Vi tittar närmare på biodynamiskt vin och besöker en vingård i Châteauneuf-du-Pape och ser vilka biometoder man använder i sin vinodling och i sin vinifiering.

Kanske kommer du direkt att tänka på fruktiga och saftiga viner av druvan Grenache när du hör om alla lyxiga viner som kommer från Châteauneuf-du-Pape AOC i Södra Rhône. Här produceras fantastiska och smakfulla viner, både vita och röda, av hela 13 olika druvor. Typiska franska röda läckra fruktdrivna viner med örtiga inslag från rosmarin och lavendel och toner av läder.

Prestigefulla Châteauneuf-du-Pape

Men visste du att Châteauneuf-du-Pape var den allra första franska appellationen som skapades 1936? Eller att druvan Grenache faktiskt odlas på 75% av alla vingårdar i Châteauneuf-du-Pape? Och att närmare en tredjedel av de över 300 vingårdarna i området är ekologiska?

Just här, i Châteauneuf-du-Pape, har man i många år odlat Grenache och faktiskt förfinat vinifieringen. Det är en fin balansgång. Om man inte avstjälkar druvan Grenache, så får man tanninstinna viner men också mycket långlivade viner och ibland får man göra både och, för att få fram den där fina fruktigheten och för att få ett mjukare vin.

Det är lustiga AOC-regler när man i Norra Rhône egentligen endast får använda druvan Syrah. Fast blanda får man ju förstås till 20% och till och med använda gröna druvor. Men i södra Rhône hittar man i gengäld desto fler druvor som är tillåtna. Mysiga snygga druvor som exempelvis Grenache, Syrah, Mourvedre, Picpoul, Cinsault med flera. Även här i södra delen, som då inkluderar Chateauneuf-du-Pape, är det tillåtet att blanda blå med gröna druvsorter som Roussanne, Marsanne och Viognier. Men här får man också oftast fram fler tanninrika viner med en härlig, fin syra som förstås också samspelar med nivån av alkohol och socker för att det ska bli helt perfekt.

Biodynamiskt - Bernard Duseigneur
Bernard Duseigneur på Domaine Duseigneur i Châteauneuf-du-Pape

Den biodynamiska linjen – Bernard Duseigneur

Som om ekologiskt inte vore nog, så odlar man ofta biodynamiskt för det gör jorden starkare och ger den längre liv.

Vi besökte biodynamiske vinodlaren Bernard Duseigneur på vingården Domaine Duseigneur i Châteauneuf-du-Pape. Han är övertygad om att det blir mer frukt, jorden blir kraftigare och mer mineralrik och rötter får en möjlighet att sträcka sig längre och djupare ner. I regionen består jorden mestadels av röd lera, kalksten och sandsten.

Bernard Duseigneur odlar efter Rudolf Steiners principer för biodynamisk odling. Allt sker i ett levande och kosmiskt kretslopp. Jorden måste i sig vara näringsrik för att motverka angrepp av svamp och röta och vingården måste ha ett eget organiskt liv.

Biodynamskt - Bernards team på vingården
Team på Domaine Duseigneur

– Man måste upprätthålla jordens integritet och deras geologiska och ekologiska balans. Följaktligen används inga ogräsbekämpningsmedel, gödningsmedel eller andra kemiska ämnen. De är trångt för traktorer att komma emellan, så ogräset tar vi bort manuellt och vi skördar även för hand för att inte komprimera jorden och undvika att den blir hård.

Men vad händer egentligen?

I en biodynamisk odling är en spännande utveckling och man använder endast naturliga hjälpmedel.

Biodynamiskt - horn som prepareras
Kohorn som prepareras…

En växtbaserad kompost kan till exempel vara maskros, rölleka, brännässla som man blandas i gödsel. Kisel och humus blandas i en mix och läggs inuti kohorn. Allt blandas med vatten och sprayas på odlingen. När vilket medel ska användas beror på vinstockarna och hur långt de kommit i sin växtcykel, varje dag på året.

– Det är solen, månen och stjärnorna som påverkar den cykeln och talar om när det ska sprayas, beskäras eller skördas. 

Bernard Duseigneur beslutade sig för att 2002 helt gå över till biodynamisk odling och helt anamma biodynamiska metoder även i produktionen. Han odlar olika typer av druvor som exempelvis Grenache, Syrah och Bourboulenc.

När man pratar med Bernard så känner man att han arbetar nära sin jord, sina stockar och sina druvor. Vinodlare är inte bara ett jobb, utan mer ett hantverk. Helheten i en biodynamisk produktion är också tydlig när han framställer sina viner: så liten manipulation i vinkällaren som det bara är möjligt, ingen stark filtrering alls och självklart inga tillsatser.

Det är intressant att besöka Domaine Duseigneur och höra Bernard berätta om sin vingård.

– Det är som det går en röd tråd genom allt, jorden, stockarna, druvorna och till vinet i flaskan.

Varje etikett har en logotyp som föreställer ett ‘astrolabium’, ett gammalt navigations-instrument som gör det möjligt för besökare att hitta sin väg genom att följa stjärnorna.

Biodynamiska viner är certifierade om odlingarna uppfyller kraven för antingen den internationella Demeter-märkningen eller den franska Biodyvin-märkning som endast omfattar vin.

Vill du veta mer och prova Bernards viner?

Du kan besöka Bernard Duseigneur på hans vingård och prova hans viner så kan du gå in presentationssida på winetourism.com och där kan du även boka besök och vinprovningar. Men du kan också prova hans viner i Sverige, om du vill. 

Bernards prestigefulla viner i Sverige

Biodynamiskt - Bernards 2 viner

På Systembolaget hittar du två viner från Domaine Duseigneur i Châteauneuf-du-Pape. Två röda, helt olika viner i olika prisklasser.

Mas Louise 2018 | Nr 6470 | Côtes du Rhône | 115 kr

Hälften Grenache och Syrah har detta friska, mycket fruktdrivna och medelfylliga rödvin med läckra smaker av hallon och blåbär, fräscha örter och en släng av lakrits. Ett tätt, mörkt och torrt vin som är välgjort, kryddat vin om balanserar snygga tanniner med en härlig syra. Lättdrucket med en trevlig, dock inte alltför överdådig, finish.

Domaine Duseigneur Le Songe de Catherine 2016 | Nr 92436 | Châteauneuf-du-Pape | 599

Ett mer komplext och förföriskt CdP-vin är detta djärva och torra rödvin på bland annat utvalda Grenache-druvor som ger ett kryddigt vin med god fruktighet bestående av mogna, röda skogsbär och rostade kryddor. Trevlig och saftig syra bildar en perfekt balans med de mjuka tanninerna som till slut leder till en lång, smakfull finish.

.

.

Kan också vara kul att läsa:

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris369 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy