Hem » Vin Fakta » Vi tar en tur till regionen Piemonte och lär oss om Roero Arneis

Vi tar en tur till regionen Piemonte och lär oss om Roero Arneis

regionen Piemonte vacker vy - Vinjournalen.se

Foto @ Consorzio Tutela Roero

Regionen Piemonte i nordvästra Italien är en av världens mest kända vinregioner och den region som har flest klassificerade DOCG-viner än någon annan italiensk vinregion. Detta är en vinregion med en spännande variation av underbara viner och lokala rödvinsdruvor.


När man pratar om regionen Piemonte så tänker man inte minst på röda viner som Barolo och Barbaresco eller druvorna som den strama druvan Nebbiolo, den livliga Brachetto eller den oerhört pigga Moscato Bianco. Piemonte är en prestigefylld vinregion med en otrolig mångfald av goda druvor och varierande vinstilar som alla ligger i en klass för sig. Ofta pratas det om de läckra röda vinerna, men här produceras självklart också många härliga vita viner, såsom Roero Arneis.

Vin och natur i symbios

På en punkt är alla vinälskare rörande överens när det gäller regionen Piemonte: när det handlar om klimat, terroir, druva, produktion och vinmakarens yrkeserfarenhet. Nästan överallt i Piemonte verkar dessa variabler dansa tillsammans i en slags naturlig symbios. Regionen Piemonte är en kuperad region omgiven av både Alperna och Apenninerna, vilket har en stor betydelse för vinerna och regionens mikroklimat. Det är därför som alla små familjevingårdar kan producera alla dessa strukturerade, komplexa, aromatiska rödviner som till stor del lämpar sig så väl för att lagras i flera år.

Några nya spännande appellationer som tillkommit

Det finns 17 DOCG-appellationer och mängder av DOC-appellationer i regionen Piemonte. Några av de områden som fått statur ganska sent eller de senaste 10 åren är exempelvis

  • Alta Langa DOC (2011)
  • Dogliani DOCG (2011)
  • Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG (2010)
  • Nizza DOCG (2014)
  • Roero / Arneis de Roero (2014)

Titta hur explosivt vackert detta område är, man bara häpnar!

Pittoreska Roero – en omtyckt och liten appellation

Vi vill slå ett extra slag för den lilla DOCG-appellationen Roero som ligger uppe i bergen. Här heter druvorna främst Arneis, en mycket gammal vitvinsdruva som producerar friska vita viner och som man i Roero är mycket stolt över. Druvan Arneis odlas på de lite svalare sluttningarna på norra delen av området och de skyddas då från den heta solen, vilket gör att de får mognar länge, blir aromatiska och friska.

Traditionellt brukade man blanda in den vita druvan Arneis i Nebbiolo-vinerna för att mjuka upp tanninerna och göra vinerna ännu mer friska. 

Nebbiolo – en kult av Piemonte

De röda druvan Nebbiolo har blivit en kultdruva i stora delar av regionen Piemonte och är den primära blå druvan i Roero. Druvan ger komplexa viner med något mer aggressivare tanniner och med bra struktur och balans. Här måste de röda Nebbiolo-vinerna lagras i 20 månader och med minst 6 månader på ekfat. Ytterligare 12 månader lagring är ett minimum för att få kalla vinet för riserva.

Lokal gastronomi

I Roero hittar man mycket av den traditionella italiensk-mat som vi älskar. Pasta, pizza, italienska charkuterier förstås, men också läckra lokala ostar, grytor med viltkött som fått småkoka i timmar. En av Roero-kökets favoriter är givetvis den vita tryffelsvampen som har fått ett alldeles eget event, en egen tryffelfestival. I september kan man som besökare få följa med tryffeljägarna och deras hundar på jakt efter denna goda delikatess.

regionen piemonte - tryffelhundar - Vinjournalen.se
Matteo Ferrino med tryffelhundarna Bella och Luna

Gör det enkelt för dig inför din resa till Piemonte!

Om du behöver lite hjälp och mer tips eller råd om aktiviteter och om vilka vingårdar att besöka i regionen Piemonte, så har  WineTourism.com många bra förslag både när det gäller kul aktiviteter och spännande vingårdar att besöka som guidar dig runt och där du kan prova områdets goda viner!

På webbplatsen hittar du många vinproducenter som tar emot besök, tips om vinprovningar, priser och boenden. Du kan enkelt se priser och boka direkt på nätet om du vill för att få den bästa möjliga upplevelsen när du sedan kommer till Piemonte.

Vinproducenternas intresseförening – Consorzio Tutela Roero

Cirka 300 vinproducenter och vinodlare i Roero har en egen intresseförening som heter konsortium i Italien. Vi syftar på Consorzio Tutela Roero. Föreningen fungerar som mellanhand och förmedlar i första hand information till konsumenter och press, samt främjar och marknadsför Roera DOCG och deras viner och vingårdar som nu täcker mer än ca 1000 hektar och tillverkar ca 6 miljoner vinflaskor per år, varav mer än 60% exporteras. Ansvarig för konsortiet Consorzio Tutela Roero är Francesco Monchiero.

Vi frågade Francesco varför han tyckte att vi skulle besöka vinregionen Roero:

Den främsta anledningen att besöka Roero är för att upptäcka ett vackert landskap och oändligt många vingårdar. I juni 2014 noterades Roero, tillsammans med Langhe och Monferrato på UNESCO:s världsarvslista, eftersom dessa vinregioner representerar på ett fantastiskt sätt den historiska och lokala förädlingsprocessen av vårt vin och odlingen av druvor ur ett socialt, regionalt och ekonomiskt perspektiv.

Redan under medeltiden och renässansen låg det lokala vingårdar här. Så Roero är unik region ned mycket kultur. Och omkring i vingårdarna ligger våra gamla Ciabòts kvar, små pittoreska hus, där de som jobbade på fälten kunde söka skydd mot väder och vind.

regionen piemonte Francesco Monchiero - Consorzio Tutela Roero
Francesco Monchiero, Cinzorcio Tutela Roero
Foto @ Consorzio Tutela Roero

Roero DOCG är en appellation som både producerar vitt vin av druvan Arneis samt rött vin av druvan Nebbiolo. 2017 fick vi ytterligare 135 geografiska beteckningar för att kunna härleda sitt vin till ett specifikt vinområde där druvorna odlas. 

regionen Piemonte - gamla Ciabò - Vinjournalen.se
gamla Chiabòts i vingården Foto @ Consorzio Tutela Roero

Vad skulle du rekommendera att vi tittade på först i Roero?

Våra ”Rocche”, de branta, vackra sluttningarna som delar regionen Roero från sydväst till nordost, från Pocapaglia till Montà. De delar även jorden i två enheter, från grus till lera, där varje enskild vinstock kan frodas i sina ideala förhållanden.

regionen Piemonte - Rocche - Vinjournalen.se
Klipporna ”Rocche” Foto @ Consorzio Tutela Roero

3 tips som gör Roero till en unik region!

Naturens mångfald som vi har här. Bredvid våra Rocche och vingårdar så finns det skogar, åkrar med grödor, planteringar och fruktträdgårdar. Här odlas all från persikor, jordgubbar, päron till sparris. Sedan får vi inte glömma Alba’s vita tryffelsvamp som växer i symbios med naturen under jorden kring trädens rötter, vilket gör Roero idealisk för alla typer av grödor. Tryffeljakten som endast kan göras under en viss tid på året med tryffelhundar är också en populär aktivitet bland turister. Det finns många traditionella rätter som lagas med den lokala tryffeln som exempelvis den kötträtten Fassona Battuta al Coltello eller i fondue och Tajarin ex.vis.

Och förresten, medan man är här, varför inte besöka de medeltida slotten i Roero om lockar många turister från hela världen?


Här hittar du mer om Piemonte:

Frågor och svar:

Vilken region i Italien är känd för sina viner och har flest klassificerade DOCG-viner?

Regionen Piemonte i nordvästra Italien är känd för sina viner och har flest klassificerade DOCG-viner än någon annan italiensk vinregion.

Vilka är några av de kända röda vinerna från Piemonte?

Barolo och Barbaresco är några av de kända röda vinerna från Piemonte.

Vilken druva används traditionellt för att mjuka upp tanninerna i Nebbiolo-viner?

Den vita druvan Arneis används traditionellt för att mjuka upp tanninerna i Nebbiolo-viner.

Vilken är den primära blå druvan i Roero?

Nebbiolo är den primära blå druvan i Roero.

Vad är en populär lokal delikatess i Roero?

Den vita tryffelsvampen är en populär lokal delikatess i Roero.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.