The Vegan Society vegan-certifierar vinbranschen!
Är inte allt vin veganskt, vin görs ju av druvor? Tro det eller ej, men svaret på denna fråga är ”nej”. Vin är i allmänhet inte en vegansk produkt eller ens en vegetarisk produkt.
När man pratar om veganvänliga viner så nämner man ofta klarningsmedel och filtreringsprocessen som inte ligger i linje med den veganska mathållningen. Men det finns fler tillsatser som man bör titta närmare på om man är vegan som exempelvis
- blod och benmärg
- kasein (mjölkprotein)
- kitin (fiber från kräftdjursskal)
- äggalbumin (härledda från äggvita)
- fiskolja, gelatin (protein från kokande delar av djur)
- husbloss (gelatin från fisk blåsmembran)
Vidare används även bivax i buteljeringen av flaskor och mjölkbaserat lim i korkar. Ekologiska och biodynamiska viner är heller ingen garanti för att vinet är veganskt. Konsumenter blir mer medvetna om att det finns alternativ och icke-animaliska tillsatser.
Vad tycker konsumenterna?
I en genomförd undersökning med 2000 deltagare tyckte 77% att tredjepartscertifiering var viktigt då veganska viner och produkter med Vegans Societys licens självklart ger en extra säkerhet.
The Vegan Society
The Vegan Society grundades för 75 år sedan, även om veganism har funnits längre. Människor valde redan för 2000 år sedan att undvika animaliska produkter och den grekiska filosofen Pythagoras på redan 500 f.Kr främjade och själv följde främst en växtbaserad diet.
Men det var först på 40-talet om man insåg att saknade en samlad definition på vad veganism egentligen var och The Vegan Society, den äldsta veganska organisationen i världen, grundades i Storbritannien 1944 av en vegansk grupp med bland annat Donald Watson i spetsen. Man vill så långt det är möjligt utesluta alla produkter som helt eller delvis kommer från djur för mat, kläder eller andra syften. Du kan läsa om Vegan Society här.
Vad betyder det internationella vegan-certifikatet?
The Vegan Society licensierar tusentals produkter, bland annat mat, dryck, mode, hushåll, kosmetika, restaurang… Föreningen lär vingårdarna om veganska regler inom odling och vinproduktion samt certifierar och licensierar dem. Vingårdar som certifieras får en licens, the Vegan Trademark, som säkerställer och testar att både vinet, odlingen och produktionen är fria från animaliska produkter. Därmed öppnar man upp sina viner för en mycket bredare konsumentmarknad, inte bara mot veganer men även mot en ännu större grupp som vegetarianer och flexitarianer som är på väg in i veganismen. Föreningen upplyser även konsumenterna om reko vinval och hur man undviker animaliska produkter i det vin man dricker.
Besöka veganska vingårdar?
Behöver du tips om vilka vingårdar att besöka och veta vilka som kommer att få en veganlicens i framtiden? Gå in på sidan WineTourism.com som och få råd om vingårdar och provningar, priser och boenden direkt på webben.
Ett exempel den mysiga veganska vingården Georga Family Winery i Spatas i Attica i Grekland öster om Aten. I 4 generationer odlat viner i världsklass i över ett sekel och denna biodynamiska vingård på 4,5 hektar. Med traditionella metoder och moderna ekologiska tekniker, både inom vinodling och vinproduktion, tillverkas veganska viner – röda, vita, rosé och mousserande – med noll sulfiter!
Möt Ericka Durgahee, Business Development Marketing Manager, The Vegan Society:
Varför ska vingårdar följa era principer och vegan-certifiera sig?
Nu när världen blir alltmer fokuserad på hållbarhet och miljö, så ser mat- och dryckesindustrin en ökning av veganprodukter, dels för att inte exploatera djur i produktionen, men även för att ge veganska viner och produkter tillgång till en större marknad. Veganska produkter väljs ju även av flexitarianer, vegetarianer och alla de som aktivt vill minska konsumtionen av animaliska produkter. Vår internationellt erkända vegancertifiering, Vegan Trademark, är en bra väg att gå.
De företag som arbetar med oss lär sig mycket om vad det innebär att erbjuda en vegansk produkt vilket skapar förtroende hos konsumenterna. Inför en kommande certifiering kontrolleras varje produktansökan mycket noga mot alla gällande kriterier och vi arbetar med tillverkare och leverantörer för att säkerställa att varje produkt uppfyller den högsta veganstandarden. Vi håller oss självklart up-to-date årligen med den senaste informationen om alla produkter vi certifierar.
Vad bör man veta om vegansk vinproduktion?
Jag hoppas att vegansk vinproduktion ska bli lika populär som det är att dricka själva vinet! Vi har redan certifierat över 1400 viner vingårdar över hela världen och vi hoppas att det blir många fler i takt med att konsumenterna kräver allt mer transparens. Vegansk vinproduktion är idag ett modernt och progressivt sätt att stödja planeten utan att djuren far illa.
Många inom den ekologiska livsmedelsindustrin och det växtbaserade jordbruket använder sig fortfarande av gödsel. Genom att utesluta animaliska produkter inom all produktion minskar man avsevärt mängden av de komponenter som går mot veganers värderingar och livsstil. Vi upplyser och påverkar konsumenter att välja bort de bekämpningsmedel som orsakar miljöskador. Det gäller både vanliga jordbruksmetoder med djurbaserade gödselmedel och även exempelvis djurben och andra biprodukter i biodynamisk odling, för det anser vi inte är lämpligt för veganer.
Vilka 3 saker gör The Vegan Society speciella?
The Vegan Society är den äldsta veganorganisationen i världen. Grundarna, bland andra Donald Watson och Elsie Shrigley, myntade termen ’vegan’ och definierade en modern, västerländsk veganism. Ordet vegan skapades av de tre första och de sista två bokstäverna av ordet VEGetariAN och om Dr. Watson då förutspådde ”detta är början och slutet av vegetarianismen”.
The Vegan Societys veganska certifiering som vi börjad år 1990 är den äldsta och mest pålitliga veganmärkningen som finns idag. Vi har idag redan registrerat mer än 52 000 produkter från mängder av branscher. Våra experter sätter normerna och säkerställer att både licensierade företag och konsumenter vet vad våra regler betyder och vad de har för inverkan på oss alla.
The Vegan Society är en registrerad välgörenhetsorganisation. Licensavgiften för Vegan Trademark går direkt till välgörenhet och till olika kampanjer. Detta gör oss unika. Vårt mål är att göra veganism till huvudfråga och då finansierar Vegan Trademark våra kampanjer, vår policy och vår forskning. Det ger oss möjlighet att varje dag påverka alla att välja veganskt.
Läs tidigare artiklar om veganviner: