Hem » Vin & Mat » Dricka vin om man äter växtbaserat?

Dricka vin om man äter växtbaserat?

omslag växtbaserat - par i köket lagar mat och dricker vin

Fler och fler bestämmer sig för att äta växtbaserat. Marknaden för nya växtbaserade produkter verkar ständigt öka och det gör även utbudet av nya produkter och varumärken.

Men inte bara i matbutikerna utan även på menyn hos fastfood kedjorna och restauranger hittar man idag växtbaserade alternativ. Så kanske det är dags att börja titta på om man kan para vin med vegetariska/veganska maträtter och vad det är för viner som skulle kunna fungera att dricka till?

Växtbaserad mat kräver lite vinfiness

Ska man välja veganska viner och vilka viner är det vi pratar om?

Vin tillverkas av druvor, men det gör inte nödvändigtvis vinet vegetariskt eller veganskt. Vissa vinframställningsmetoder använder överraskande produkter från animaliska produkter, varför allt fler producenter anger om vinet är vegan eller vegetariskt på etiketten. Vad betyder det? Vi har skrivit om veganviner tidigare här.

På Systembolaget en ökad efterfrågan av veganvin och idag kan man frisöka på deras hemsida med ordet ”vegan” och det finns 546 viner som är vegan-märkta. Vi är dock helt övertygade om att det faktiskt finns många fler. Det beror helt på att importörerna ska informera om det, men tyvärr har det varit lite si och så eller så tycker de helt enkelt inte att det är viktigt. Fler vinproducenter uppmärksammar dock detta eftersom konsumenterna kräver transparens.

växtbaserat - skär gröna bönor

Varför är det viktigt?

Vegetarianer och veganer är genomgående noga med vad de sätter i sig. Men även hur vinet odlas är en viktig fråga och många vet idag att det förekommer animaliska produkter i vintillverkningen. Snabb repetition om animaliska produkter:

Äggvita för att avlägsna de strävaste tanninerna, Kasein ett protein som finns i mjölk och gör vita viner klarare, Gelatin gör av djurhud och ben användas på både röda och vita viner för att få en rondör och smidighet, Husbloss utvinns från fiskars simblåsor och används för att klarna viner, Kitosan kommer från skal av musslor och kräftdjur och tar bort överflödig färg och fenoler ur vin och så vidare….

Idag används fler och fler konstgjorda eller helt naturliga alternativ. Viner kan bli klara i färgen genom en långsam, naturlig process. Betonit och Aktivt Kol kan användas för att göra viner värmestabila och ta bort smaker som inte är önskvärda och i odlingen växtbaserade komposter över istället för benmjöl och fiskemulsion. Det handlar om smaker, färger och grumlighet men också om tid och pengar.

Matcha vin med vegansk/vegetarisk mat

En hel del vegetariska och veganska köttalternativ är ofta ganska intetsägande i smak och även om mer smakfulla produkter intar marknaden sent omsider, så förlitar man sig mycket på såser och tillbehör. Det kan alltså vara en idé att låta all mat omkring styra ditt vinval. Många gånger kan man med fördel välja lite mer eleganta viner. Idag hittar man också mer rökiga alternativ eller så kan man tillsätta liquid smoke när man grillar och då kan man med fördel välja en klassiker som Barbera d’Asti. Ingen skillnad där, alltså i princip samma som man skulle välja till en vanlig kötträtt. 

växtbaserat - par i köket med vin och grönsaker

Lätta till medelfylliga röda viner med uttalad syra men med låga tanninnivåer fungerar oftast också ganska bra. Många som äter växtbaserat kött idag kommer ihåg de saftiga köttiga hamburgarna och vi vill bana väg för att tänka nytt kring matchning istället, då vissa produkter mår bra av att matchas i mer oväntade kombinationer. Fundera på ett syrligt, skarpt och torrt vitt vin till en grillad vegansk hamburgare med ketchup med ett vin från Loire Valley Cabernet Franc eller syrlig, saftig Beaujolais. Prova veganska ”kyckling” vegobitar med en elegant Bordeaux som ger rätter kraft och smakintensitet eller en panerad ’schnitzel’ med ett torrt rosébubbel.

De växtbaserade rätterna innehåller ofta tång för att smaka fisk och skaldjur. Här kan man också traditionella vinmatchningar som en lätt, strukturerad Pinot Noir ed läckra kryddor som peppar, muskot, lagerblad och paprika. Till mer kryddade heta rätter som exempelvis en vegansk curry eller mexikansk chili skulle en fruktdriven Sauvignon Blanc från nya världen sitta som en smäck.

Den veganska ostbrickan

Västbaserad ost är en produkt på stark frammarsch. Den optimala vin-och-ost-upplevelsen med många olika goda ostar är nog det som många nyblivna veganer saknar allra mest. Sverige ligger på efterkälken när det gäller svenskproducerade veganska ostar, men de börjar dyka upp mer och mer. Vi har till exempel redan ett veganskt osteri i Malmö.

växtbaserat - veganska ostar

I framgångslandet USA med ostmakare som Rebel Cheese och den kända ostmakerskan Miyoko Schinner som gör fantastiska och smakfulla ostar, så värderas den veganska ostmarknaden till 2,1 miljarder dollar enligt analysföretaget Nielsen och de tror att den kommer att öka kontinuerligt fram till 2023. (Som jämförelse låg den traditionella mjölkostindustrin på 70 miljarder dollar år 2019.)

Några sorter växtbaserad ost finns i matbutikerna, så vad väljer man för vin till?  Eftersom de veganska ostarna är jordigare och mindre feta, så bör man nog bäst tänka tvärtom gentemot de klassiska matchningarna och en Cabernet Sauvignon är kanske inte alltid det bästa alternativet.

I svenska matbutiker hittar vi idag veganska motsvarigheter till cheddar, mozzarella, parmesan, med ganska neutral smak, där man kan smaka ytterst lite naturliga salter och med mycket låg fetthalt, vilket mjukar upp syran och de sträva tanninerna i ett vin.

Säkra kort är att välja viner med neutrala aromer, allt från mycket lätta viner till lite mer fylligare vita viner, exempel en ekad Chardonnay. En torr eller halvtorr Champagne går också bra att para med.  

Där man idag redan kan handla mer subtilare och elegantare veganska hantverksostar, märker man snabbt att lagringsprocessen, olika ingredienser och osttillverkningsprocessen påverkar de färdiga ostar till att bli mer varierande och ganska kraftigare i smak. Hårda ostar, mjuka ostar och blåmögelostar? Då kan man med fördel välja ett medelfylligt rödvin eller en torr Riesling.

Några förslag kan vara

  • Växtbaserad ost av typ Brie – torra och halvtorra mousserande viner
  • Växtbaserad ost av typ Cheddar eller Gruyère – Bourgogne eller Pinot Noir, Malbec och en del subtila tyska gröna druvor som Zweigelt, Silvaner, Pinot Gris and Pinot Blanc
  • Växtbaserad ost av typ getost – Pinot Grigio
  • Växtbaserad ost av typ feta – en torr och mineralisk Assyrtiko eller en torr Riesling
  • Växtbaserad färskost – Sauvignon Blanc eller torr Soave

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan veganvin och vanligt vin?

Vissa vinframställningsmetoder använder animaliska produkter, vilket gör vinet inte veganskt. Veganvin är tillverkat utan användning av animaliska produkter.

Varför är det viktigt att välja veganvin om man äter växtbaserat?

Många veganer och vegetarianer är noga med vad de sätter i sig och vill undvika animaliska produkter. Dessutom kan det vara en etisk fråga för vissa.

Vilka viner passar bra till växtbaserad mat?

Lätta till medelfylliga röda viner med uttalad syra men med låga tanninnivåer fungerar oftast bra. Torra och halvtorra mousserande viner passar till växtbaserad ost av typ Brie, medan Bourgogne eller Pinot Noir, Malbec och subtila tyska gröna druvor som Zweigelt, Silvaner, Pinot Gris och Pinot Blanc passar till växtbaserad ost av typ Cheddar eller Gruyère.

Vilka viner passar till vegansk ost?

Neutrala viner som torra och halvtorra mousserande viner, Bourgogne eller Pinot Noir, Malbec och subtila tyska gröna druvor som Zweigelt, Silvaner, Pinot Gris och Pinot Blanc passar bra till växtbaserad ost.

Finns det många veganviner att välja på?

Ja, det finns en ökad efterfrågan på veganvin och idag kan man söka på Systembolagets hemsida med ordet “vegan” och det finns 546 viner som är vegan-märkta. Dock finns det troligtvis fler veganviner än så, men det beror på att importörerna ska informera om det.

Här testar vi veganviner:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.