Hem » Vin & Mat » Lär dig grunderna för vinmarinad
Vin & Mat

Lär dig grunderna för vinmarinad

26_itemthemeimage_4938-jpg - Vinjournalen.se

Det vanligaste är att man använder rödvinsmarinad till rött kött och vitvinsmarinad till kyckling. Tänk på vilket vin du skulle dricka till köttet du ska äta och anpassa ditt val av marinad därefter. Det är förstås inte bara vin som behövs utan även några andra ingredienser. En god och balanserad marinad utgår efter ett mönster där följande komponenter bör finnas med:

  • Syrlighet
  • Fett
  • Örter
  • Kryddor

Den syrliga komponenten står vinet för. Förutom rött eller vitt vin kan man även använda sig av till exempel syrliga frukter som citron, vinäger, tomatpuré, honung, senap osv. Ett alternativ till den syrliga komponenten är enzymrika frukter som till exempel ananas. Syran eller enzymerna gör köttet mört och smakrikt.

För att balansera syran krävs någon typ av fett, till exempel smör, olivolja, jordnötsolja, sesamolja, valnötsolja och andra oljor. Det vanligaste är naturligtvis smör och olivolja men idag finns det en stor mängd olika oljor att använda sig av och alla har sina för- och nackdelar utifrån både smak- och hälsoperspektiv.

Örter är till för att sätta en särskild smak på ditt kött. Beroende på vilka örter man väljer kan köttet få en jordig, blommig eller grön smak. Persilja, oregano, basilika, rosmarin och timjan är några vanliga exempel på örter som passar till marinader.

När det kommer till kryddor är salt och peppar två självklara ingredienser. Utöver dessa kan du välja att lägga till andra kryddor för extra sting eller för att få fram andra smaker som umami. Allt från paprikakrydda till kanel och cayennepeppar är tänkbara alternativ.

Frågor och svar:

Vilken typ av vinmarinad passar bäst till rött kött?

Det vanligaste är att man använder rödvinsmarinad till rött kött.

Vilken komponent i marinaden ger köttet dess syrlighet?

Vinet eller syrliga frukter som citron, vinäger, tomatpuré, honung eller senap kan användas för att ge köttet dess syrlighet.

Varför behövs en fettkomponent i marinaden?

Fettet balanserar syran i marinaden och kan till exempel komma från smör, olivolja, jordnötsolja, sesamolja eller valnötsolja.

Vilka örter passar bra till marinader?

Persilja, oregano, basilika, rosmarin och timjan är några vanliga exempel på örter som passar till marinader.

Vilka kryddor kan man lägga till i marinaden för extra smak?

Utöver salt och peppar kan man välja att lägga till andra kryddor som paprikakrydda, kanel eller cayennepeppar för extra smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.