Hem » Vin Skola » Barolo – förändringar genom åren
Vin Skola

Barolo – förändringar genom åren

26_itemthemeimage_4996-jpg - Vinjournalen.se

Barolo har ett enastående gott rykte i vinvärlden. De tidiga årgångarna (efter 1978) kännetecknades som extremt lagringsdugliga då de efter några år utvecklade fantastiskt djupa och personliga smaker. Men det alla vinexperter nu undrar är hur dagens årgångar kommer att utveckla sig efter de senare årens alla förändringar. De mest inflytelserika förändringarna anses vara:

  • Den globala uppvärmningen
  • Användningen av ståltankar
  • Förändrade jäsningsprocedurer
  • Ökad densitet bland vinrankor
  • Introduktion av ekologisk odling

Efter alla dessa förändringar undrar man alltså om Barolo erbjuder samma fina vin som förr. Även om det inte råder något tvivel om att det fortfarande finns fantastiska viner har man varit tvungen att tänka om gäller odlingstekniker och vintillverkning. Nebbiolo, som är en av Barolos mest utmärkande druvor, är svår att odla och den globala uppvärmningen har gjort det ännu svårare.

Jämför man viner från olika årtionden märker man en del stora skillnader. Den största är kanske att vinerna från 1978 och en tid framåt smakar fantastiskt, men det gör även de senare från 2000-talet. Hade man druckit de äldre vinerna direkt hade man inte haft en lika trevlig erfarenhet då dessa var beroende av lång lagring. Idag är vinerna från Barolo förändrade, och även unga viner går att dricka direkt. Förändringen har alltså på det hela taget varit positiv eftersom vi idag kan njuta av en Barolo från vilket årtionde som helst!

Frågor och svar:

Vilka förändringar har skett i Barolos odlingstekniker och vintillverkning?

Förändringar inkluderar global uppvärmning, användning av ståltankar, förändrade jäsningsprocedurer, ökad densitet bland vinrankor och introduktion av ekologisk odling.

Hur har dessa förändringar påverkat Barolos smak och kvalitet?

Förändringarna har gjort det möjligt att dricka Barolo direkt, även unga viner, och smaken har förändrats något från de äldre årgångarna.

Vilken druva är mest utmärkande för Barolo?

Nebbiolo är en av Barolos mest utmärkande druvor.

Varför är det svårt att odla Nebbiolo?

Nebbiolo är svår att odla och den globala uppvärmningen har gjort det ännu svårare.

Kan man fortfarande njuta av en Barolo från vilket årtionde som helst?

Ja, förändringarna har på det hela taget varit positiva och idag kan man njuta av en Barolo från vilket årtionde som helst.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.