Hem » Vin Fakta » 4 Vanliga Myter om Vin

4 Vanliga Myter om Vin

En av de vanligaste fördomarna är att vitt vin endast är för kvinnor. Är du en man som gillar vitt vin har du kanske fått höra en del kommentarer om ditt val av dryck, men sanningen är att vitt vin är en klassisk, elegant dryck som faktiskt har mycket gemensamt med den traditionellt ”manliga” drycken öl. Det är dock vanligt att man vill undvika de sötare varianterna, och då kan du till exempel prova någon av följande druvor:

  • Vermentino
  • Grüner Veltliner
  • Sauvignon Blanc

En annan vanlig föreställning är att viner från den gamla vinvärlden är bättre än de som kommer från den nya. Länder som Australien, USA och Sydafrika har nu producerat viner så pass länge att man med säkerhet kan säga att de vet vad de sysslar med. Mycket har hänt under de senaste 60 åren och vinindustrin utvecklas ständigt. Länder som Kina, Ryssland och Kanada räknas numera som nykomlingarna, och även här finns det mycket intressant att upptäcka.

På tal om gammalt och nytt är det inte heller sant att äldre lagrade viner är bättre än unga. Varje vin har sin optimala lagringstid och många viner överlagras och förstörs på grund av fördomar om att kvaliteten alltid höjs då.

Den sista myten handlar om storleken på vinglas. Många tror att ju större glas, desto mer smak, men riktigt så är det inte. Vin behöver gott om plats för att få luft och kunna utveckla sin smak, men oavsett vad glastillverkarna säger för att sälja mer finns det en gräns för vad som är för stort. Täcker glaset nästan hela ansiktet är det definitivt för stort.

Frågor och svar:

Är vitt vin enbart för kvinnor?

Nej, vitt vin är en klassisk och elegant dryck som passar både män och kvinnor.

Är viner från den gamla världen bättre än de från den nya?

Nej, länder som Australien, USA och Sydafrika har nu producerat viner så pass länge att de vet vad de sysslar med och även nya länder som Kina, Ryssland och Kanada har mycket intressant att erbjuda.

Är äldre lagrade viner alltid bättre än unga?

Nej, varje vin har sin optimala lagringstid och många viner överlagras och förstörs på grund av fördomar om att kvaliteten alltid höjs då.

Behöver vinglas vara stora för att ge mer smak?

Nej, vin behöver gott om plats för att få luft och kunna utveckla sin smak, men det finns en gräns för vad som är för stort och täcker glaset nästan hela ansiktet är definitivt för stort.

Vilka druvor kan man prova om man vill undvika sötare vitt vin?

Man kan prova druvor som Vermentino, Grüner Veltliner och Sauvignon Blanc.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.