Image Alt - Vinjournalen.se

Familjenamnet Zaro har spårat tillbaka till 1348 och vapenskölden som familjen Zaro har är ett bevis på deras kärlek och passion för regionen och vinstockarna. De respekterar de naturliga egenskaperna i regionen Izola och de försöker att göra de bästa vinerna från Slovenian Istria regionen. De äger nästan 20 hektar mark på de bästa platserna inom Izola området där det finns den högsta fertiliteten och mineralerna i jorden. De viktigaste druvorna för vingården är Malvasia, Refosk, Negratenera, Merlot och Cabernet Sauvignon. De bästa druvorna handplockas för att producera de röda, vita och rosévinerna i världsklass. Förutom viner producerar vingården även extra fin jungfruolivolja. Deras olivolja har en distinkt arom och en fruktig bitter smak. 

 • Appellation: Pivol
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 20 €

Renčel Boutique Wines – Vingården som skapades genom generationer

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Renčel Boutique Wines ligger i närheten av Dutovlje, Kras i Slovenien. Det har alltid funnits en bondgård har inom familjen. Varje generation har lagt till sin egna personliga del av gården för att bygga upp den till vad den är idag. Förra generationen arbetade inom jordbruket med djurhållning och jordbruk men vinproduktionen har alltid varit först och även den viktigaste produkten från gården. Nu är det mest vinstockar som finns på åkrarna och det övriga jordbruket har lagts ner. Förutom den klassiska druvan Karst odlar familjen även druvsorterna Teran, Pinot noir, Vitovska grganja, Malvasia and Sauvignon Blanc. Skörden plockas manuellt och den sker i september och oktober när druvorna är mogna. I genomsnitt plockas 4 000 till 4 500 kg druvor per hektar. 

 • Appellation: Kras, ZGP
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 30 €

Stekar wines – Vingården med övernattningsmöjligheter

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Stekar wines ligger i den pittoreska byn Snezatno, mitt i Goriska Brda. Gammelfarfar Emil är pionjären inom vinproduktionen i familjen och han lärde sin son allt om vinframställningen. Sonen Roman tog över gården och introducerade hotell och turism verksamhet till gården samtidigt som han fortsatte med vinframställningen. 2012 tog Romans son, Jure, över vingården vilket har gett gården en känsla av ungdom och entusiasm igen. Klimatet och jorden i Brda är perfekta för vinodling och har finns det en stor respekt för miljön. Vinstockarna växer i naturliga förhållanden med minimala ingripanden och inga kemiska medel används. Vingården är även certifierad som BIO-vinproducenter. På vingården hittar du druvsorter som Rebula, Malvasia, Pinot Gris, Filip, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 30 €

Vina Poljšak – Vingården som erbjuder vin och mat

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Vina Poljšak ligger i Gradišče vilket är en perfekt vinodlingsregionen i närheten av Vipava dalen i Slovenien. Historien om familjen Poljšak startades 1830 när Anton Poljšak föddes. När han gifte sig flyttade han till Gradišče där det finns en lång tradition av vinframställning. Idag producerar vingården alla sina viner med ZGP status. Deras utbud av druvor består av Zelen, Pinela, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ribolla, Malvasia, Yellow Muscat, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat, Carménère samt Marselan. Vingården Vina Poljšak erbjuder även små välorganiserade och minnesvärda evenemang där gästerna kan njuta av underbara mat och vin parningar. 

 • Appellation: ZGP Vipavska Dolina
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Vi hoppas att du kommer att besöka Primorska inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka besöka på Vingårdar i Slovenien samt andra länder, besök winetourism.com

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.