Hem » Vin Tips » Vintips: 5 goda ekologiska veganviner!
Vin Tips

Vintips: 5 goda ekologiska veganviner!

några röda vinglas - Vinjournalen.se

Utbudet på veganviner verkar växa. Söker man på ordet ”vegan” på Systembolagets hemsida så hittar men idag nästan 200 produkter. Vi tror att det alldeles säkert finns fler. Men då Systemet själva inte kategoriserar viner som veganska, görs detta av importören och det kan ibland bli lite så och så med den saken mycket beroende på att det för det första är en ny sökbar kategori, för det andra spelar säkert tiden en roll när man ska gå igenom hela sitt sortiment.

Vi definierar dessa viner som veganiner eftersom gjorda utan animaliska produkter. Inga kokta fiskblåsor, ingen gelatin, inget blod, benmärg, äggvita, mjölkprotein, fiskolja eller skaldjursfibrer.

646 - Vinjournalen.se

Men man ska ha klart för sig att bara för att ett vin är veganskt, så är det inte nödvändigtvis ekologiskt, och tvärtom, även om det ofta hänger ihop. Men inte alltid. Håll isär hur vinet har producerats och hur jorden i vingården sköts och har brukats.

Här är fem riktigt goda veganviner, alla ekologiska!

Chavin Cabernet Sauvignon | SB 6610 | Frankrike | 59 kr

För ut ett lättare vin. Chavin finns både i röd och vit tappning, ett lättvin på endast 5,5 %. Här är det röda täta mycket uttrycksfulla vinet med en magnifik smakpalett av många aromer som röda frukter, örter, viol och lakrits. Trots den lägre alkoholhalten så hittar man en mysig fyllighet och kraft i detta mjuka vin som har en fin kropp och en lång och trevlig eftersmak.

Grüner Veltliner | SB 2922 | Österrike | 94 kr

En torr och läcker Grüner Veltliner från Niederösterreich och legendariske Stefan Pratsch, duktig på veganviner. Medelfyllig, frisk och frodigt vin med hög fruktsyra. Smakar fint av stenfrukt, honung och citrus. Aromatiskt och fruktigt vitt vin som är mjukt men samtidigt mycket fräscht och vitalt vin med fin struktur och unik mineralitet.

647 - Vinjournalen.se

Boira’ | SB 2431 | Italien | 95 kr

Här en fyllig och stolt Sangiovese med mycket markant fruktighet och smak av mogna röda frukter och bär, med lite kryddighet i undertonen av kanel och örter. Ett fint vaniljvin som är ett suveränt matvin till det mesta. Uttrycksfull fatkaraktär och kryddiga, silkeslena tanniner, även i gommen. Fin och harmonisk textur.

Côtes-du-Rhône Villages | SB 78825 | Frankrike | 109 kr

Riktigt gott grand reserve vin från Rhôndalen. Här finns en hel del goda veganviner. Fatlagrad och kryddig Syrah och Grenache i snygg symbios med smaker som mörka skogsbär och moreller med en snygg fransk pepprighet och provencalska toner av lagerblad och örter. Härligt fylligt och färgtätt vin med bra balans mellan mjuka tanniner och fräsch syra. Charmigt och subtilt vin som stannar länge i gommen.

Loxarel A Pèl | Classic Penedes Brut Nature Reserva | Spanien | 99 kr

Både ekologiskt och biodynamiskt är detta nog det godaste mousserande vinet från Penedes. Perfekt sammansättning av de spanska cavadruvorna Xarel-lo och Macabeu i en god mix tillsammans med Chardonnay. Här smakar man äkta vara med gula äpplen, honung, citrus och nybakad painriche. Frist bubbel som bara blir bättre i gommen med en fin mineralitet och mjuk nougatfinish. Prisvärt för denna goda reserva.

Lite grönt till vinerna, kanske?

Frågor och svar:

Vad definieras som veganvin?

Veganvin är vin som är gjort utan animaliska produkter såsom fiskblåsor, gelatin, blod, benmärg, äggvita, mjölkprotein, fiskolja eller skaldjursfibrer.

Hur många veganviner finns det på Systembolagets hemsida?

Det finns nästan 200 veganviner på Systembolagets hemsida.

Är alla veganviner också ekologiska?

Nej, inte alla veganviner är ekologiska och tvärtom.

Vilket vin rekommenderas för en lättare smak?

Chavin Cabernet Sauvignon rekommenderas för en lättare smak.

Vilket vin rekommenderas för en fylligare smak?

Boira’ Sangiovese rekommenderas för en fylligare smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.