När Högberga Vinfabrik öppnade vinfabrik på Lidingö i Stockholm för sju år sedan, trodde många att det var omöjligt att göra gott vin i Sverige. Idag vet vi bättre. Högbergas koncept har klonats och flera inhemska vinerier finns nu där man tar druvorna från Italien men tillverkar vinet i Sverige.

Nu har man på Högberga tagit ytterligare ett steg längre och tillsammans med Scandinavian Wine Academy, startar man nu Sveriges första diplomerade vinmakarutbildning.

Vinmakarutbildningen är en ettårig utbildning som ger de praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att driva eget vineri. Detta är en unik utbildning i Sverige och där man steg för steg kan lära sig den spännande processen att tillverka vin från druva till färdigt vin. Under ett år kommer man både att få vara på plats i Toscana för en praktisk utbildningsdel där man får vara med under skörden, plocka druvorna och lära sig om vinifieringsprocessen. Man fortsätter sedan i Stockholm med de teoretiska delarna av kursen.

Vinmakare Johan Zälle och vd Johan Hjort, Högberga. Här på vinotek i Bohlgeri

Att man just valt att vara i Toscana är väl inte så konstigt. Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik på Lidingö, är den som gör vin av druvor som vinfabriken plockat i Toscana.

Johan Zälle, som också är en av kursledarna är utbildningen, berättar:

– Att göra verklighet av en dröm har gett kraft och mod att våga satsa på nya projekt även om de verkar omöjliga. Det är väldigt roligt att dela med sig av kunskaper och erfarenheter i denna utbildningsform. Dessutom, det bästa sättet att lära sig teori är att prova i praktiken.

– Kursdeltagarna kommer att få lära sig allt från att tillverka rött vin, rosé och passito till att testa olika metoder för alkoholjäsning och ta reda på hur tillförsel av olika tillsatser påverkar slutresultatet. Kursdeltagarna kommer att få fördjupa sig i hur man använder sitt doft- och smaksinne som en vinmakare.  Målsättningen med utbildningen är att kursdeltagarna efteråt ska ha tillräcklig kunskap för att starta och driva ett eget vineri. Efter avslutad kurs och godkänd examination får man ett diplom för att visa på sin kunskap som vinmakare.

Tillsammans med Dick Samuelsson som är rektor och föreläsare på Vinkällan Dryckesutbildningar och Scandinavian Wine Academy kommer Johan att leda utbildningen under ett år, genom skörden, vinifieringen och fram till det färdiga vinet sommaren därpå. Det är förstås också spännande att få träffa alla vinpersonligheter nere i Toscana.

– Under vår vistelse i Toscana kommer vi att bo i lilla Gavvarano där jag bott till och från de senaste 27 åren. Vi kommer bland annat besöka den prisbelönta vingården Le Macchiole i Bolgheri där vi på Högberga Vinfabrik har vår oenolog Luca Rettondini, säger Johan Zälle.

Vill du veta mer eller har du frågor så kan du kontakta Vinkällan på 08-502 559 50 eller info@vinkallan.se

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy