En bra tumregel att ha i åtanke är att om du inte hade druckit vinet bör du inte heller lagga mat med vinet. Därför går alla trista matlagningsviner och de allra billigaste budgetvarianterna bort. Du behöver absolut inte använda några dyrgripar, utan välj ett enkelt vin du kanske brukar dricka till vardags.

Det viktigaste du bör tänka på är att vin innehåller socker, syra och tanniner. Dessa kommer du att kunna känna av i maten. Däremot kommer mer diskreta noter försvinna under tillagningen, så du behöver inte tänka på om till exempel flädersmak passar ihop med den fisk du ska äta. Det du bör avväga är vilka övriga ingredienser som går ihop med vinets socker, syra och tanniner. Består receptet av syrliga inslag som till exempel citron och vinäger kanske du vill minska på mängden för att ge plats åt ett syrligt vin osv. Här kommer några konkreta tips på hur du kan tänka:

  • Söta ingredienser som lök och morötter kompletteras fint med ett mindre torrt rött eller vitt vin
  • I lättare rätter med till exempel fisk eller grönsaker kan du använda ett lätt, vitt vin utan ekfatskaraktär
  • Rätter med rött kött och fågel klarar ett mustigt och smakrikt vin

Sherry är också en bra ingrediens som förhöjer en maträtt. Men tänk på att en mycket söt kan bli väldigt sött och sliskigt, så använd gärna en torr eller halvtorr sherry eller ett Madeiravin. De flesta recept som har sherry som ingrediens använder torr sherry.

Vad gäller vinets tanniner bör du tänka på att ett tanninrikt vin paras bäst ihop med proteinrik mat som kött och fågel eftersom proteinerna tar bort en del av tanninerna som annars kan uppfattas som skarpa. Använd gärna samma vin som du hade tänkt dricka till maten så vet du att det passar.

En annan sak du kan ha i åtanke är att det kan vara bra att välja ett vin från samma område som maträtten kommer ifrån. Ofta utvecklas vinet och maten från samma område i harmoni med varandra och genom att tänka på detta får du en naturligt bra matchning.

Ute efter fler tips på vin och sherry till och i maten?

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy