Vi tar en tur till regionen Piemonte och lär oss om Roero Arneis

regionen Piemonte vacker vy

Foto @ Consorzio Tutela Roero

Regionen Piemonte i nordvästra Italien är en av världens mest kända vinregioner och den region som har flest klassificerade DOCG-viner än någon annan italiensk vinregion. Detta är en vinregion med en spännande variation av underbara viner och lokala rödvinsdruvor.


När man pratar om regionen Piemonte så tänker man inte minst på röda viner som Barolo och Barbaresco eller druvorna som den strama druvan Nebbiolo, den livliga Brachetto eller den oerhört pigga Moscato Bianco. Piemonte är en prestigefylld vinregion med en otrolig mångfald av goda druvor och varierande vinstilar som alla ligger i en klass för sig. Ofta pratas det om de läckra röda vinerna, men här produceras självklart också många härliga vita viner, såsom Roero Arneis.

Vin och natur i symbios

På en punkt är alla vinälskare rörande överens när det gäller regionen Piemonte: när det handlar om klimat, terroir, druva, produktion och vinmakarens yrkeserfarenhet. Nästan överallt i Piemonte verkar dessa variabler dansa tillsammans i en slags naturlig symbios. Regionen Piemonte är en kuperad region omgiven av både Alperna och Apenninerna, vilket har en stor betydelse för vinerna och regionens mikroklimat. Det är därför som alla små familjevingårdar kan producera alla dessa strukturerade, komplexa, aromatiska rödviner som till stor del lämpar sig så väl för att lagras i flera år.

Några nya spännande appellationer som tillkommit

Det finns 17 DOCG-appellationer och mängder av DOC-appellationer i regionen Piemonte. Några av de områden som fått statur ganska sent eller de senaste 10 åren är exempelvis

  • Alta Langa DOC (2011)
  • Dogliani DOCG (2011)
  • Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG (2010)
  • Nizza DOCG (2014)
  • Roero / Arneis de Roero (2014)

Titta hur explosivt vackert detta område är, man bara häpnar!

Pittoreska Roero – en omtyckt och liten appellation

Vi vill slå ett extra slag för den lilla DOCG-appellationen Roero som ligger uppe i bergen. Här heter druvorna främst Arneis, en mycket gammal vitvinsdruva som producerar friska vita viner och som man i Roero är mycket stolt över. Druvan Arneis odlas på de lite svalare sluttningarna på norra delen av området och de skyddas då från den heta solen, vilket gör att de får mognar länge, blir aromatiska och friska.

Traditionellt brukade man blanda in den vita druvan Arneis i Nebbiolo-vinerna för att mjuka upp tanninerna och göra vinerna ännu mer friska. 

Nebbiolo – en kult av Piemonte

De röda druvan Nebbiolo har blivit en kultdruva i stora delar av regionen Piemonte och är den primära blå druvan i Roero. Druvan ger komplexa viner med något mer aggressivare tanniner och med bra struktur och balans. Här måste de röda Nebbiolo-vinerna lagras i 20 månader och med minst 6 månader på ekfat. Ytterligare 12 månader lagring är ett minimum för att få kalla vinet för riserva.

Lokal gastronomi

I Roero hittar man mycket av den traditionella italiensk-mat som vi älskar. Pasta, pizza, italienska charkuterier förstås, men också läckra lokala ostar, grytor med viltkött som fått småkoka i timmar. En av Roero-kökets favoriter är givetvis den vita tryffelsvampen som har fått ett alldeles eget event, en egen tryffelfestival. I september kan man som besökare få följa med tryffeljägarna och deras hundar på jakt efter denna goda delikatess.

regionen piemonte - tryffelhundar
Matteo Ferrino med tryffelhundarna Bella och Luna

Gör det enkelt för dig inför din resa till Piemonte!

Om du behöver lite hjälp och mer tips eller råd om aktiviteter och om vilka vingårdar att besöka i regionen Piemonte, så har  WineTourism.com många bra förslag både när det gäller kul aktiviteter och spännande vingårdar att besöka som guidar dig runt och där du kan prova områdets goda viner!

På webbplatsen hittar du många vinproducenter som tar emot besök, tips om vinprovningar, priser och boenden. Du kan enkelt se priser och boka direkt på nätet om du vill för att få den bästa möjliga upplevelsen när du sedan kommer till Piemonte.

Vinproducenternas intresseförening – Consorzio Tutela Roero

Cirka 300 vinproducenter och vinodlare i Roero har en egen intresseförening som heter konsortium i Italien. Vi syftar på Consorzio Tutela Roero. Föreningen fungerar som mellanhand och förmedlar i första hand information till konsumenter och press, samt främjar och marknadsför Roera DOCG och deras viner och vingårdar som nu täcker mer än ca 1000 hektar och tillverkar ca 6 miljoner vinflaskor per år, varav mer än 60% exporteras. Ansvarig för konsortiet Consorzio Tutela Roero är Francesco Monchiero.

Vi frågade Francesco varför han tyckte att vi skulle besöka vinregionen Roero:

Den främsta anledningen att besöka Roero är för att upptäcka ett vackert landskap och oändligt många vingårdar. I juni 2014 noterades Roero, tillsammans med Langhe och Monferrato på UNESCO:s världsarvslista, eftersom dessa vinregioner representerar på ett fantastiskt sätt den historiska och lokala förädlingsprocessen av vårt vin och odlingen av druvor ur ett socialt, regionalt och ekonomiskt perspektiv.

Redan under medeltiden och renässansen låg det lokala vingårdar här. Så Roero är unik region ned mycket kultur. Och omkring i vingårdarna ligger våra gamla Ciabòts kvar, små pittoreska hus, där de som jobbade på fälten kunde söka skydd mot väder och vind.

regionen piemonte Francesco Monchiero - Consorzio Tutela Roero
Francesco Monchiero, Cinzorcio Tutela Roero
Foto @ Consorzio Tutela Roero

Roero DOCG är en appellation som både producerar vitt vin av druvan Arneis samt rött vin av druvan Nebbiolo. 2017 fick vi ytterligare 135 geografiska beteckningar för att kunna härleda sitt vin till ett specifikt vinområde där druvorna odlas. 

regionen Piemonte - gamla Ciabò
gamla Chiabòts i vingården Foto @ Consorzio Tutela Roero

Vad skulle du rekommendera att vi tittade på först i Roero?

Våra “Rocche”, de branta, vackra sluttningarna som delar regionen Roero från sydväst till nordost, från Pocapaglia till Montà. De delar även jorden i två enheter, från grus till lera, där varje enskild vinstock kan frodas i sina ideala förhållanden.

regionen Piemonte - Rocche
Klipporna “Rocche” Foto @ Consorzio Tutela Roero

3 tips som gör Roero till en unik region!

Naturens mångfald som vi har här. Bredvid våra Rocche och vingårdar så finns det skogar, åkrar med grödor, planteringar och fruktträdgårdar. Här odlas all från persikor, jordgubbar, päron till sparris. Sedan får vi inte glömma Alba’s vita tryffelsvamp som växer i symbios med naturen under jorden kring trädens rötter, vilket gör Roero idealisk för alla typer av grödor. Tryffeljakten som endast kan göras under en viss tid på året med tryffelhundar är också en populär aktivitet bland turister. Det finns många traditionella rätter som lagas med den lokala tryffeln som exempelvis den kötträtten Fassona Battuta al Coltello eller i fondue och Tajarin ex.vis.

Och förresten, medan man är här, varför inte besöka de medeltida slotten i Roero om lockar många turister från hela världen?


Här hittar du mer om Piemonte:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Grimaldi Dolcetto d’Alba

Ett nyanserand och elegant vin med inslag av mörka bär, choklar och örter, från Alba, Piemonte, Italien

Artikelnummer: 205401

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Piemonte

Alkohol: 13,5 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna