Dricka vin om man äter växtbaserat?

omslag växtbaserat - par i köket lagar mat och dricker vin

Fler och fler bestämmer sig för att äta växtbaserat. Marknaden för nya växtbaserade produkter verkar ständigt öka och det gör även utbudet av nya produkter och varumärken.

Men inte bara i matbutikerna utan även på menyn hos fastfood kedjorna och restauranger hittar man idag växtbaserade alternativ. Så kanske det är dags att börja titta på om man kan para vin med vegetariska/veganska maträtter och vad det är för viner som skulle kunna fungera att dricka till?

Växtbaserad mat kräver lite vinfiness

Ska man välja veganska viner och vilka viner är det vi pratar om?

Vin tillverkas av druvor, men det gör inte nödvändigtvis vinet vegetariskt eller veganskt. Vissa vinframställningsmetoder använder överraskande produkter från animaliska produkter, varför allt fler producenter anger om vinet är vegan eller vegetariskt på etiketten. Vad betyder det? Vi har skrivit om veganviner tidigare här.

På Systembolaget en ökad efterfrågan av veganvin och idag kan man frisöka på deras hemsida med ordet ”vegan” och det finns 546 viner som är vegan-märkta. Vi är dock helt övertygade om att det faktiskt finns många fler. Det beror helt på att importörerna ska informera om det, men tyvärr har det varit lite si och så eller så tycker de helt enkelt inte att det är viktigt. Fler vinproducenter uppmärksammar dock detta eftersom konsumenterna kräver transparens.

växtbaserat - skär gröna bönor

Varför är det viktigt?

Vegetarianer och veganer är genomgående noga med vad de sätter i sig. Men även hur vinet odlas är en viktig fråga och många vet idag att det förekommer animaliska produkter i vintillverkningen. Snabb repetition om animaliska produkter:

Äggvita för att avlägsna de strävaste tanninerna, Kasein ett protein som finns i mjölk och gör vita viner klarare, Gelatin gör av djurhud och ben användas på både röda och vita viner för att få en rondör och smidighet, Husbloss utvinns från fiskars simblåsor och används för att klarna viner, Kitosan kommer från skal av musslor och kräftdjur och tar bort överflödig färg och fenoler ur vin och så vidare….

Idag används fler och fler konstgjorda eller helt naturliga alternativ. Viner kan bli klara i färgen genom en långsam, naturlig process. Betonit och Aktivt Kol kan användas för att göra viner värmestabila och ta bort smaker som inte är önskvärda och i odlingen växtbaserade komposter över istället för benmjöl och fiskemulsion. Det handlar om smaker, färger och grumlighet men också om tid och pengar.

Matcha vin med vegansk/vegetarisk mat

En hel del vegetariska och veganska köttalternativ är ofta ganska intetsägande i smak och även om mer smakfulla produkter intar marknaden sent omsider, så förlitar man sig mycket på såser och tillbehör. Det kan alltså vara en idé att låta all mat omkring styra ditt vinval. Många gånger kan man med fördel välja lite mer eleganta viner. Idag hittar man också mer rökiga alternativ eller så kan man tillsätta liquid smoke när man grillar och då kan man med fördel välja en klassiker som Barbera d’Asti. Ingen skillnad där, alltså i princip samma som man skulle välja till en vanlig kötträtt. 

växtbaserat - par i köket med vin och grönsaker

Lätta till medelfylliga röda viner med uttalad syra men med låga tanninnivåer fungerar oftast också ganska bra. Många som äter växtbaserat kött idag kommer ihåg de saftiga köttiga hamburgarna och vi vill bana väg för att tänka nytt kring matchning istället, då vissa produkter mår bra av att matchas i mer oväntade kombinationer. Fundera på ett syrligt, skarpt och torrt vitt vin till en grillad vegansk hamburgare med ketchup med ett vin från Loire Valley Cabernet Franc eller syrlig, saftig Beaujolais. Prova veganska ”kyckling” vegobitar med en elegant Bordeaux som ger rätter kraft och smakintensitet eller en panerad ’schnitzel’ med ett torrt rosébubbel.

De växtbaserade rätterna innehåller ofta tång för att smaka fisk och skaldjur. Här kan man också traditionella vinmatchningar som en lätt, strukturerad Pinot Noir ed läckra kryddor som peppar, muskot, lagerblad och paprika. Till mer kryddade heta rätter som exempelvis en vegansk curry eller mexikansk chili skulle en fruktdriven Sauvignon Blanc från nya världen sitta som en smäck.

Den veganska ostbrickan

Västbaserad ost är en produkt på stark frammarsch. Den optimala vin-och-ost-upplevelsen med många olika goda ostar är nog det som många nyblivna veganer saknar allra mest. Sverige ligger på efterkälken när det gäller svenskproducerade veganska ostar, men de börjar dyka upp mer och mer. Vi har till exempel redan ett veganskt osteri i Malmö.

växtbaserat - veganska ostar

I framgångslandet USA med ostmakare som Rebel Cheese och den kända ostmakerskan Miyoko Schinner som gör fantastiska och smakfulla ostar, så värderas den veganska ostmarknaden till 2,1 miljarder dollar enligt analysföretaget Nielsen och de tror att den kommer att öka kontinuerligt fram till 2023. (Som jämförelse låg den traditionella mjölkostindustrin på 70 miljarder dollar år 2019.)

Några sorter växtbaserad ost finns i matbutikerna, så vad väljer man för vin till?  Eftersom de veganska ostarna är jordigare och mindre feta, så bör man nog bäst tänka tvärtom gentemot de klassiska matchningarna och en Cabernet Sauvignon är kanske inte alltid det bästa alternativet.

I svenska matbutiker hittar vi idag veganska motsvarigheter till cheddar, mozzarella, parmesan, med ganska neutral smak, där man kan smaka ytterst lite naturliga salter och med mycket låg fetthalt, vilket mjukar upp syran och de sträva tanninerna i ett vin.

Säkra kort är att välja viner med neutrala aromer, allt från mycket lätta viner till lite mer fylligare vita viner, exempel en ekad Chardonnay. En torr eller halvtorr Champagne går också bra att para med.  

Där man idag redan kan handla mer subtilare och elegantare veganska hantverksostar, märker man snabbt att lagringsprocessen, olika ingredienser och osttillverkningsprocessen påverkar de färdiga ostar till att bli mer varierande och ganska kraftigare i smak. Hårda ostar, mjuka ostar och blåmögelostar? Då kan man med fördel välja ett medelfylligt rödvin eller en torr Riesling.

Några förslag kan vara

  • Växtbaserad ost av typ Brie – torra och halvtorra mousserande viner
  • Växtbaserad ost av typ Cheddar eller Gruyère – Bourgogne eller Pinot Noir, Malbec och en del subtila tyska gröna druvor som Zweigelt, Silvaner, Pinot Gris and Pinot Blanc
  • Växtbaserad ost av typ getost – Pinot Grigio
  • Växtbaserad ost av typ feta – en torr och mineralisk Assyrtiko eller en torr Riesling
  • Växtbaserad färskost – Sauvignon Blanc eller torr Soave

Här testar vi veganviner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Driefontein Syrah Stellenbosch

Ekologisk Syrah från Stellenbosch. Ett nyanserat vin med inslag av fatkaraktär, mörka bär, kaffe och choklad.

Artikelnummer: 206801

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Stellenbosch, Sydafrika

Alkohol: 14 %

Pris: 199 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna