Hem » Vin Fakta » Vad är en pommelier?

Vad är en pommelier?

459 - Vinjournalen.se

Vad är en pommelier? Tänk sommelier. Men tänk äpplen istället för vin.

Det är utbildaren, dryckesexperten och författaren Jane Peyton, som är grundare och rektor på School of Booze i London som har blivit Storbritanniens första pommelier. Det är All Party Parliamentary Beer Group som utnämnt henne till pommelier, vilket alltså är en sommelier fast för cider.

Jane Peyton är inte novis inom dryckesindustrin där hon har jobbat professionellt sedan 2008 och arbetat som dryckesutbildningskonsult och evenemangsarrangör bland annat i hennes egen skola, School of Booze. 2012 blev hon Beer Sommelier, sommelier för öl och hon har även en kvalifikation från Wine & Spirit Education Trust.

Jane har vunnit flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat Drinks Educator of the Year 2016. Hon är också en Guinness Record-innehavare och vunnit med att hålla världens största ölprovning 2016 där 1236 personer deltog.

460 - Vinjournalen.se
www.jane-peyton.com

Jane tycker det är viktigt med ackrediteringar olika alkoholsorter för hennes egen trovärdighet och företag.

Just nu arbetar hon som Pommelier på Öl & Cider Academy.

En person som kan och vet allt om cider skulle vi kunna kalla för ciderolog, eller på engelska ciderologist. Vi kunde inte hitta något svenskt ord för det och tycker att ciderolog åter flashigt värre.

Utbildningen till pommelier är den första av sitt slag i världen och lanserades av Beer & Cider Academy så sent som i januari 2018 och kräver att kandidater ska passera tre enstaka kurser. Därefter görs blindtester där man bedömer en rad olika cider-stilar och alla ciders måste självklart bedömas och identifieras korrekt. Man testas även i kunskapen att kunna mat med cider.

Jane säger i en intervju att hon tror på cider som en växande marknad. Inget konstigt egentligen. Trenden är just nu att konsumenter letar efter ekologiska drycker med lägre alkohol och cider är äppelvin gjord på jästa, pressade äpplen.  Cider har en enorm mångfald, tycker Jane, och är dessutom ett utmärkt komplement till god mat.

Vi säger grattis till Jane som världens första pommelier och tycker det skulle vara spännande att få en snarlik ackreditering till pommelier även i Sverige.

Läs mer om Jane på www.jane-peyton.com

Frågor och svar:

Vad är en pommelier?

En pommelier är en sommelier fast för cider.

Vem är Storbritanniens första pommelier?

Jane Peyton är Storbritanniens första pommelier.

Vilken utbildning krävs för att bli pommelier?

Utbildningen till pommelier kräver att kandidater ska passera tre enstaka kurser och göra blindtester där man bedömer en rad olika cider-stilar.

Varför tror Jane Peyton på cider som en växande marknad?

Jane Peyton tror på cider som en växande marknad eftersom trenden är att konsumenter letar efter ekologiska drycker med lägre alkohol och cider är äppelvin gjord på jästa, pressade äpplen.

Vad är en ciderolog?

En person som kan och vet allt om cider kan kallas för ciderolog eller ciderologist på engelska.

Lite mer att läsa om vin, öl och cider: 

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.