Alla vet vi att med lite vin i kastrullen så blir det godare. Det finns faktiskt maträtter som traditionellt kräver en skvätt av vinet som till exempel vinbräserad kyckling, coq au vin och en Boeuf Bourguignon blir bara mustigare om man håller i lite bourgognevin.

Men vad är det som gör att det faktiskt blir godare? Vad är det som vinet tillför maten? Framförallt så är det smakfaktorerna i vinet som tillför de spännande kombinationerna som alkoholen, syran, tanninerna…

Du kanske inte visste att alkohol frigör smakmolekylerna i en rätt och hjälper till att lösa upp fett? När du häller vin i en sås så är det alkoholen som egentligen lagar maten och gör att såsen inte känns så fet och smörig utan blir mer krämig och mjuk. Alkoholen hjälper också till att reducera såsen och då blir ju smaken mer koncentrerad.

Syran i vinet an variera och lite beroende på vad det är du lagar, ska du se upp med vilket vin du bör välja. Välj exempelvis en Chianti om du lagar tomatsås till pastan, för den har bra med syra för att kunna konkurrera med syran i tomaterna.

Även tanniner om finns i vindruvans skal, stjälkar och frön tillför läckerhet till en maträtt med nötkött som huvudingrediens. Tänk på att välja viner som är röda hellre än vita, och gärna druvor med tjockt skal som till exempel Cabernet Sauvignon som är ett tanninrikt vin. Tanniner hjälper till att hålla köttbiten saftig och innesluter köttsaften.

Även vegetarisk mat får en smakskjuts av ett vin som exempelvis Pinot Noir som då inte är så tanninrik eller varför inte väja vita viner när du lagar vego?

Och du vet väl att du ska välja samma viner när du lagar mat som det du planerar att dricka. Varför blir det extra gott? Det svarar stadsodlingsexperten och vin- och matinspiratören Peter Steijfert, Smakbalans på under 1 minut!

 

 

Här är några av våra egna recept som vi lagat med vin:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy