The Vegan Society vegan-certifierar vinbranschen!

veganska viner - detta är framtiden

Är inte allt vin veganskt, vin görs ju av druvor? Tro det eller ej, men svaret på denna fråga är ”nej”. Vin är i allmänhet inte en vegansk produkt eller ens en vegetarisk produkt.


När man pratar om veganvänliga viner så nämner man ofta klarningsmedel och filtreringsprocessen som inte ligger i linje med den veganska mathållningen. Men det finns fler tillsatser som man bör titta närmare på om man är vegan som exempelvis

  • blod och benmärg
  • kasein (mjölkprotein)
  • kitin (fiber från kräftdjursskal)
  • äggalbumin (härledda från äggvita)
  • fiskolja, gelatin (protein från kokande delar av djur)
  • husbloss (gelatin från fisk blåsmembran)

Vidare används även bivax i buteljeringen av flaskor och mjölkbaserat lim i korkar. Ekologiska och biodynamiska viner är heller ingen garanti för att vinet är veganskt. Konsumenter blir mer medvetna om att det finns alternativ och icke-animaliska tillsatser.

Vad tycker konsumenterna?

I en genomförd undersökning med 2000 deltagare tyckte 77% att tredjepartscertifiering var viktigt då veganska viner och produkter med Vegans Societys licens självklart ger en extra säkerhet.

The Vegan Society

The Vegan Society grundades för 75 år sedan, även om veganism har funnits längre. Människor valde redan för 2000 år sedan att undvika animaliska produkter och den grekiska filosofen Pythagoras på redan 500 f.Kr främjade och själv följde främst en växtbaserad diet.

Men det var först på 40-talet om man insåg att saknade en samlad definition på vad veganism egentligen var och The Vegan Society, den äldsta veganska organisationen i världen, grundades i Storbritannien 1944 av en vegansk grupp med bland annat Donald Watson i spetsen.  Man vill så långt det är möjligt utesluta alla produkter som helt eller delvis kommer från djur för mat, kläder eller andra syften. Du kan läsa om Vegan Society här.

veganska viner - grundare Donald Watson
Dr. Donald Watson känd engelsk djurrättsförespråkare som myntade
ordet vegan och grundade organisationen Vegan Society.

Vad betyder det internationella vegan-certifikatet?

The Vegan Society licensierar tusentals produkter, bland annat mat, dryck, mode, hushåll, kosmetika, restaurang… Föreningen lär vingårdarna om veganska regler inom odling och vinproduktion samt certifierar och licensierar dem. Vingårdar som certifieras får en licens, the Vegan Trademark, som säkerställer och testar att både vinet, odlingen och produktionen är fria från animaliska produkter. Därmed öppnar man upp sina viner för en mycket bredare konsumentmarknad, inte bara mot veganer men även mot en ännu större grupp som vegetarianer och flexitarianer som är på väg in i veganismen. Föreningen upplyser även konsumenterna om reko vinval och hur man undviker animaliska produkter i det vin man dricker.

vewgansk avner the vegan trademark
the Vegan Trrademark får sättas på flaskan av licenserade vingårdar

Besöka veganska vingårdar?

Behöver du tips om vilka vingårdar att besöka och veta vilka som kommer att få en veganlicens i framtiden? Gå in på sidan WineTourism.com som och få råd om vingårdar och provningar, priser och boenden direkt på webben.

Ett exempel den mysiga veganska vingården Georga Family Winery i Spatas i Attica i Grekland öster om Aten. I 4 generationer odlat viner i världsklass i över ett sekel och denna biodynamiska vingård på 4,5 hektar. Med traditionella metoder och moderna ekologiska tekniker, både inom vinodling och vinproduktion, tillverkas veganska viner – röda, vita, rosé och mousserande – med noll sulfiter!  


veganska viner Ericka Durgahee

Möt Ericka Durgahee, Business Development Marketing Manager, The Vegan Society:


Varför ska vingårdar följa era principer och vegan-certifiera sig?

Nu när världen blir alltmer fokuserad på hållbarhet och miljö, så ser mat- och dryckesindustrin en ökning av veganprodukter, dels för att inte exploatera djur i produktionen, men även för att ge veganska viner och produkter tillgång till en större marknad.  Veganska produkter väljs ju även av flexitarianer, vegetarianer och alla de som aktivt vill minska konsumtionen av animaliska produkter. Vår internationellt erkända vegancertifiering, Vegan Trademark, är en bra väg att gå. 

De företag som arbetar med oss lär sig mycket om vad det innebär att erbjuda en vegansk produkt vilket skapar förtroende hos konsumenterna. Inför en kommande certifiering kontrolleras varje produktansökan mycket noga mot alla gällande kriterier och vi arbetar med tillverkare och leverantörer för att säkerställa att varje produkt uppfyller den högsta veganstandarden. Vi håller oss självklart up-to-date årligen med den senaste informationen om alla produkter vi certifierar. 

veganska viner

Vad bör man veta om vegansk vinproduktion?

Jag hoppas att vegansk vinproduktion ska bli lika populär som det är att dricka själva vinet! Vi har redan certifierat över 1400 viner vingårdar över hela världen och vi hoppas att det blir många fler i takt med att konsumenterna kräver allt mer transparens. Vegansk vinproduktion är idag ett modernt och progressivt sätt att stödja planeten utan att djuren far illa.

Många inom den ekologiska livsmedelsindustrin och det växtbaserade jordbruket använder sig fortfarande av gödsel.  Genom att utesluta animaliska produkter inom all produktion minskar man avsevärt mängden av de komponenter som går mot veganers värderingar och livsstil. Vi upplyser och påverkar konsumenter att välja bort de bekämpningsmedel som orsakar miljöskador. Det gäller både vanliga jordbruksmetoder med djurbaserade gödselmedel och även exempelvis djurben och andra biprodukter i biodynamisk odling, för det anser vi inte är lämpligt för veganer.

Vilka 3 saker gör The Vegan Society speciella?

The Vegan Society är den äldsta veganorganisationen i världen. Grundarna, bland andra Donald Watson och Elsie Shrigley, myntade termen ’vegan’ och definierade en modern, västerländsk veganism. Ordet vegan skapades av de tre första och de sista två bokstäverna av ordet VEGetariAN och om Dr. Watson då förutspådde “detta är början och slutet av vegetarianismen”.

The Vegan Societys veganska certifiering som vi börjad år 1990 är den äldsta och mest pålitliga veganmärkningen som finns idag. Vi har idag redan registrerat mer än 52 000 produkter från mängder av branscher. Våra experter sätter normerna och säkerställer att både licensierade företag och konsumenter vet vad våra regler betyder och vad de har för inverkan på oss alla.

The Vegan Society är en registrerad välgörenhetsorganisation. Licensavgiften för Vegan Trademark går direkt till välgörenhet och till olika kampanjer. Detta gör oss unika. Vårt mål är att göra veganism till huvudfråga och då finansierar Vegan Trademark våra kampanjer, vår policy och vår forskning. Det ger oss möjlighet att varje dag påverka alla att välja veganskt.


Läs tidigare artiklar om veganviner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol: 13,5 %

Pris: 135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna