Hem » Vin Skola » Södra Rhône – trendigaste vinregionen idag med vintips!

Södra Rhône – trendigaste vinregionen idag med vintips!

ett rött och ett vitt vinglas

Södra Rhônedalen är ett mycket större område än norra Rhône och därför kommer nästan alla viner till 95% från södra delen av Rhône. Närmare bestämt 380 miljoner flaskor varje år! Här är klimatet varmare än i norra delen och det regnar mycket mindre.

Viner från södra Rhône har inte alltid fått den uppmärksamhet som de förtjänar, med undantag för Chateauneuf du Pape, men vinerna har de senaste åren blivit allt populärare hos oss vinkonsumenter. Det verkar nästan som om man just nu först har upptäckt södra Rhône, men så är det ju förstås inte. Här har man ju alltid tillverkat läckra lätta, fruktiga viner av röda och svarta frukter som söta mogna körsbär, hallon, jordgubbar öst marmelad, viner med häftiga och typiska kryddiga toner som färska örter från Provence samt oliver.

Och här finns verkligen allt!

Röda, vita, rosé och mousserande viner, mest torra men även söta viner. Vinerna från södra Rhône kan oftast drickas unga, även om en del producenter gör viner i en mer traditionell stil, lagrade längre på massiva ekfat. Till största delen är det rött vin vi talar om, resten är torrt vitt vin. Fler odlare fortsätter att flytta till ekologiska och biodynamiska odlingsmetoder. Spännande stilar, alltså, i olika prisklasser, underbara viner som är värda att provas!

När man kommer till södra Rhône så är man mitt Grenache-druvans land, för druvan över överallt.

skålar med rött vin i glas

Chateauneuf du Pape är kungen i södra Rhônedalen beviljades officiell appellationsstatus 1936 och här handlar det främst om druvan Grenache! Men det finns 15 olika tillåtna vindruvor och det också tillåtet att blanda röda och vita vindruvor, så att producenterna kan skapa viner i en mängd olika stilar med unika egenskaper. Här finns olika terroir och druvsorter och därför självklart ett brett utbud av stilar, från eleganta karaktärsdrivna frodiga viner till söta, alkoholstinna starkviner.

För att kunna få titulera sig vara ett vin från Chateauneuf du Pape, så måste druvorna planteras i en av 5 kommuner, Chateauneuf du Pape eller Orange, Courthezon, Sorgues eller Bedarrides.

Medan Chateauneuf du Pape är den viktigaste vinproducerande appellationen i södra Rhône-dalen finns det andra kvalitets-AOC-beteckningar i södra Rhône som gör bra vin. Faktum är att det finns 10 erkända appellationer i södra Rhône-producerande vin och 5 närliggande kommuner.


3 fördelar med viner från södra Rhône

  • viner i ett brett och varierat utbud av stilar, moderna eller traditionella
  • viner som passar alla plånböcker
  • vinerna från södra Rhône kan oftast drickas unga


Vilka viner ska man leta efter?

Viner från Rhônedalen har enligt många de bästa karaktärsdrivna röda vinerna i världen till förmånliga priser. Matvänliga och stort utbud! Titta på etiketten efter byar som Seguret, Bagnols-sur-Ceze, Chusclan, Laudun, Massif d’Uchaux, Plan de Dieu, Puymeras, Roaix , Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint-Gervais, Saint-Maurice-sur-Eygues, Saint-Pantaleon-les-Vignes, Valreas eller Visan.  Giagondas är också en stark ung appellation att söka efter med kavitetsviner som bara blir bttre och bättre.


Leta efter de bästa årgångarna!

2016, 2015, 2012, 2010, 2009, 2007, 2005, 2001, 2000, 1998, 1990, 1989, 1985, 1981 och 1978

Vårt vintips!

Domaine des Pasquiers, Côtes-du-Rhône-Villages, SB 2298, 99 kr

  • Druva:  Grenache, Syrah, Mourvèdre
  • Smak: Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu, är ett ekologiskt och medelfylligt vin från södra Rhônedalen, ett klassiskt vin med fruktiga aromer och härliga dofter av koncentrerade röda bär och frukter, med örtiga toner av lagerblad och lakrits. Schyst balanserat med bra kropp. Ett utmärkt flexibelt nyanserat matvin med en ren, klar stil och harmoniska tanniner, med n samtidigt ett mycket vitalt vin som mycket substans. Läckert rödvin som håller ända fram till den långa finishen.

Läs mer om Rhôneviner:

Frågor och svar:

Vilka är fördelarna med viner från södra Rhône?

Ett brett och varierat utbud av stilar, både moderna och traditionella viner som passar alla plånböcker.
Vinerna från södra Rhône kan oftast drickas unga.
Bra matvänlighet och stort utbud.

Vilka viner ska man leta efter i södra Rhône?

Byar att leta efter på etiketten: Seguret, Bagnols-sur-Ceze, Chusclan, Laudun, Massif d’Uchaux, Plan de Dieu, Puymeras, Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint-Gervais, Saint-Maurice-sur-Eygues, Saint-Pantaleon-les-Vignes, Valreas eller Visan.
Giagondas är också en stark ung appellation att söka efter med kvalitetsviner som bara blir bättre och bättre.
Leta efter de bästa årgångarna: 2016, 2015, 2012, 2010, 2009, 2007, 2005, 2001, 2000, 1998, 1990, 1989, 1985, 1981 och 1978.

Vilket vintips har ni?

Domaine des Pasquiers, Côtes-du-Rhône-Villages, SB 2298, 99 kr.
Druva: Grenache, Syrah, Mourvèdre.
Smak: Medelfylligt vin med fruktiga aromer och dofter av koncentrerade röda bär och frukter, örtiga toner av lagerblad och lakrits. Bra balans och kropp. Flexibelt matvin med ren, klar stil och harmoniska tanniner. Lång finish. Passar bra till portabelloburgare och tryffel.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.