Upptäck vita viner från Rhônedalen – ett outforskat smultronställe
De flesta av de vita vinerna produceras i den södra halvan av regionen. Och precis som deras röda kusiner är dessa viner fyllda av smaker. De varierar mellan lätt och fruktig till intensiv och citrus-ig i smaken.
Tre populära druvor som används för att framställa vita viner från Rhônedalen:
- Clairette: Dessa druvor kan vara svåra att odla, men de producerar viner som är lätta och söta.
- Ugni Blanc: Dessa druvor används som bas för många av de vita viner som produceras i regionen.
- Grenache Blanc: Frankrikes fjärde populäraste druva, med en fyllig smak av gröna äpplen.
De finaste vita vinerna produceras i de många välkända vingårdarna, som Châteauneuf du Pape (mer känt för sina röda viner). Det används många olika druvsorter för att framställa dessa viner, bland annat Clairette, Ugni Blanc, Grenache Blanc, Bourboulec, Marsanne och under senare år Vermentino.
Många vita viner från Rhônedalen har starka fruktsmaker, som citrusfrukter (från Ugni Blanc och Bourboulec-druvorna), eller stenfrukt (från Viognier-druvorna). Vita viner som framställs av Grenache Blanc-druvor har smak av vitpeppar. Smakerna varierar beroende på vinmakarens val av druvor. Dessa viner är väl värda en provsmakning, då de är bland de bästa vita vinerna från Frankrike.
Frågor och svar:
Vilka druvor används för att framställa vita viner från Rhônedalen?
Var produceras de flesta vita vinerna i Rhônedalen?
Vilka smaker kan man förvänta sig av vita viner från Rhônedalen?
Vilka vingårdar i Rhônedalen är kända för att producera fina vita viner?
Varför är vita viner från Rhônedalen väl värda en provsmakning?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Mousserande viner från alla världens hörn
- Rosé viner från Côtes du Rhône
- Röda viner från Côtes du Rhône