Det vanligaste är att man använder rödvinsmarinad till rött kött och vitvinsmarinad till kyckling. Tänk på vilket vin du skulle dricka till köttet du ska äta och anpassa ditt val av marinad därefter. Det är förstås inte bara vin som behövs utan även några andra ingredienser. En god och balanserad marinad utgår efter ett mönster där följande komponenter bör finnas med:

  • Syrlighet
  • Fett
  • Örter
  • Kryddor

Den syrliga komponenten står vinet för. Förutom rött eller vitt vin kan man även använda sig av till exempel syrliga frukter som citron, vinäger, tomatpuré, honung, senap osv. Ett alternativ till den syrliga komponenten är enzymrika frukter som till exempel ananas. Syran eller enzymerna gör köttet mört och smakrikt.

För att balansera syran krävs någon typ av fett, till exempel smör, olivolja, jordnötsolja, sesamolja, valnötsolja och andra oljor. Det vanligaste är naturligtvis smör och olivolja men idag finns det en stor mängd olika oljor att använda sig av och alla har sina för- och nackdelar utifrån både smak- och hälsoperspektiv.

Örter är till för att sätta en särskild smak på ditt kött. Beroende på vilka örter man väljer kan köttet få en jordig, blommig eller grön smak. Persilja, oregano, basilika, rosmarin och timjan är några vanliga exempel på örter som passar till marinader.

När det kommer till kryddor är salt och peppar två självklara ingredienser. Utöver dessa kan du välja att lägga till andra kryddor för extra sting eller för att få fram andra smaker som umami. Allt från paprikakrydda till kanel och cayennepeppar är tänkbara alternativ.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy