Hem » Vin & Mat » Laga mat med vin – det blir godare!

Laga mat med vin – det blir godare!

Alla vet vi att med lite vin i kastrullen så blir det godare. Det finns faktiskt maträtter som traditionellt kräver en skvätt av vinet som till exempel vinbräserad kyckling, coq au vin och en Boeuf Bourguignon blir bara mustigare om man håller i lite bourgognevin.

Men vad är det som gör att det faktiskt blir godare? Vad är det som vinet tillför maten? Framförallt så är det smakfaktorerna i vinet som tillför de spännande kombinationerna som alkoholen, syran, tanninerna…

Du kanske inte visste att alkohol frigör smakmolekylerna i en rätt och hjälper till att lösa upp fett? När du häller vin i en sås så är det alkoholen som egentligen lagar maten och gör att såsen inte känns så fet och smörig utan blir mer krämig och mjuk. Alkoholen hjälper också till att reducera såsen och då blir ju smaken mer koncentrerad.

Syran i vinet an variera och lite beroende på vad det är du lagar, ska du se upp med vilket vin du bör välja. Välj exempelvis en Chianti om du lagar tomatsås till pastan, för den har bra med syra för att kunna konkurrera med syran i tomaterna.

Även tanniner om finns i vindruvans skal, stjälkar och frön tillför läckerhet till en maträtt med nötkött som huvudingrediens. Tänk på att välja viner som är röda hellre än vita, och gärna druvor med tjockt skal som till exempel Cabernet Sauvignon som är ett tanninrikt vin. Tanniner hjälper till att hålla köttbiten saftig och innesluter köttsaften.

Även vegetarisk mat får en smakskjuts av ett vin som exempelvis Pinot Noir som då inte är så tanninrik eller varför inte väja vita viner när du lagar vego?

Och du vet väl att du ska välja samma viner när du lagar mat som det du planerar att dricka. Varför blir det extra gott? Det svarar stadsodlingsexperten och vin- och matinspiratören Peter Steijfert, Smakbalans på under 1 minut!

Här är några av våra egna recept som vi lagat med vin:

Frågor och svar:

Varför blir maten godare med vin?

Vin tillför smakfaktorer som alkohol, syra och tanniner som ger spännande kombinationer och smaker till maten.

Vad gör alkoholen i vinet när man använder det i matlagning?

Alkoholen frigör smakmolekylerna i maten och hjälper till att lösa upp fett, vilket gör såsen mer krämig och mjuk. Alkoholen hjälper också till att reducera såsen och koncentrera smaken.

Vilket vin ska man välja när man lagar tomatsås till pastan?

Man bör välja en Chianti, eftersom den har tillräckligt med syra för att konkurrera med syran i tomaterna.

Vilket vin passar bra till en maträtt med nötkött som huvudingrediens?

Röda viner med tanniner passar bra till nötkött, särskilt Cabernet Sauvignon som är tanninrikt. Tanniner hjälper till att hålla köttet saftigt och innesluter köttsaften.

Ska man välja samma vin till maten som man planerar att dricka?

Ja, det är en bra idé att välja samma vin till maten som man planerar att dricka, eftersom det ger en extra god smakupplevelse.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.