Egen kryddstark räkcurry och matchande vintips!

räkcurry-frontbild-med-rätt

Det är klurigt att matcha ett vin till vår kryddstarka räkcurry eller vilka heta asiatiska rätter som helst. Vinet får inte ta över och dominera, men vinet ska heller inte försvinna bort bland kryddorna!

Vilket vin passar kryddstark mat?

Det första vinet de flesta av oss greppar efter är nog en Riesling. Men om man vidgar vyerna lite, så kan man upptäcka andra vinpärlor som en halvsöt och smakkraftig rosé, en aromatisk Sauvignon Blanc, en Chardonnay som inte är ekad, eller varför inte en god Champagne – ja, det går till och med att välja en smakfull Pinot Noir eller en annan röd druvblandning som exempelvis frisk, röd Shiraz från Nya Världen.  Egentligen fungerar samtliga till en räkcurry!

Torra, friska vita viner är utmärkta att para ihop med kryddstark mat. Just i indisk mat hittar kan ofta rika och ganska feta såser, ibland tillagade med kokosmjölk eller kokosgrädde och yoghurt. Det är viktigt att balansera och komplettera eller kontrastera smaker. I viner finns frukt som skapar en behaglig kontrast till de starka kryddorna. 

räkcurry-bild-på-vitt-vinglas

Så här tänkte vi!

Vi har lagat en het egen räkcurry och valt en fräsch, aromatisk tysk Sauvignon Blanc att dricka till. Rostade kryddor som spiskummin, ingefära, koriander, chili, nejlikor, muskotnöt kräver en neutral druva. När det sedan tillkommer tomat, så bör vinet också vara smakfullt och gärna aromatiskt men friskt.

Det är såsen, inte räkorna, köttet eller grönsakerna som finns i curryn, som är nyckeln till en bra matchning. Tänk så här:

  • Syran i vinet hjälper till att lugna ner de heta kryddorna i exempelvis en räkcurry.
  • Sockret i frukten fungerar som en barriär mellan maten och dina smaklökar och tonar ner det kryddstarka.
  • Alkoholen å andra sidan drar ut de goda ur kryddor som chili, ingefära och koriander.
  • Eventuella tanniner ger en kontrast till söta och syrliga smaker i maten och ger en liten smakfull bitterhet.  

Detta vin har vi valt!

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019 är nyhet och ett torrt och aromatiskt vin från Tysklands näst största vinregion, Pfalz och vingården Graf på Weingut Graf von Weyher i Südliche Weinstraße.
För denna torra Sauvignon Blanc handplockades de gröna druvorna i september förra året.

räkcurry-bild-på-vinflaskan

Detta vin är en krispig och fräsch guldig ljusgul pärla där man ser gröna vackra reflexer i glaset. Doften är härlig och aromatisk och vinet är fullt av gula frukter som mogna päron, plommon och krusbär. Smaken är krispigt tropisk med toner av passionsfrukt och mango.
Läckra smaknyanser av örter och grön paprika samlas i den fina finishen tillsammans med delikata, toner av flinta. Alldeles perfekt till vår räkcurry, om man tänker på vad vi skrev nyss om syran och sötman, ett vin som kompletterar vår räkcurry som sin fräscha och mineraliska profil.

Sauvignon Blanc är en bra druva, smakfull men inte klangfullt mineralisk, bara exakt nog for att dra fram smakerna i maten och denna druva kan du servera till skaldjur och fisk av alla de slag.

räkcurry-bild-på-maträtt

Het och gräddig räkcurry och lättbakad vitlöksnan!

Den här curryn gör du på nolltid och dessutom kan du göra din egen kryddstarka curry genom att rosta kryddorna. Men det här går fort, så börja med att baka egna nanbröd med vitlök. Vi tar det steg för steg:

Steg 1: Marinera räkorna

  • 500 g räkor (om de är frysta så tina först)
  • 1 tsk malen garam masala
  • 1/2 tsk malen kummin
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 nya salt
  • ½ tsk chilipulver
  • 2 msk olja

Blanda alla kryddorna och oljan tillsammans med räkorna i en stor skål. Rör om och ställ åt sidan tills du lagar din räkcurry.

räkcurry-bild-på-nanbröd

Steg 2: Baka 8 vitlöksnan

  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl yoghurt (kanske inte allt går åt)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk hackad persilja

Vitlöksnan till räkcurry? Börja med att skära vitlöken i tunna skivor och infusera oljan som du sedan kommer att pensla med, genom att koka på medelvärme och när du ser att vitlöken håller på att ta färg, ta undan från spisen och låt stå.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Tillsätt yoghurt lite efter hand, rör om och tillsätt så passa mycket yoghurt tills degen börjar ta form. Använd händerna för att form en boll. Degen ska kännas mjuk. Dela degen i 8 lika delar och kavla ut delarna till tunna cirklar så stora att de nästan täcker din stekpanna. Hetta upp stekpanna på medelvärme – utan olja! Pensla en sida av varje nan innan du lägger den stekpannan med den penslade sidan neråt. Detta går fort, efter någon minut vänder du nan. Det ska små mörkbruna fläckar, bubblor och de är klara. Låt vila under en kökshandduk.

Steg 4:  Gör egen curry

  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk hela korianderfrön, grovt mortlade
  • 1 msk hela spiskummin, grovt mortlade
  • ½ tsk grovmalen kardemumma
  • 1 tsk chiliflingor
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 vitlökar, pressade
  • 1 nypa malen nejlika
  • ½ tsk malen muskotnöt  
  • 1 tesked garam masala
  • 1 tesked gurkmeja
  • ½ tsk kajennpeppar

Hetta upp oljan på medelvärme och rosta kryddorna tills det börjar dofta curry. Rör om hela tiden. Det får inte brännas. Därefter tillsätter du

  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul hackad lök

och steker vidare 5 minuter, sänk ärmen om det blir för varmt. När löken är mjuk tillsätter du

  • ca 400 gram passata eller finkrossade tomater
  • 2 tsk socker
  • 1 burk kokosmjölk

Koka upp alltsammans och smak nu av kryddorna. Vill du ha en starkare sås tillsätter du curry, garam masala eller vindaloo i malen form.
I en kastrull eller separat stekpanna och lite olja steker du nu räkorna på medelhög värme. Det bör bara ta någon minut om de är färska eller frysta som är tinade ordentligt. Därefter rör du in räkorna currysåsen och låter allt koka ihop 1-2 minuter till.

Garnera med hackad färsk koriander och servera med vitlöksnanbröd.

Här hittar du mer kryddstarka matrecept med vintips:

Wilhelmshof Pinot Noir

En druvtypisk tysk Pinot noir från familjeproducenten Wilhelmshof

Artikelnummer: 20028

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Pfalz, Tyskland

Alkohol: 13 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna