Hem » Vin Tester » 5 spännande vintips i box och flaska!

5 spännande vintips i box och flaska!

spännande vintips

Det blir spännande vintips i både box och flaska på Vinjournalens första vinprovning inför den kommande hösten!

En del sommarfärska nyheter kombineras med populära, säkra vinkort. Vi har valt två supergoda boxar och tre viner. Det blir både rött, vitt och rosé – för att vi får välja!

Vår testpanel består som vanligt av vinentusiaster, vanligt folk – om du och jag, som har provat viner för oss sedan januari 2018. Kanske dags att presentera våra duktiga vinprovare igen:

  • Erik, revisor
  • Sylvia, PR-assistent
  • Pia, receptionist
  • Derek, egenföretagare

Bland våra spännande vintips finns tre goda flaskviner långt under hundringen, det är vi som vaktar plånboken men vinet ska förstås smaka gott också, så en grundförutsättning är prisvänligt!  Vi tycker att vi har lyckats fått ihop en bra samling med viner idag.

Le Grand Roi Côtes du Rhône 2020 | nr 53032 | 89:-

”Klassisk och trevlig Rhône!”

Från Côtes du Rhône kommer denna läckra röda nyhet i PET-flaska som lanserades i augusti. Låt er inte skrämmas av låga priset, det här är gott och väl värt att prova. Gjort på den speciella och unika Rhône karaktären, Rhône-blenden med Grenache, Syrah och Mourvedre där mjuka tanniner och fin syra balanseras till en ganska stramt hållen struktur. Tät och koncentrerad färg med inslag av mörka bär, lakrits, lagerblad och lite peppar. Snygg finish. Mycket trevligt och matvänligt vin som går till allt grillat men även till en matig Ceasarsallad med krutonger. Beställ några åt gången, de går åt!

Piconico Chardonnay 2020 | Nr 2296 | 79:-

”Ett smidigt vin med superkrafter!”

Bland våra spännande vintips finns ännu en PET-flaska. Från Mendoza i Argentina kommer denna fruktiga och generösa 100%-iga Chardonnay. En lättdrucken, medelfyllig Chardonnay som känns ganska rik och komplex i gommen. Förvänta dig ett krispigt, syrligt och skarpt vin som är ett utmärkt exempel på druvans fina friska uttryck. Balanserat, snyggt och rent i smaken. Ett ungt och druvtypiskt vin i fruktig stil med en äpplig ton och inslag av mogna päron samt ett stänk av citrus. Klart mineralisk och matorienterad palett, något åt det smöriga och kryddade hållet, tänk honungsmelon och gröna örter. Mångsidigt prat- och matvin att servera till fisk och skaldjur eller kyckling, risotto, pasta.

Monte Araya Rosé 2020 | nr 2621 | 79:-

”Trevlig, svalkande året-om-rosé!”

Tredje sommarnyheten! Det är inte enbart goda röda viner som kommer från Rioja. Med bibehållen Rioja-karaktär och med användbar profil kan detta rosévin med fördel drickas året runt. Här är en fruktig rosé med en speciell smakrik blend där den kraftfulla druvan Tempranillo lättas upp av den mer smakliga med lugna Graciano. Ett stilriktig butelj med friskt och okomplicerat vin som bjuder på mjuka och bäriga toner av körsbär, syrliga granatäppelkärnor och blodapelsin. Vi får också några stänk av medelhavsörter. En torr, vibrerande och citrusfrisk rosé som passar till grillade kycklingfiléer men även till läckra tomatbaserade pizzor  eller varierande pastarätter.

Drostdy-Hof Chenin Blanc 2020 | nr 2069 | 199:-

”Frisk och fruktig bomb!”

Populära gamla godingar finns också bland våra spännande vintips, som denna från uppskattade Drostdy Cellars i Sydafrika. Till 100% av druvan Chenin Blanc och ett vin med personlighet. I den här bag-in-boxen knusslas inte med smakerna. Helt gjort på den mångsidiga druvan Chenin Blanc blir detta ett lätt och friskt vin som faktiskt mår ännu bättre av att dekanteras en stund. En pigg doft och smak som för tankarna till mogna, gröna päron, syrlig kiwi och citronskal samt små stänk av aromatiska örter. Ett tillgängligt och lättdrucket vin och den perfekta bufféboxen på sommaren men även utmärkt till en mer seriös fiskig matsedel på vintern men går lika bra med kyckling och vegetariskt.

Chateau Ste Michelle Washington State Syrah 2019 | nr 2562 | 239:-

”Fyllig och fruktig jänkar-box!”

En välkommen 2 liters box-nyhet från Columbia Valley i Washington State och med en något lustig blend. 98% Syrah och sedan druvskvättar av Grenache, Mourvedre, Barbera, Malbec, Viognier, Cabernet, Merlot och Zinfandel. Det verkar som om de allra godaste druvorna just samlats i just denna box. Snygg fyllig Syrah-karaktär med en rik, vinös doft i glaset och smaker som svarta björnbär och plommon med kryddiga inslag av nejlika och med toner av choklad och vanilj i den verkligt fina och långa finishen. Självklart gott till grillat kött av alla de slag som oxfilé med rostade grönsaker eller varför inte till en ostkrämig mac’n cheese?

Se våra sista tre provningar:

Frågor och svar:

Vilka typer av viner finns med i Vinjournalens spännande vintips?

Det finns både rött, vitt och rosévin med i vintipsen.

Vilka druvor ingår i Le Grand Roi Côtes du Rhône 2020?

Le Grand Roi Côtes du Rhône 2020 är gjort på en Rhône-blend med Grenache, Syrah och Mourvedre.

Vilken druva är Piconico Chardonnay 2020 gjort på?

Piconico Chardonnay 2020 är gjort på 100% Chardonnay-druvor.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Monte Araya Rosé 2020?

Monte Araya Rosé 2020 bjuder på mjuka och bäriga toner av körsbär, syrliga granatäppelkärnor och blodapelsin, samt några stänk av medelhavsörter.

Vilka druvor ingår i Chateau Ste Michelle Washington State Syrah 2019?

Chateau Ste Michelle Washington State Syrah 2019 är gjort på 98% Syrah och en blandning av andra druvor som Grenache, Mourvedre, Barbera, Malbec, Viognier, Cabernet, Merlot och Zinfandel.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.