Vad menas egentligen med en hantverkscider?
Intresset för cider har ökat enormt de senaste åren och allt sedan mässpremiären i september, Äpplets Dag, där Sveriges främsta producenter av hantverksmässigt tillverkad cider för första gången fick sin egen dag på Spritmuseum i Stockholm, har cidern stått i fokus.
England och Frankrike har sedan länge en lång tradition av att förädla äppelmust till cider. Den spanska och baskiska ciderns historia är också lång och daterar sin ciderproduktion tillbaka till 1200-talet. Den tyska traditionella Apfelwein har över tusenåriga rötter. Men nu börjar även svenska producenter synas alltmer och 2013 bildades Ciderfrämjandet för att främja och utveckla hantverksmässig svenskproducerad cider.
Det är spännande med cider!
Olika äppelsorter och olika regioner gör olika varianter av cider. Den smakar olika. Det finns cider som har sina egna unika blandningar av syrliga, söta och bittra äpplen. Det finns ekologisk cider, det finns pärlande och mousserande cider och stilla cider och det finns cider där musten får jäsas på ekfat och att cider finns som söt, halvtorr och torr. Visste du att ju längre cidern får jäsa desto mer av sockret omvandlas till alkohol? Att de förstås finns alkoholfri cider men även med alkoholhalt från 1,5 till 7 vol%.
På sidan Riktig Cider Äpelkultur AB kan du hämta mycket bra kunskap om cider och även info om hur marknaden för cider ser ut och vilken fantastisk dryck det faktiskt är.
Riktig Cider grundades år 2004 av Anna Häggblom och Ola Stålhammar som förmodligen är den mest mångkunnige importören i Sverige av ekologisk cider.
Provning av cider från Normandie
Wijnjas ostkällare anordnar regelbundet provningar i cider och calvados för dig som vill ha en introduktion till cider. Lördagen den 18 februari kommer att bli en speciell provningskväll för årgångscider och lagringspotential hos cider och man presenterar något äldre årgångar av Eric Bordelets cider Argelette och Poiré granit. Cidern kommer att provas tillsammans med ostar som väljs ut av Wijnjas.