Hem » Vin Fakta » The Green Experience: ny grön certifiering!
Vin Fakta

The Green Experience: ny grön certifiering!

The Green Experience - 2 flaskor på en vintunna - Vinjournalen.se

Piemonte blir ännu ”grönare”, i alla fall när man läser om det ambitiösa ekologiska projektet The Green Experience som är en sammanslutning av producenter för en grönare och hållbar ekologisk vinodling.

För ett grönare Piemonte

Sedan 2017 är nätverket The Green Experience ett gemensamt projekt som verkar för denna ekologiska och hållbar certifiering när det gäller viner i Piemonte. Certifieringsorganet som verkar för en Green Experience-certifiering gör detta under jordbruksföreningen Coldiretti Cuneo, som är kopplade Ecogruppo, ett nationellt certifieringsorgan.

Över 100 producenter från Langhe, Roero och Monferrato har redan börjat arbeta intensivt med The Green Experience – Sustainable & Organic Wineries. 

The Green Experience - i vingården lastas druvorna - Vinjournalen.se

Två olika logotyper

Det kan vara bra för dig som konsument när du tittar på etiketten att veta, att det just nu finns två sätt för en producent att certifiera sig på:

The Green Experience (en logotyp med blå fjäril) för ”integrerad produktion inom miljö och hållbarhet för själva landskapet och

The Green Experience Plus (en logotyp med guldfjäril) då producenter verkar för ekologiska produktioner enligt särskilda riktlinjer för att öka hållbarheten, vårda och värna om landskapet.

The Green Experience logotyper - Vinjournalen.se

Certifieringen gäller både DOCG- och DOC-viner. The Green Experience har som mål att bevara den naturliga miljön verka för biologisk mångfald, samt att förbättra och förnya produktionsmetoderna och verka enligt UNESCO: s världsarvslista 2014 för bevaring av de kuperade landskapen i Langhe, Roero och Monferrato.

Reglerna som gäller

Om man bryter ner det, så behöver producenter följa 10 regler  för en Green Experience-certifiering

1. Miljövänlig och hållbar vinodling och produktion

2. Skydd av biologisk mångfald och den naturliga miljön

3. Skydd av det estetiska och naturliga landskapet

4. Prioritera agronomiska lösningar och respektera jorden

5. Eliminera all kemisk ogräsbekämpning

6. Så växter och blommor i vingården

7. Spridning av användbara pollinerande insekter

8. Placera ut bon för fåglar som lever i symbios med vinodlingen

9. Behandla konsumenter med respekt och ärlighet

10. Möjliggöra kontroll för en grön certifiering

The Green Experience - utsikt över Piemonte - Vinjournalen.se

Vi kan titta på två av de vinproducenter som verkar i projektet The Green Experience och som är representerade i Sverige med röda och stilla viner samt ett mousserande vin.

Producenten San Martino di Soave Ernesto

Producenten San Martino di Soave Ernesto som grundades 1996 ingår i Piemontes nätverk The Green Experience. Produktionen ligger i romantiska Castiglione Tinella i Asti, Piemonte. I närheten ligger också klassiska minnesmärken och bit forntida historia med de gamla, varma källorna Acqui Terme. San Martino di Soave Ernesto tar årligen emot många internationella och inhemska besökare då man både håller guidade turer för att besöka odlingar samt provningar i vinkällaren. Här finns också ett mysigt boende med en trevlig restaurang om lagar lokal god mat.

San Martino di Soave Ernesto drivs och ägs av den ambitiöse vinmakaren Ernesto Soave. På egna 12 hektar vingårdar och producerar han ca 70 000 liter Moscato årligen med olika stilar under klassificeringen DOCG.

På bolaget finns det, sedan 10 år populära, pärlande och spritsiga DOCG-vinet, Castiôn Moscato d’Asti just nu med årgång 2019. Ett lätt och sött vin på 5,5%.

The Green Experience moscato - Vinjournalen.se

Vinkatten, Tasteline, Allt om Mat, Sydsvenskan, Glassakademin och Vestmanlands Läns Tidning är några som gett denna Frizzante ett bra betyg för sina friska, fruktiga och lite blommiga dofter med naturlig sötma. Och trots sötman så tillsätts aldrig någonsin raffinerat socker i detta pärlande vin. Allt socker är till 100% naturligt och kommer från druvan Moscato Bianco.

Castiôn Moscato d’Asti är ett trevligt och aromatiskt dessertvin med fin struktur och bra balans som doftar av vita blommor och färska frukter som päron, citrus och några stänk av honung och läder.
Vinet hittar du enkelt på Systembolaget.

Castiôn Moscato d’Asti just nu med årgång 2019.

Så här ser det ut hos producenten i Asti!

Producenten Azienda Agricola Negretti

Den vackra familjevingården på 13 ha, Azienda Agricola Negretti ingår i Piemontes nätverk The Green Experience. Vinproducenten ligger i La Morra, mitt i hjärtat av kända vinområden som Alba och Barolo. Vinföretaget Negretti drivs sedan 2003 av de två vinmakarna, bröderna Massimo och Ezio Negretti, som med hjälp av 75 år gamla vinstockar skapar underbara viner på ett naturligt och miljömedvetet sätt. Bröderna är unga och medvetna om eko-systemet som de verkar i och att med varje flaska hitta en balans mellan terroir, tradition och innovation. Som brukligt för röda Barolo-viner används endast druvan Nebbiolo. Dessa viner har en lätt och fruktig körbärskaraktär men med en komplex bouquet av kryddiga nyanser av vitpeppar samt toner av läder, choklad, lakrits.

Om du letar i Systembolagets konsumentlista kommer du inte att hitta Negrettis viner eftersom de i Sverige enbart säljs i restaurangsortimentet.

The Green Experience - 3 Negretti viner - Vinjournalen.se

Men kanske har du tur att hitta dessa Barolo-viner av några olika årgångar på din favoritrestaurang, exempelvis Bricco Ambrogio, Barolo Rive, Barolo, Barbera d’Alba, Nebbiolo d’Alba och Langhe Chardonnay.

Här är tre viner som har fått toppbetyg och prisas av kända internationella kritiker som James Suckling som 94/100 poäng. Vinerna är ganska lätta och fruktiga med fräscha körsbärs- och hallonaromer med kryddor av vit peppar och i förlängningen toner av läder, choklad, lakrits. Komplexa och ganska tanninrika viner som man kan lagra i typ från 10 upp till 25 år.

Läs mer om Piemonte:

Frågor och svar:

Vad är The Green Experience och vad är dess syfte?

The Green Experience är en sammanslutning av producenter som arbetar för en grönare och hållbar ekologisk vinodling i Piemonte. Dess syfte är att certifiera producenter som följer hållbarhetsprinciper och bidrar till bevarandet av den naturliga miljön och biologisk mångfald.

Vilka två logotyper finns för certifiering inom The Green Experience?

Det finns två logotyper för certifiering inom The Green Experience. Den första är en logotyp med en blå fjäril och representerar “integrerad produktion inom miljö och hållbarhet för själva landskapet”. Den andra logotypen har en guldfjäril och representerar producenter som arbetar för ekologiska produktioner enligt särskilda riktlinjer för att öka hållbarheten och vårda landskapet.

Vilka regler behöver producenter följa för att få en Green Experience-certifiering?

Producenter behöver följa 10 regler för att få en Green Experience-certifiering. Dessa regler inkluderar miljövänlig och hållbar vinodling och produktion, skydd av biologisk mångfald och den naturliga miljön, skydd av det estetiska och naturliga landskapet, samt att eliminera all kemisk ogräsbekämpning.

Vilka är några av de vinproducenter som är representerade i The Green Experience?

Två vinproducenter som är representerade i The Green Experience är San Martino di Soave Ernesto och Azienda Agricola Negretti. San Martino di Soave Ernesto är belägen i Castiglione Tinella i Asti och producerar Moscato d’Asti. Azienda Agricola Negretti är belägen i La Morra och specialiserar sig på röda Barolo-viner.

Var kan man hitta viner från producenterna i The Green Experience?

Viner från producenterna i The Green Experience kan hittas på olika platser. San Martino di Soave Ernesto’s Moscato d’Asti finns tillgängligt på Systembolaget i Sverige. Azienda Agricola Negretti’s viner säljs främst i restaurangsortimentet i Sverige.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.