Barolo har ett enastående gott rykte i vinvärlden. De tidiga årgångarna (efter 1978) kännetecknades som extremt lagringsdugliga då de efter några år utvecklade fantastiskt djupa och personliga smaker. Men det alla vinexperter nu undrar är hur dagens årgångar kommer att utveckla sig efter de senare årens alla förändringar. De mest inflytelserika förändringarna anses vara:

  • Den globala uppvärmningen
  • Användningen av ståltankar
  • Förändrade jäsningsprocedurer
  • Ökad densitet bland vinrankor
  • Introduktion av ekologisk odling

Efter alla dessa förändringar undrar man alltså om Barolo erbjuder samma fina vin som förr. Även om det inte råder något tvivel om att det fortfarande finns fantastiska viner har man varit tvungen att tänka om gäller odlingstekniker och vintillverkning. Nebbiolo, som är en av Barolos mest utmärkande druvor, är svår att odla och den globala uppvärmningen har gjort det ännu svårare.

Jämför man viner från olika årtionden märker man en del stora skillnader. Den största är kanske att vinerna från 1978 och en tid framåt smakar fantastiskt, men det gör även de senare från 2000-talet. Hade man druckit de äldre vinerna direkt hade man inte haft en lika trevlig erfarenhet då dessa var beroende av lång lagring. Idag är vinerna från Barolo förändrade, och även unga viner går att dricka direkt. Förändringen har alltså på det hela taget varit positiv eftersom vi idag kan njuta av en Barolo från vilket årtionde som helst!

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine Laffitte

Domaine Laffitte

Artikel:2698Volym:3000 ml
Pris239 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2021Druvor70 % sauvignon blanc, 15 % petit manseng, 15 % gros mansengAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy