De flesta av de vita vinerna produceras i den södra halvan av regionen. Och precis som deras röda kusiner är dessa viner fyllda av smaker. De varierar mellan lätt och fruktig till intensiv och citrus-ig i smaken.

Tre populära druvor som används för att framställa vita viner från Rhônedalen:

  • Clairette: Dessa druvor kan vara svåra att odla, men de producerar viner som är lätta och söta.
  • Ugni Blanc: Dessa druvor används som bas för många av de vita viner som produceras i regionen.
  • Grenache Blanc: Frankrikes fjärde populäraste druva, med en fyllig smak av gröna äpplen.

De finaste vita vinerna produceras i de många välkända vingårdarna, som Châteauneuf du Pape (mer känt för sina röda viner). Det används många olika druvsorter för att framställa dessa viner, bland annat Clairette, Ugni Blanc, Grenache Blanc, Bourboulec, Marsanne och under senare år Vermentino.

Många vita viner från Rhônedalen har starka fruktsmaker, som citrusfrukter (från Ugni Blanc och Bourboulec-druvorna), eller stenfrukt (från Viognier-druvorna). Vita viner som framställs av Grenache Blanc-druvor har smak av vitpeppar. Smakerna varierar beroende på vinmakarens val av druvor. Dessa viner är väl värda en provsmakning, då de är bland de bästa vita vinerna från Frankrike.

Vinjournalen.se rekomenderar

Upptäck vita viner från Rhônedalen – ett outforskat smultronställe



Faktaruta



Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy