Hem » Vin Fakta » Skånskt vin – Sveriges Napa Valley!

Skånskt vin – Sveriges Napa Valley!

omslag sverige vin - ett glas på en vingård

Visste du att det finns över 100 vingårdar i Sverige och att de flesta ligger i ett vackert och solvarmt Skåne? Visste du också att vinindustrin i Sverige har en lovande framtid framför sig?

Vi kommer i tre kommande reportage berätta hur det går framåt för svenskt vin. Tittar man in hos Systembolaget så hittar man 243 vinprodukter, vita, röda, rosé och mousserande viner samt starkviner och aperitif. Hela 98 av dessa viner som kommer från Skåne säljs på Bolaget och de görs inte enbart av den svenska signaturdruvan Solaris, en så tacksam ’kallvärdersdruva’.

vinflaskor Pegasus
Den KRAV-certifierade vingården Flyinge Vingård med kritikerrosade vinserien Pegasus

Inom svensk vinproduktion används ett flertal gröna och blå druvsorter som bland andra Bacchus, Bianca, Rondo, Regent, sådana druvor har vi nog läst om i vinmedia, men visste du att man numera även använder ett 30-tal druvor däribland kända kontinentala druvor som Chardonnay, Müller-Thurgau, Riesling, Cabernet Franc, Frühburgunder. Merlot, Pinot Noir…

Klimatet allt mildare

Klimatförändringen har definitivt gett Europa både mildare vintrar och varmare somrar. Och det går fort. Vinodlarna i Skåne uppskattar att de har minst en extra månad av växtsäsongen idag. Det som gör svenskt vin unikt är den höga syran och även om växtsäsongen idag är längre än för bara 15 år sedan, så kan man i alla fall skörda sina druvor sådär fem eller sex veckor tidigare.

Sverige är kanske inte ett vinland av samma kaliber som Italien eller Frankrike – just idag – men för svenska vinproducenter har klimatförändringen varit en välsignelse och det pågår en hemlig revolution i vinmakeri. Vin odlas som aldrig tidigare, i alla fall i Skåne. Här ligger ett 30-tal vingårdar. Reser man runt och hälsar på i vingårdarna så upptäcker man snart en pionjäranda och ett engagemang som sällan skådas. Entusiasmen frodas. Så att kalla Skåne för Sveriges Napa Valley är nog inte för kaxigt i alla fall.

Vindestination Skåne

Vindestination Skåne är en ideell non-profitförening med syfte att synliggöra svenskt skånskt-odlat vin för alla vinentusiaster i Sverige och internationellt samt stärka den skånska besöksnäringen. Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren startade föreningen för något år sedan och de har båda en gedigen business-bakgrund med erfarenhet från flera olika branscher både nationellt och internationellt.  Vi ber dem berätta lite om sin verksamhet.

– Vi ville kombinera vårt engagemang för ett starkt och hållbart näringsliv, men utan att glömma vinkulturen, lantbruket och den levande landsbygden. Mat och dryck är något vi båda brinner för. Vi ser att vinindustrin i Skåne är en framtidsbransch för hela Sverige och den kommer att växa. Vi har fullt förtroende för de svenska vingårdarna och vi är övertygade om att vinlandet Sverige kommer att göra bra ifrån sig och att svenskt vin och vinturismen i Sverige kommer att kunna konkurrera med de bästa vinländerna i världen. De behöver bara en liten puff och det är där Vindestination Skåne kommer in, berättar Anja och David.

Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren från Vindestination Skåne
Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren från Vindestination Skåne

”Skånskt vin är exotiskt”

– Vi arbetar framför allt med 3 inriktningar: främst att profilera de 27 vingårdarna, vi arbetar gentemot Systembolaget och med restauranger och vinbarer och förstås alla närliggande näringsgrenar som kan påverkas av detta. Skånskt vin är exotiskt, gott och hållbart, tre faktorer som tillsammans skapar en fantastisk grogrund för framtidens svenska viner. När antalet vingårdar ökar, kommer även intresset för svenskt vin att öka och det gynnar Sverige och skånska viner i synnerhet. Vi kommer få ett växande turistiskt fokus som naturligtvis gynnar kringliggande branscher.

Svenska vinproducenter blir allt mer seriösa och professionella och de vet att bra vin kräver kunskap, teknik och pengar. Hur kommer ni att marknadsföra Vindestination Skåne gentemot oss vanliga vinentusiaster?

– Vi vill ju bygga ett starkt nätverk för att göra Skåne och skånska viner till ett attraktivt besöksmål. Idag är redan ett flertal vingårdar här mycket professionella och de satsar även på besöksverksamhet där man som gäst kan göra allt från att besöka vingården, vara med på vinprovningar, kunna övernatta och ibland har de även restaurangverksamhet. Inte bara svenskar utan även turister från andra länder kommer att kunna uppleva ett spännande vin-Skåne och alla dessa underbara vingårdar som verkligen är attraktiva turistmål. Precis som i alla andra vinländer.

Arilds vackra vingård belägen på sydsidan av Kullaberg i Skåne med restaurang, boende och vingårdsbesök
Arilds vackra vingård belägen på sydsidan av Kullaberg i Skåne med restaurang, boende och vingårdsbesök

Kommer våra svenska viner kommer att bli certifierade likt viner från Italien och Frankrike?

– Detta är absolut en förlängning och diskussioner med EU är redan på gång. En spännande utveckling framför oss.

Vad kan Vindestination Skåne erbjuda?

– Det finns indikationer på att efterfrågan kan vara så pass hög som 100 gånger större än utbudet som vi har idag, säger Anja och David. Det behövs gärna fler vinbönder och större arealer och då är det viktigt att alla, besöksnäringen, vingårdar, restauranger, vinbarer och konsumenter drar åt samma håll. Få in svenska viner på restaurangernas vinlistor, arrangera fler vinevenemang och så vidare…information är nyckeln.

– Vi vill få svenskar att bli engagerade i Sveriges viner och kommer att erbjuda information till alla, där man verkligen ska lära känna skånsk-odlat vin och kanske vi inte behöver stanna i endast Skåne geografiskt heller? Det får framtiden utvisa. Det görs en massa spännande viner även i andra delar av Sverige också. Men just nu är det klart att vi kommer att kunna arrangera events för våra medlemmar i form av arrangemang, vingårdsbesök och provningar av skånska viner på vinbarer runt om i Skåne.

För 200 välinvesterade kronor kan du blir medlem i Vindestination Skåne och stödja våra skånska vinproducenter. Besök Vindestination Skåne!

Mer svenskt vin:  

Frågor och svar:

Hur många vingårdar finns det i Skåne?

Det finns cirka 30 vingårdar i Skåne.

Vilka druvsorter används i svensk vinproduktion?

Förutom den svenska signaturdruvan Solaris används även gröna och blå druvsorter som Bacchus, Bianca, Rondo, Regent, Chardonnay, Müller-Thurgau, Riesling, Cabernet Franc, Frühburgunder, Merlot och Pinot Noir.

Hur har klimatförändringen påverkat vinproduktionen i Skåne?

Klimatförändringen har gett mildare vintrar och varmare somrar, vilket har förlängt växtsäsongen och möjliggjort tidigare skörd av druvor.

Vad är Vindestination Skånes syfte?

Vindestination Skåne syftar till att synliggöra svenskt skånskt-odlat vin för vinentusiaster och stärka den skånska besöksnäringen.

Hur kan man stödja svenska vinproducenter genom Vindestination Skåne?

Genom att bli medlem i Vindestination Skåne för 200 kronor kan man stödja de skånska vinproducenterna och få tillgång till events, vingårdsbesök och provningar av skånska viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.