Hem » Vin Skola » Prova druvan Marsanne från Rhônedalen!

Prova druvan Marsanne från Rhônedalen!

Rhônedalen - druvan Marsanne - Vinjournalen.se

Marsanne är den främsta vitvinsdruvan från norra Rhônedalen och kring staden Marsanne, men finns i andra delar av Frankrike. De vita vinerna från St-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage och St-Péray tillverkas främst av druvan Marsanne och redan på sjuttonhundratalet ansågs de vita vinerna från Hermitage till världens finaste vita viner av bland annat den amerikanske presidenten och vinkännaren Thomas Jefferson.

Dessa viner är ofta blandade med druvan Roussanne och ibland även med Grenache Blanc, Viognier eller även Chardonnay i andra delar i Frankrike, om den inte får vara den primära druvan i vinet. I Australien och Victoria blandar man till exempel Marsanne framgångsrikt med Chardonnay för att få ett mer fylligt vin än de viner som normalt görs där. Australiska vita viner har en tendens att vara fruktiga, syrliga och krispiga, men druvan Marsanne tillför lite mer av en fransk Rhônestil.  Druvan kom till Australien i slutet av 1860-talet och har odlats där sedan dess. Idag odlas 80% av världens Marsanne i Australien. Även i Kalifornien odlas Marsanne sedan 2016 och motsvarar idag cirka 3% av Kaliforniens areal av vita Rhônedruvor.

Rhônedalen - Hermitage - Vinjournalen.se
Rhônedalen – Hermitage

Marsanne är en knepig druva att odla. Extremt väder är inget för Marsanne, eftersom den inte är särskilt klimattålig och den är även mottaglig för sjukdomar. Är det bara lite svalare än normalt så mognar den inte och är det för varmt kan vinerna bli syrliga och överfruktade.

Men det är i norra Rhônedalen som duvan Marsanne gör de vita vinerna till spännande upplevelser. De är gult halmfärgade, nästan gröna och har en härlig syra – riktigt spännande, aromatiska viner som är lagringsdugliga. I dessa rika viner hittar man en utpräglad mineralitet och smakfulla, fruktiga aromer ofta av en distinkt melonsmak men även smaker av gula, mogna päron, honung och nötter. Blandas Marsanne sen med Roussanne får vinerna ytterligare en något rundare och komplexare smak.

Rhônedalen  - ett glas vitt

Pssst! Två viner i små partier

Vi ska titta lite närmare på två franska vita viner ur det tillfälliga sortimentet, båda kommer från fantastiska vinlägen i Rhônedalen och vi får dem i Sverige och Systembolaget i tillfälliga och begränsade partier. Så passa på och prova druvan! Crozes Hermitage La Mule Blanche 2017 som lanserades nu i december kommer från Crozes-Hermitage och det andra vinet kommer från Saint-Joseph och heter La Source Ferraton Père & Fils 2017 som lanserades efter sommaren.  

Vingårdarna

Världskändisen och producenten Paul Jaboulet som gör en serie fantastiska viner bland annat Crozes Hermitage La Mule Blanche är en av de ledande producenterna i Rhônedalen. Vingården som ägs av familjen Frey som ursprungligen kom från Schweiz och det är dottern Caroline Frey som driver vingården idag och med stor entusiasm tagit vinerna till nya höjder, bort från lite trötta tabellplaceringar till den absoluta världstoppen. Man har med sina viner lyckats fånga ett omfattande och ökande intresse för dessa ädla viner.

Ferraton Père et Fils, den andra vinproducenten som skapat vinet La Source Ferraton Père & Fils grundades på mitten av 1900-talet, 1946, av Jean Ferraton men ägs idag av en av världens främsta vintillverkare och en hängiven biodynamisk vinproducent, Michel Chapoutier, som gör fantastiska och kritikerrosade viner i egen regi. Men här, på vingården Ferraton Père et Fils jobbar man med frihet under ansvar, moderna och egna vingårdar, egen produktion och med ett eget team. Ansvarig vinmakare här sedan 15 år är kände och duktige Damien Brisset.

Prova druvan Marsanne!

Rhônedalen - Crozes Hermitage La Mule

Crozes Hermitage La Mule Blanche 2017 | NR 92159 | 229 kr

Helt nylanserat är detta eleganta och torra Hermitage-vin och vad vi har väntat! Lika delar Marsanne och Roussanne från 40-åriga vinstockar garanterar självklart att vinet är druv- och stiltypiskt. Gyllene guld i färgen, fräscht blommigt av jasmin och en djup mineralisk ton. Vit stenfrukter blandas med gula päron med syrlig, grön carambola med ett stänk av blek citron, rostade mandlar och karamell samt en diskret ton av vanilj och muskot. Ett krämigt och friskt vin med en perfekt smakbalans och med en långdragen finish.

Rhônedalen - La Source Ferraton Père & Fils

La Source Ferraton Père & Fils 2017 | NR 92383 | 239 kr

Ett riktigt härligt guldigt och torrt vitt vin till 100% av Marsanne från Saint-Joseph som är fräscht, elegant och livligt vin med aromer av färska stenfrukter som aprikoser och vit persika, lite banan och syrlig limecréme med en krämig ton av mild honung. Här smuttar man både ingefära och lite vanilj. Vinet är smakrikt och har en bra stamina och struktur med en ren, uppfriskande skärpa i klunken. Välbalanserad surhet med en pigg mineralitet och trevlig krämig finish med bra längd.

Inget vin utan mat!

Dessa vita viner från Rhônedalen kommer bäst till sin rätt tillsammans med klassiska vinkokta blåmusslor och vitlöksaioli som serveras med några skivor baguette.

Vitlöksdoftande musslor är en lyxig rätt som passar utmärkt ihop med dessa vita viner och väldigt gott tillsammans med både baguette eller pommes frites om du vill och kan gärna serveras med vitlöksaioli. Sortera bort döda och trasiga musslor och sådana som luktar för utpräglat ’fiskigt’. Skölj musslorna ordentligt och skrubba skalen tills de glänser för att få bort all sand.

Rhônedalen -musslor kokta i vitt vin

Vinkokta blåmusslor, vitlöksaioli och några skivor baguette

  • 1 kg blåmusslor  
  • 3 hackade vitlöksklyftor 
  • 2 hackade schalottenlökar  
  • 2 msk osaltat smör 
  • 1 dl finhackad persilja 
  • 1 flaska torrt vitt vin
  • grovt gourmetsalt och färsk malen peppar 

Låt schalottenlök och vitlök fräsa i smör i en kastrull tills löken blivit mjuk och häll i vin och persilja. Låt allt koka tillsammans några minuter. Salt och peppra. Koka sedan de rena musslorna under lock i 5 till 10 minuter tills musslorna har öppnar upp sig. Rör om dem några gånger emellanåt och titta om alla musslorna öppnat sig. Låt de sedan få stå och dra en stund i kastrullen med lock på. 

Servera med vitlöksaioli, baguette och/eller pommes frites.

Vitlöksaioli

Gör du enkelt genom att röra ihop 2 dl majonnäs med 3 pressade vitlöksklyftor och 2 tsk dijonsenap.

Läs mer om vita franska viner:

Frågor och svar:

Vilken är den främsta vitvinsdruvan från norra Rhônedalen?

Marsanne är den främsta vitvinsdruvan från norra Rhônedalen.

Vilka andra druvor kan Marsanne blandas med i Frankrike?

Marsanne kan blandas med druvan Roussanne och ibland även med Grenache Blanc, Viognier eller Chardonnay i andra delar av Frankrike.

Var odlas 80% av världens Marsanne?

80% av världens Marsanne odlas i Australien.

Vilka smaker kan man hitta i viner gjorda av Marsanne?

I viner gjorda av Marsanne kan man hitta smaker av melon, gula päron, honung och nötter.

Vilka viner rekommenderas att prova med Marsanne?

Crozes Hermitage La Mule Blanche 2017 och La Source Ferraton Père & Fils 2017 är två rekommenderade viner att prova med Marsanne.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.