Hem » Vin & Mat » Egen kryddstark räkcurry och matchande vintips!

Egen kryddstark räkcurry och matchande vintips!

räkcurry-frontbild-med-rätt

Det är klurigt att matcha ett vin till vår kryddstarka räkcurry eller vilka heta asiatiska rätter som helst. Vinet får inte ta över och dominera, men vinet ska heller inte försvinna bort bland kryddorna!

Vilket vin passar kryddstark mat?

Det första vinet de flesta av oss greppar efter är nog en Riesling. Men om man vidgar vyerna lite, så kan man upptäcka andra vinpärlor som en halvsöt och smakkraftig rosé, en aromatisk Sauvignon Blanc, en Chardonnay som inte är ekad, eller varför inte en god Champagne – ja, det går till och med att välja en smakfull Pinot Noir eller en annan röd druvblandning som exempelvis frisk, röd Shiraz från Nya Världen.  Egentligen fungerar samtliga till en räkcurry!

Torra, friska vita viner är utmärkta att para ihop med kryddstark mat. Just i indisk mat hittar kan ofta rika och ganska feta såser, ibland tillagade med kokosmjölk eller kokosgrädde och yoghurt. Det är viktigt att balansera och komplettera eller kontrastera smaker. I viner finns frukt som skapar en behaglig kontrast till de starka kryddorna. 

räkcurry-bild-på-vitt-vinglas

Så här tänkte vi!

Vi har lagat en het egen räkcurry och valt en fräsch, aromatisk tysk Sauvignon Blanc att dricka till. Rostade kryddor som spiskummin, ingefära, koriander, chili, nejlikor, muskotnöt kräver en neutral druva. När det sedan tillkommer tomat, så bör vinet också vara smakfullt och gärna aromatiskt men friskt.

Det är såsen, inte räkorna, köttet eller grönsakerna som finns i curryn, som är nyckeln till en bra matchning. Tänk så här:

  • Syran i vinet hjälper till att lugna ner de heta kryddorna i exempelvis en räkcurry.
  • Sockret i frukten fungerar som en barriär mellan maten och dina smaklökar och tonar ner det kryddstarka.
  • Alkoholen å andra sidan drar ut de goda ur kryddor som chili, ingefära och koriander.
  • Eventuella tanniner ger en kontrast till söta och syrliga smaker i maten och ger en liten smakfull bitterhet.  

Detta vin har vi valt!

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019 är nyhet och ett torrt och aromatiskt vin från Tysklands näst största vinregion, Pfalz och vingården Graf på Weingut Graf von Weyher i Südliche Weinstraße.
För denna torra Sauvignon Blanc handplockades de gröna druvorna i september förra året.

räkcurry-bild-på-vinflaskan

Detta vin är en krispig och fräsch guldig ljusgul pärla där man ser gröna vackra reflexer i glaset. Doften är härlig och aromatisk och vinet är fullt av gula frukter som mogna päron, plommon och krusbär. Smaken är krispigt tropisk med toner av passionsfrukt och mango.
Läckra smaknyanser av örter och grön paprika samlas i den fina finishen tillsammans med delikata, toner av flinta. Alldeles perfekt till vår räkcurry, om man tänker på vad vi skrev nyss om syran och sötman, ett vin som kompletterar vår räkcurry som sin fräscha och mineraliska profil.

Sauvignon Blanc är en bra druva, smakfull men inte klangfullt mineralisk, bara exakt nog for att dra fram smakerna i maten och denna druva kan du servera till skaldjur och fisk av alla de slag.

räkcurry-bild-på-maträtt

Het och gräddig räkcurry och lättbakad vitlöksnan!

Den här curryn gör du på nolltid och dessutom kan du göra din egen kryddstarka curry genom att rosta kryddorna. Men det här går fort, så börja med att baka egna nanbröd med vitlök. Vi tar det steg för steg:

Steg 1: Marinera räkorna

  • 500 g räkor (om de är frysta så tina först)
  • 1 tsk malen garam masala
  • 1/2 tsk malen kummin
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 nya salt
  • ½ tsk chilipulver
  • 2 msk olja

Blanda alla kryddorna och oljan tillsammans med räkorna i en stor skål. Rör om och ställ åt sidan tills du lagar din räkcurry.

räkcurry-bild-på-nanbröd

Steg 2: Baka 8 vitlöksnan

  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl yoghurt (kanske inte allt går åt)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk hackad persilja

Vitlöksnan till räkcurry? Börja med att skära vitlöken i tunna skivor och infusera oljan som du sedan kommer att pensla med, genom att koka på medelvärme och när du ser att vitlöken håller på att ta färg, ta undan från spisen och låt stå.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Tillsätt yoghurt lite efter hand, rör om och tillsätt så passa mycket yoghurt tills degen börjar ta form. Använd händerna för att form en boll. Degen ska kännas mjuk. Dela degen i 8 lika delar och kavla ut delarna till tunna cirklar så stora att de nästan täcker din stekpanna. Hetta upp stekpanna på medelvärme – utan olja! Pensla en sida av varje nan innan du lägger den stekpannan med den penslade sidan neråt. Detta går fort, efter någon minut vänder du nan. Det ska små mörkbruna fläckar, bubblor och de är klara. Låt vila under en kökshandduk.

Steg 4:  Gör egen curry

  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk hela korianderfrön, grovt mortlade
  • 1 msk hela spiskummin, grovt mortlade
  • ½ tsk grovmalen kardemumma
  • 1 tsk chiliflingor
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 vitlökar, pressade
  • 1 nypa malen nejlika
  • ½ tsk malen muskotnöt  
  • 1 tesked garam masala
  • 1 tesked gurkmeja
  • ½ tsk kajennpeppar

Hetta upp oljan på medelvärme och rosta kryddorna tills det börjar dofta curry. Rör om hela tiden. Det får inte brännas. Därefter tillsätter du

  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul hackad lök

och steker vidare 5 minuter, sänk ärmen om det blir för varmt. När löken är mjuk tillsätter du

  • ca 400 gram passata eller finkrossade tomater
  • 2 tsk socker
  • 1 burk kokosmjölk

Koka upp alltsammans och smak nu av kryddorna. Vill du ha en starkare sås tillsätter du curry, garam masala eller vindaloo i malen form.
I en kastrull eller separat stekpanna och lite olja steker du nu räkorna på medelhög värme. Det bör bara ta någon minut om de är färska eller frysta som är tinade ordentligt. Därefter rör du in räkorna currysåsen och låter allt koka ihop 1-2 minuter till.

Garnera med hackad färsk koriander och servera med vitlöksnanbröd.

Här hittar du mer kryddstarka matrecept med vintips:

Frågor och svar:

Vilket vin passar bäst till kryddstark mat som räkcurry?

En halvsöt och smakkraftig rosé, en aromatisk Sauvignon Blanc, en Chardonnay som inte är ekad, en god Champagne, en smakfull Pinot Noir eller en frisk, röd Shiraz från Nya Världen kan alla fungera bra till en kryddstark räkcurry.

Varför är det viktigt att balansera och komplettera eller kontrastera smaker när man väljer vin till kryddstark mat?

I viner finns frukt som skapar en behaglig kontrast till de starka kryddorna. Det är viktigt att vinet inte tar över och dominera, men samtidigt inte försvinner bort bland kryddorna.

Vilka egenskaper bör vinet ha för att passa bra till en räkcurry?

Vinet bör vara smakfullt och gärna aromatiskt men samtidigt friskt. Det bör också vara neutralt nog för att inte konkurrera med de rostade kryddorna och passa bra till såsen i curryn.

Hur kan vinets syra hjälpa till att balansera de heta kryddorna i en räkcurry?

Syran i vinet hjälper till att lugna ner de heta kryddorna och skapar en behaglig kontrast till dem.

Vilket vin har ni valt till er räkcurry och varför?

Vi har valt Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019 från Tyskland. Det är ett torrt och aromatiskt vin med en fräsch och mineralisk profil som kompletterar den heta och gräddiga räkcurryn. Vinet har också smaknyanser av örter och grön paprika som passar bra till skaldjur och fisk.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.