Grattis! Då har du valt ett yrke där du kan jobba var som helst i världen och kanske du redan vet att en sommelier eller sommelière (för kvinnor) har ansvar för vin på exempelvis en restaurang eller med inköp och marknadsföring av viner på annat sätt.


Snabbmeny för denna artikel

Numera erbjuder en del högskolor sommelierutbildningar på heltid och som är studiemedelsberättigande. Annars kan du självklart även gå i privat regi och du kan även plugga på distans.

Du kanske behöver fråga dig varför du vill bi sommelier? Vill du vidare inom restaurangbranschen eller vill du veta mer om vin för att hålla vinprovningar, kanske öppna en egen agentur eller liknande?

Kurserna som finns har nämligen lite olika inriktning. Välrenommerade utbildningar finns bland annat hos:

Men goooglar du, så kommer det säkert upp fler utbildningsalternativ.

Den internationella organisationen Association de la Sommellerie Internationale, ASI, certifierar sommelierer och anordnar  prestigefyllda tävlingar, bland annat Världsmästerskap i Sommelierie på internationell basis precis som Svenska Sommelierföreningen här i Sverige.

Vinjournalens sommelier tipsar om sitt favoritvin!


Brunello di Montalcino

Fattoi Brunello di Montalcino är ett ordentligt kraftpaket med påtagliga tanniner och intensiv syra. Vinet är kryddigt, balanserat och har smak av mörka körsbär, kanel, hallon kakao och tobak.

Italien | Toscana | Art 3097 | Fattoi Ofelio & Figli Soc. Sempl. – Soc. Agr. | 259:-


Titta på sommelier

Du kanske ska börja med att titta på den världsberömda och spännande dokumentären som heter SOMM och som gjordes av regissören Jason Wise för några år sedan. Filmen följer fyra personer under en riktig helvetesvecka på vägen till den så eftertraktade certifieringen som Master Sommelier, det tuffaste testet en sommelier kan utsätta sig för. Endast  200 personer har klarat testet på 40 år. Man behöver absolut inte vilja bli sommelier för att se den här fantastiska dokumentären. Filmen ger en bra inblick i yrket och om dryckeskunskap.


Bildgalleri – Utbildning sommelier 

Frågor och svar

Hur blir man sommelier?

Sommelier är inte en skyddad arbetstitel vilket betyder att vem som helst kan kalla sig det. Det finns dock flertalet utbildningar där man kan bli certifierad sommelier och de flesta seriösa arbetsgivare som anställer en sommelier kräver att man är certifierad.

Var kan man gå en sommelier kurs?

Det finns många olika sommelierutbildningar att gå i Sverige. Man kan välja mellan enklare distansutbildningar, intensiv kurser och högskoleutbildning på Grythyttan.

Hur blir man certifierad sommelier?

För att bli certifierad sommelier behöver man gå en kurs hos någon av de utbildningar som delar ut certifikat, t.ex Vinkällan, Grythyttan eller Restaurangakademin.

Finns det sommelier kurser online?

Det finns sommelierkurser att hitta online, t.ex på Online Academy.

Vad för utbildning har en sommelier?

Sommelier är inte en skyddad arbetstitel vilket betyder att vem som helst kan kalla sig det. Det finns dock flertalet utbildningar där man kan bli certifierad sommelier, dock varierar kunskapen och längden på utbildningarna.


Här ser du en trailer av filmen SOMM:

Filmen finns att hyra och ladda ner eller köpa på Amazon för några dollar.  Samme regissör har även gjort en uppföljare som heter SOMM: Into the Bottle. Även denna film hittar du på Amazon.

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy