Hem » Vin Fakta » Nebbiolo – en kärleksförklaring
Vin Fakta

Nebbiolo – en kärleksförklaring

nebbiolofront - Vinjournalen.se

Det var någon som skrev att vi Nebbiolo-älskare är besatta. Ok, vi är besatta av druvan, vi erkänner. Varje gång vi ska välja vin, så blir det osökt Nebbiolo och kanske till och med är vi beredda att betala nästan vilket pris som helst.

Som Nebbiolo-fan behöver man endast känna aromen och doften. Helt berusande. Frukterna är så betagande. När de mogna röda och mörklila frukterna når nästippen så blir man helt såld. Och det är innan man ens hunnit prova och tagit den första klunken.  Smaker som söta körsbär och andra otaliga blå och röda bär blandas med lite kryddiga pepparsorter, rosenblad, tryffel eller nougat, så finns ingen återvändo alls.

nebb2 - Vinjournalen.se

Nebbiolo är en druva med lite stuns. En fullkomlig läcker strävhet med tanniner som är sammetslena och mjuka och som bar liksom smälter i gommen. Fullständig lycka!

Sen är det ju detta faktum att alla Nebbiolo inte är lika goda. Inte ens om man lagrar vinet, vilket nästan känns som ett krav för att druvan och vinet ska nå sin fulla potential.

Det är i Barolo och Barbaresco i Piemonte, när staden Alba som man mest odlar Nebbiolodruvan. Du som någonsin varit där vet precis vad vi pratar om när vi säger att detta är det skönaste landskap som Italien bjuder på. Vi tänker på Gattinare, Langhe, Roero exempelvis. Det härliga klimatet är avstämt för att Nebbiolo ska trivas här. Och om druvan Nebbiolo trivs här, ja, då trivs även vi Nebbiolo-fans här.

Nebbiolo finns också på andra ställen i Italien. I alperna nära Mont Blanc, i Valle d’Aosta där druvan heter Grape Picotendro eller Chiavannesca som kallas nästan i Schweiz.

Det råder dock ingen tvekan om att Nebbiolodruvan har hittat sin plats i Piemonte sedan länge. Förutom det perfekta klimatet så är jordmånen också perfekt. Det som skiljer Babolo och Barbaresco åt, om man verkligen får generalisera, så kan man säga om Baroloviner är att de möjligen är lite mer strukturerade och kraftfulla. I Barbaresco är vinerna mer eleganta och kanske lite mer blommiga. Vi pratar om två olika vinstilar helt enkelt, men goda på sitt sätt.

Lyssna till när The Wine Brothers pratar om Barolos och Barbarescos underbara Nebbioloviner.

Här kan du läsa mer om Piemontes viner:

Frågor och svar:

Vad är Nebbiolo?

Nebbiolo är en druva som används för att göra vin och är känd för sin läckra strävhet och mjuka tanniner.

Var odlas Nebbiolodruvan mest?

Nebbiolodruvan odlas mest i Piemonte, i städerna Barolo och Barbaresco.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Nebbiolovin?

Nebbiolovin har smaker av söta körsbär och andra blå och röda bär, kryddiga pepparsorter, rosenblad, tryffel eller nougat.

Är alla Nebbioloviner lika goda?

Nej, inte alla Nebbioloviner är lika goda, även om man lagrar vinet. Det beror på olika faktorer som jordmån och klimat.

Var kan man hitta Nebbiolodruvan förutom i Piemonte?

Nebbiolodruvan finns också i alperna nära Mont Blanc och i Valle d’Aosta där den heter Grape Picotendro eller Chiavannesca.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.