Nebbiolo

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Nebbiolo
Allmän information om Nebbiolo
Allmän information om Nebbiolo

Ursprung och distribution av Nebbiolo

Nebbiolo kommer ursprungligen från Italien. Det är en röd druva som producerar ljusa röda viner. Denna variant har medelhög syra, medelhög kropp och helhöga tanniner. Vi hittar fruktiga smaker och aromer som anis, rosor, körsbär, vilda örter och tjära. Nebbiolo kommer från den Gamla Världen, från regionerna Barolo och Barbaresco i Piemonte, Italien. Denna druvvariant, som har den högsta produktionen i sitt hemland, kan vi också hitta i länder som Mexiko, Australien, USA, Brasilien, Argentina, bland andra.

Även om Nebbiolo ursprungligen tros vara från Piemonte-regionen, indikerar vissa DNA-analyser att den kan ha sitt ursprung i Lombardiet. Det finns två varianter bakom dess namn, en som härrör från det italienska ordet “nebbia” som betyder dimma, på grund av den intensiva dimman i regionen Piemonte – och den andra som kommer från det italienska ordet “nobile” som betyder ädel.

Det är en senmognad druva och växer i dimmiga väderförhållanden med alpklimat och god dränering. Denna variant behöver någon slags form av skydd mot vinden och tillräckligt med värme för att bygga upp dina sockernivåer. Nebbiolo föredrar jord med en koncentration av kalksten och sandjord.

Vingårdar i Nebbiolo i Barbaresco

Viner producerade från Nebbiolo

De mest populära Nebbiolo-baserade vinerna är Barolo och Barbaresco. Andra Nebbiolo-blandningar är vanliga med druvor som Barbera, Croatina eller Bonarda Piemontese. Det finns också en annan typ av blandning mellan Nebbiolo och Arneis som kallas Barolo Bianco eller även känd som “vit Barolo”.

För denna typ av vin rekommenderar vi feta rätter som hjälper till att motverka det intensiva tannin som kännetecknar Nebbiolo. Prova med nötfilé eller några fläskkorvar. Gillar du ost? Njut av Nebbiolo med en risotto med tryffel, pizza, manchego, pecorino, färsk burrata och mer.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Nebbiolo, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om nebbiolo

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.