Månen påverkar oss på mängder av olika sätt. En del människor har svårt att sova när det är fullmåne, andra är rädda för supermånen som påstås göra folk galna. Och sedan finns det ju varulvar…

Forskare har sedan länge berättat för oss att månens gravitation påverkar jordens tidvatten och då även en växts grobarhet. När en biodynamisk vinodlare använder den biodynamiska kalendern, så rättar sig efter solens och månens olika faser för vinodlingens olika stadier. Det är kanske inte så konstigt, när allt i universum hänger ihop, biodynamiska vingårdar växer upp överallt och när man ser allt som växer som levande organismer och som en del av kosmos. På biodynamiska gårdar sker plantering och skörd på vissa dagar i kalendern för att producera friskare grödor med bättre kvalitet.

Därför tror vissa människor att månen har förmågan att påverka hur ett vin smaker. Men hur kan det vara möjligt? Allt handlar om månkalendern och till viss del även om astrologi som har använts för odling under århundraden. Denna biodynamiska kalender har använts för att odla grödor och som är uppdelad på olika dagar. Det handlar om de fyra elementen. Varje biodynamisk kalenderdag sammanfaller med något av de fyra elementen jord, eld, luft och vatten.

  • Fruktdagar är de bästa dagarna för att skörda druvor
  • Rotdagar är perfekt dagar för beskärning
  • Blomdagar är dagar då man ämnar vingården helt ifred
  • Bladdagar är utmärkta dagar att vattna odlingen

Nyligen har man noterat att månen faktiskt har en inverkan på vinet och att det smakar olika beroende på när man öppnar vinflaskan. Det är smart att alltså ta reda på om det är en fruktdag, blomdag, rotdag eller bladdag när du öppnar din flaska Syrah på kvällen.

Följer man den biodynamiska kalendern så anser man att vin smakar allra bäst på fruktdagar. På rotdagar an således din Riesling smaka en aning bitter och ditt glas Bordeaux får en lenare smakprofil på blom- än på bladdagar.

Appen When Wine Tastes Best

Men hur i hela friden kan man veta i vilket skede månen är i den biodynamiska kalendern just nu, om man nu funderar på att öppna en flaska vitt som legat i kylskåpet i flera veckor?  Bara så att man vet när det är frukt- eller blomdag…  Antingen kan man då dricka vin om det är en blad- eller blomdag och så kanske man med gått samvete an blanda till en mojito istället?

Som tur är finns det en hel del hjälpmedel:

  1. Dels så kan du ladda ner en app på iTunes som är baserad på den biodynamiska expert Maria Thun och som talar om när vinet smakar bäst, ladda ner här.
  2. På nätet finns en daglig biodynamisk nätkalender (Tips! Mycket bra att ha till hands när du ska odla i trädgården.)  Kalendern finns här. 
  3. Vill du vara helt analog så kan du inhandla Skördekalendern 2017 från Biodynamiska föreningen för 120 kr här

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy