Hem » Vin Tester » Biodynamiskt vin – vad är det egentligen?

Biodynamiskt vin – vad är det egentligen?

Biodynamiskt vin i vingården handskörd

Vad är skillnaden mellan biodynamiskt vin och traditionella viner?  Vi ska prova Ekliptika, ett rödvin som anses av både vinkritiker och vinentusiaster att vara ett av de bästa biodynamiska vinerna i världen och som får stå som frontvin. Vi lyssnar också till vad vinmakare säger, om varför de väljer biodynamiskt.

Vad händer i världen när de största renommerade vinegendomarna i Bourgogne, med prestige-viner kända över hela världen, byter till ett biodynamiskt jordbruk? Vi tänker förstås på exempelvis Domaine la Romanée Conti. Men även i Bordeaux finns idag ett växande intresse för biodynamiskt vin. Allt fler vinproducenter bejakar den biodynamiska stilen och begränsar användningen av bekämpningsmedel, GMO och farliga kemikalier av förstås av miljöskäl men även konsumenter ligger på men tanke på hälsa och miljö. Man har fått nog och vill helt enkelt inte få i sig mer kemikalier och gifter. Och producenterna viker sig och idag används endast cirka hälften av bekämpningsmedel jämfört med för bara 10 år sedan.

Traditionellt eller biodynamiskt?  

Mycket kort:

Den traditionella vinodlingen gör på konventionellt sätt och använder alla typer av produkter, oavsett om de är naturliga eller kemiska, för att behandla vinstockarna och därmed förbättra avkastningen.

Ekologisk vinodling ersätter kemiska eller syntetiska produkter med naturprodukter eller produkter som är kompatibla med ett eko-jordbruk.

Biodynamisk vinodling, däremot, behandlar marken och miljön hos vinstockarna som en levande verksamhet. Man grundar sig på 30-talet och antroposofen Rudolf Steiners läror. Man planterar, underhåller och skörda i fas med månen (se en mer utförlig artikel här) 

Biodynamiska certifieringar

Den mest kända och det verkar även som den striktaste certifieringen är Demeter, en logo på vinetiketten som finns i 53 länder. Biodyvin eller Nature & Progrès är en annan, kanske något mindre känd logotyp.

Varför väljer man biodynamiskt?

Var är det som gör att en vingård väljer att investera massor med pengar, tid och ny kompetens i biodynamisk odling?

Bernard Duseigneur är ägare och vinmakare på Domaine Duseigneur i Châteauneuf-du-Pape
Bernard Duseigneur på Domaine Duseigneur i Châteauneuf-du-Pape

Bernard Duseigneur är ägare och vinmakare på Domaine Duseigneur i Châteauneuf-du-Pape och han säger (i en tidigare intervju >>här) :  

– Man måste upprätthålla jordens integritet och dess geologiska och ekologiska balans. Följaktligen används inga kemiska bekämpningsmedel, gödselmedel eller andra kemiska ämnen. De är trångt för traktorer att komma emellan, så ogräset tar vi bort manuellt och vi skördar även för hand för att inte komprimera jorden och undvika att den blir hård.

Bernard har skapat ett vin som säljs på Systembolaget och som också är otroligt gott och värt att prova, pris 169 kr, Domaine Duseigneur Côtes-du-Rhône-Villages Odyssée 2018. Ett biodynamiskt vin förstås.

TIPS! Vill du besöka en biodynamisk vingård? Du hittar Bernard Duseigneur och hans vingård på Winetourism.com

Men den här artikeln handlar denna gång om Sydafrika och Stellenbosch, där vinmakaren Jasper Raats på Longridge Wine Estate också gör ett annat populärt biodynamiskt vin, Ekliptika.

Nylanserat ikonvin i tillfälliga sortimentet

Tim Atkin älskar det. Platter’s Wine Guide har gett det 5 guldstjärnor. Vi skriver förstås om det precis inkomna röda vinet Ekliptika, ett sofistikerat och välgjort biodynamiskt veganvin, där varje årgång ständigt får beröm av de mest kritiska vinexperterna. Varje sensommar får vi in detta populära vin i ett begränsat parti i butiker runt om i landet och flaskorna går åt med en rasande fart.

vinet Ekliptika

I Ekliptika möts man av en ståtlig fruktpalett av mörka, mogna frukter som bigarråer, björnbär, svarta vinbär och plommon. Lägg därtill smarrig mörk choklad, örtkryddor och snygga nyanser från de franska ekfaten där vinet har lagrats i 24 månader. Känn denna pigga fräscha syra! I den långa finishen finns välbalanserade, mjuka tanniner som dröjer sig kvar med smak av umami.

Ekliptika är ett matvänligt vin som är mycket lagringsdugligt och till ett extremt bra och ”mycket vin för pengarna” pris! Fungerar bra att köpa hem några flaskor och lagra i källaren till julen alla läckerheter.

Entusiasm för biodynamiskt vin

Vinmakaren Jasper Raats driver sedan 2011 Longridge Wine Estate och han är även en internationellt mycket uppskattad biodynamisk vinkonsult som går i bräschen för den biodynamiska vinstilen. Och mycket har förändrats drastiskt det sista decenniet vinfirman Longridge. Samtliga vinstilar har finjusterats av Jasper och Longridge använder idag enbart strikta, biodynamiska jordbruksmetoder. Han drar sitt strå till stacken och vill givetvis minimera miljöpåverkan.

Jaspers vinstockar är helt fria från kemikalier, bekämpningsmedel, herbicider, svampmedel och gödselmedel. Följaktligen används mindre svaveldioxid och inga kommersiella jäststammar, enzymer, medel för att klarna viner, stabiliseringsmedel eller filtreringsmetoder.

Följaktligen används även mindre svaveldioxid och inga kommersiella jäststammar, enzymer, medel för att klarna viner, stabiliseringsmedel eller filtreringsmetoder.

Man blir lite starstruck när man hör Jasper berätta. Han besitter så mycket erfarenhet och kunskap särskilt med fokus på biodynamisk enologi. Hans entusiasm strålar igenom när han berättar som sitt biodynamiska vin och sina metoder. 

Hör när Jasper berättar varför han är helt övertygad om att biodynamiskt jordbruk är det mest hållbara sättet för jorden, klimatet och oss människor.

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan biodynamiskt vin och traditionella viner?

Traditionell vinodling använder alla typer av produkter, oavsett om de är naturliga eller kemiska, för att behandla vinstockarna och därmed förbättra avkastningen. Ekologisk vinodling ersätter kemiska eller syntetiska produkter med naturprodukter eller produkter som är kompatibla med ett eko-jordbruk. Biodynamisk vinodling behandlar marken och miljön hos vinstockarna som en levande verksamhet och grundar sig på Rudolf Steiners läror.

Vilka biodynamiska certifieringar finns det?

Demeter är den mest kända och striktaste certifieringen, medan Biodyvin eller Nature & Progrès är andra certifieringar.

Varför väljer man biodynamiskt?

En vingård kan välja att investera i biodynamisk odling för att upprätthålla jordens integritet och dess geologiska och ekologiska balans, undvika användning av kemiska bekämpningsmedel, gödselmedel eller andra kemiska ämnen, och minimera miljöpåverkan.

Vilket biodynamiskt vin anses vara ett av de bästa i världen?

Ekliptika, ett rödvin från Longridge Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika, anses av både vinkritiker och vinentusiaster vara ett av de bästa biodynamiska vinerna i världen.

Vilken vinmakare går i bräschen för den biodynamiska vinstilen?

Jasper Raats, vinmakare på Longridge Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika, är en internationellt mycket uppskattad biodynamisk vinkonsult som går i bräschen för den biodynamiska vinstilen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Château Maucaillou 2016
Château Maucaillou 2016
Pris:369 :-
Artikel nr:9344201
Mer information

Faktaruta

Alkohol13.5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.