Hem » Vin Tips » Utbilda sig till vinmakare i Sverige – är det möjligt?
Vin Tips

Utbilda sig till vinmakare i Sverige – är det möjligt?

vitikulturfront - Vinjournalen.se
maxresdefault - Vinjournalen.se

När Högberga Vinfabrik öppnade vinfabrik på Lidingö i Stockholm för sju år sedan, trodde många att det var omöjligt att göra gott vin i Sverige. Idag vet vi bättre. Högbergas koncept har klonats och flera inhemska vinerier finns nu där man tar druvorna från Italien men tillverkar vinet i Sverige.

Nu har man på Högberga tagit ytterligare ett steg längre och tillsammans med Scandinavian Wine Academy, startar man nu Sveriges första diplomerade vinmakarutbildning.

Vinmakarutbildningen är en ettårig utbildning som ger de praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att driva eget vineri. Detta är en unik utbildning i Sverige och där man steg för steg kan lära sig den spännande processen att tillverka vin från druva till färdigt vin. Under ett år kommer man både att få vara på plats i Toscana för en praktisk utbildningsdel där man får vara med under skörden, plocka druvorna och lära sig om vinifieringsprocessen. Man fortsätter sedan i Stockholm med de teoretiska delarna av kursen.

zalle-och-hjort - Vinjournalen.se
Vinmakare Johan Zälle och vd Johan Hjort, Högberga. Här på vinotek i Bohlgeri

Att man just valt att vara i Toscana är väl inte så konstigt. Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik på Lidingö, är den som gör vin av druvor som vinfabriken plockat i Toscana.

Johan Zälle, som också är en av kursledarna är utbildningen, berättar:

– Att göra verklighet av en dröm har gett kraft och mod att våga satsa på nya projekt även om de verkar omöjliga. Det är väldigt roligt att dela med sig av kunskaper och erfarenheter i denna utbildningsform. Dessutom, det bästa sättet att lära sig teori är att prova i praktiken.

– Kursdeltagarna kommer att få lära sig allt från att tillverka rött vin, rosé och passito till att testa olika metoder för alkoholjäsning och ta reda på hur tillförsel av olika tillsatser påverkar slutresultatet. Kursdeltagarna kommer att få fördjupa sig i hur man använder sitt doft- och smaksinne som en vinmakare.  Målsättningen med utbildningen är att kursdeltagarna efteråt ska ha tillräcklig kunskap för att starta och driva ett eget vineri. Efter avslutad kurs och godkänd examination får man ett diplom för att visa på sin kunskap som vinmakare.

skriv1 - Vinjournalen.se

Tillsammans med Dick Samuelsson som är rektor och föreläsare på Vinkällan Dryckesutbildningar och Scandinavian Wine Academy kommer Johan att leda utbildningen under ett år, genom skörden, vinifieringen och fram till det färdiga vinet sommaren därpå. Det är förstås också spännande att få träffa alla vinpersonligheter nere i Toscana.

– Under vår vistelse i Toscana kommer vi att bo i lilla Gavvarano där jag bott till och från de senaste 27 åren. Vi kommer bland annat besöka den prisbelönta vingården Le Macchiole i Bolgheri där vi på Högberga Vinfabrik har vår oenolog Luca Rettondini, säger Johan Zälle.

Vill du veta mer eller har du frågor så kan du kontakta Vinkällan på 08-502 559 50 eller [email protected]

Frågor och svar:

Vad är Högberga Vinfabrik och vad har de gjort för att visa att det är möjligt att göra gott vin i Sverige?

Högberga Vinfabrik är en vinfabrik på Lidingö i Stockholm. De har visat att det är möjligt att göra gott vin i Sverige genom att tillverka vin av druvor från Italien i Sverige.

Vad är Scandinavian Wine Academy och vad har de gjort tillsammans med Högberga Vinfabrik?

Scandinavian Wine Academy är en utbildningsinstitution. Tillsammans med Högberga Vinfabrik har de startat Sveriges första diplomerade vinmakarutbildning.

Vad innebär vinmakarutbildningen och hur lång är den?

Vinmakarutbildningen är en ettårig utbildning som ger praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att driva eget vineri. Kursdeltagarna kommer att lära sig allt från att tillverka rött vin, rosé och passito till att testa olika metoder för alkoholjäsning och ta reda på hur tillförsel av olika tillsatser påverkar slutresultatet. Efter avslutad kurs och godkänd examination får man ett diplom för att visa på sin kunskap som vinmakare.

Var kommer kursdeltagarna att vara under utbildningen?

Kursdeltagarna kommer att vara på plats i Toscana för en praktisk utbildningsdel där de får vara med under skörden, plocka druvorna och lära sig om vinifieringsprocessen. De fortsätter sedan i Stockholm med de teoretiska delarna av kursen.

Vem kommer att leda utbildningen och vad kommer kursdeltagarna att få uppleva under vistelsen i Toscana?

Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik, och Dick Samuelsson, rektor och föreläsare på Vinkällan Dryckesutbildningar och Scandinavian Wine Academy, kommer att leda utbildningen. Under vistelsen i Toscana kommer kursdeltagarna att bo i lilla Gavvarano och besöka den prisbelönta vingården Le Macchiole i Bolgheri där Högberga Vinfabrik har sin oenolog Luca Rettondini.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Grand Plateau Merlot Cabernet Sauvignon 2022 artikel nummer 5157708 från producenten Vinex Slavyantsi från området Bulgarien - Vinjournalen.se
Grand Plateau Merlot Cabernet Sauvignon 2022
Pris:199 :-
Artikel nr:5157708
Smak björnbär, choklad, ekfat, fruktig, korinter, svarta vinbär, vanilj, generöst
Arom björnbär, choklad, ekfat, korinter, svarta vinbär, vanilj, fruktig, generöst
Färg blå, mörk, lila
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2022Alkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.