Hem » Vin Skola » Vad menas egentligen med en hantverkscider?

Vad menas egentligen med en hantverkscider?

ciderfront

Intresset för cider har ökat enormt de senaste åren och allt sedan mässpremiären i september, Äpplets Dag, där Sveriges främsta producenter av hantverksmässigt tillverkad cider för första gången fick sin egen dag på Spritmuseum i Stockholm, har cidern stått i fokus.

England och Frankrike har sedan länge en lång tradition av att förädla äppelmust till cider. Den spanska och baskiska ciderns historia är också lång och daterar sin  ciderproduktion tillbaka till 1200-talet. Den tyska traditionella Apfelwein har över tusenåriga rötter. Men nu börjar även svenska producenter synas alltmer och 2013 bildades Ciderfrämjandet för att främja och utveckla hantverksmässig svenskproducerad cider.

www.riktigcider.se

Det är spännande med cider!

Olika äppelsorter och olika regioner gör olika varianter av cider. Den smakar olika. Det finns cider som har sina egna unika blandningar av syrliga, söta och bittra äpplen. Det finns ekologisk cider, det finns pärlande och mousserande cider och stilla cider och det finns cider där musten får jäsas på ekfat och att cider finns som söt, halvtorr och torr. Visste du att ju längre cidern får jäsa desto mer av sockret omvandlas till alkohol? Att de förstås finns alkoholfri cider men även med alkoholhalt från 1,5 till 7 vol%.

På sidan Riktig Cider Äpelkultur AB  kan du hämta mycket bra kunskap om cider och även info om hur marknaden för cider ser ut och vilken fantastisk dryck det faktiskt är.

Riktig Cider grundades år 2004 av Anna Häggblom och Ola Stålhammar som förmodligen är den mest mångkunnige importören i Sverige av ekologisk cider.

Provning av cider från Normandie

Wijnjas ostkällare anordnar regelbundet provningar i cider och calvados för dig som vill ha en introduktion till cider. Lördagen den 18 februari kommer att bli en speciell provningskväll för årgångscider och lagringspotential hos cider och man presenterar något äldre årgångar av Eric Bordelets cider Argelette och Poiré granit. Cidern kommer att provas tillsammans med ostar som väljs ut av Wijnjas.

Om du vill lära dig mer om vad en äkta hantverkscider är och hur man lagrar cider, så kan du boka din provning här!

Frågor och svar:

Vad är en hantverkscider?

En hantverkscider är en cider som tillverkas på ett traditionellt sätt med äkta äppelmust från olika äppelsorter och regioner.

Vilka länder har en lång tradition av att förädla äppelmust till cider?

England, Frankrike, Spanien, Baskien och Tyskland har alla en lång tradition av att tillverka cider.

Vilka olika typer av cider finns det?

Det finns ekologisk cider, pärlande och mousserande cider, stilla cider, cider som får jäsa på ekfat och cider som finns som söt, halvtorr och torr.

Hur påverkar jäsningsprocessen ciderns alkoholhalt?

Ju längre cidern får jäsa desto mer av sockret omvandlas till alkohol.

Var kan man lära sig mer om hantverkscider och boka en provning?

På sidan Riktig Cider Äpelkultur AB kan man lära sig mer om cider och på Wijnjas ostkällare kan man boka en provning för att lära sig mer om vad en äkta hantverkscider är och hur man lagrar cider.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.