Efter en frisk promenad i det kalla vintervädret, i snö och kyla, kan det kännas riktigt gosigt att få något varmt i sig, gärna innehållande alkohol.

Den 11 januari firar man i Skottland den Nationella Toddydagen och många tror att Toddyn har sitt ursprung i Skottland under 18-talet. Traditionellt är Toddy en varm dryck gjord med honung, citron, varmvatten samt en skvätt konjak, whisky eller rom. Idag an man göra Toddy på allt från te och kaffe, kryddor och smör. Det finns en enorm variation i recepten. Men man kan förstås också göra Toddy på vin och det blir riktigt gott. Här får du två Toddyrecept att prova:

Enkel variant – som du kan förbereda

  • Koka upp 3 dl vatten, 1-2 dl socker (prova dig fram för sötma) och 3 kanelstänger. Låt dra.
  • Tillsätt en flaska rödvin, Cabernet eller Merlot, och hetta upp allt igen. Skär apelsinskivor och lägg i.

Självklart kan du även göra vitvinstoddy om du föredrar detta.

Avancerad variant – Kryddigare vintoddy

  • Blanda ½ flaska rödvin och 4 dl portvin.
  • Ta zesten från en apelsin, 3 kanelstänger, 2 tsk stött kardemumma och 2-3 cm färsk ingefära. Lägg allt i vinet och koka långsamt på låg värme c:a 20 minuter.
  • Placera ett finmaskigt durkslag över kastrullen och lägg en sockerbit på det. Häll långsamt c:a 1 dl god konjak över sockerbiten. Tänd en tändsticka och håll den nära sockerbiten för att tända på cognacen så att allt socker smälter in i vinblandningen. Serveras varm.

Vinjournalen.se rekomenderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy