Selected by Vinjournalen: Höstens bästa röda viner

Nu, de bästa röda vinerna! Medan vi väntar på alla glögg och julfester myser vi oss igenom höstens alla mustiga grytor. Vi har letar efter goda röda viner som vi verkligen helst vill dricka i höst och vi har hittat 11 viner!

Det är som vanligt vår testpanel Erik, Sylvia, Pia och Derek som har provsmakat de goda höstvinerna.

Testpanelens gemensamma intryck:

Av 30 viner har vi valt lyfta fram 11 röda viner som vi vill tipsa om i höst. Alla är riktigt goda, en del sticker ut och är fantastiska. Vi har tittar på viner i både beställningssortimentet och på hyllan. Valt några olika druvor och viner med en unik vinprofil. Oavsett vin som du väljer i den här gruppen, så är de alla säkra kort med bra prislapp. Tänk på att en del riktigt praktfulla viner endast finns i beställningssortimentet vilket återigen bevisar att många kvalitetsviner gömmer sig där. Var inte rädda för att beställa, då bidrar du till ett dynamiskt utbud!

 

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2014 | SB 5470 | Frankrike Bourgogne | 129 kr

Först ut en intensiv Pinot Noir av producenten Albert Bichot och från gamla vinstockar ’Vieilles Vignes’ vilket betyder att de kan vara upptill 35 år gamla. Det hör är ett bärigt vin med en härlig fruktkompott med uttrycksfulla aromer av mörka mogna bär och cappuchino som bryter det syrliga och ger ett krämigt och örtigt avslut. Trevlig syra och mjuka tanniner som verkligen inte stör bilden av ett vin som har en koncentrerad och smakfull profil. Mycket gott vin med fin struktur!  

 

District 7 Pinot Noir 2015 | SB 6578 | Kaliforniern Monterey | 125 kr

Pinot Noir nr 2 som korats av Vinjournalens läsare som årets mest populära vin. District 7 Pinot Noir är verkligen en ljuvlig Pinot Noir. En mysig fruktblandning av allehanda söta jordgubbar och hallon och stuffat med kryddiga toner av nougat, toner av färskriven kanel och mustigt sandelträ. Inbjuder till fler klunkar av detta friska vin. Känna robust men också balanserat. Välutvecklad och smakfull Pinot Noir som är medelfyllig med en sötare profil än vin nr 1 och med en subtil smakpalett, fin balans och lena tanniner. Elegant vin med mycket frukt!

 

 

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 Organic 2015 | SB 22800 | Côtes du Rhône | 109 kr

Trevligt fylligt organiskt Rhônevin, tät i färgen som vi vill framhålla även är ekologiskt. Man smakar nästan det eftersom vinet har en mycket mjuk framtoning av trevlig druvmix av främst Grenache och Syrah med lite, lite Mourvedre. Detta ger oss en mycket fruktig vinprofil med fin rund smak och trevliga aromer av mörklila bär. Känns modernt och smidigt i gommen med mustiga toner av peppar och en fin mineralisk underton a lakrits. Trevlig och mogen finish som varar den där extra biten. Sammetslent och friskt vin! 

 

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2017 | SB 2298| Côtes du Rhône | 119 kr

Ekologiskt och medelfylligt fruktdrivet Rhônevin som förutom de mörka bären och svarta oliverna innehåller både peppriga och örtiga kryddor, lagerblad och lakrits. Detta vin tillhör den lättare sorten med samma traditionella druvblandning som ovan, Grenache, Syrah och Mourvèdre. Absolut inte tungt, ej eller tanninstint vin utan vi upplever den ganska lätt och mycket nyanserat skönt och mycket smakfullt generöst vin utan att kännas för stramt och ett mycket fint avslut som dröjer sig kvar i gommen. Definitivt lagringsvänligt. Välgjort och matkompatibelt vin!

Chateau Pierrail Superieur 2015 | SB 76905 | Frankrike, Bordeaux |169 kr

Denna karaktäristiska Bordeaux Superieur är faktiskt ett jättetrevligt vin som verkligen känns som en riktigt fräsch och kraftfull Bordeaux av druvorna Merlot och Cabernet. Den har allt: generöst fruktkoncentrat av mörka bär och vaniljstång med lite nougat. Här finns en utpräglad och elegant fatsmak med en trevlig tränyans som är behaglig och diskret. Lena tanniner, inget som stör klunken. Absolut inte för söt utan helt enkelt bara ett moget, smakfullt och kryddigt vin med mycket substans och en lång final. Mysigt och harmoniskt matvin!   

 

Mandrarossa Cavadiserpe 2016 | SB 773761 | Sicilien | 169 kr

Aromatiskt vin av något så härligt ovanligt som Merlot och denna gång med Alicante Bouchet. Mörkt rött av lila plommon och båbär med örtiga inslag av lakrits oh timjan. Det här bidrar till en mustig och lite mer komplex profil som förstås står sig till en grillad köttbit. Bra balanserat mellan en bra inbunden syra och de mycket fina tanninerna. Känns perfekt strukturerat och upplevelsen i gommen känns rund och mogen. Och allt avslutas men en riktigt lång och saftig eftersmak med fin mineralitet och substans.  Harmoniskt och kraftfullt matvin!

 

Kanonkop Kadette Pinotage 2016 | SB 77036 | Sydafrika, Stellenbosch | 129 kr

Välgjord, stiltypisk nya världen gjord på den sydafrikanska drömdruvan Pinotage som baseras på en fyllig fruktsallad av mörka fullmogna bär med en övernyans av lakrits, mild vaniljarom och örtdoftande kryddor och alla aromer mycket sorterade och utmärkande. Granatrött skimrande vin som är nyanserat med mycket kraft i kroppen fast med diskreta mysiga tanniner. Mycket gott och härligt vin som bjuder på en smakfull konsistens av fin kvalitet och lång sugande eftersmak. Saftigt och runt moget vin! 

 

Rocca di Montemassi Le Focaie 2014| SB 2523 | Toscana | 102 kr

Mörkt och tät i färgen, smakrikt och stiltypiskt Toscanavin av främst Sangiovese som ger vinet ett trevligt karakteristiskt italienskt intryck och till ett strålande pris. Stramt med en nyanserad, utvecklad, kryddig smak. Både smak och doft är ungdomligt med en frisk bärighet, fruktig smak med inslag av bland annat körsbär, plommon och rostat kaffe. Viss strävhet med lite eldig eftersmak. Vi gillar att denna fatkaraktär gör sig påmind till det söta slutet. Generöst smakfullt och mycket prisvärt vin!

 

Rocca di Montemassi Sassabruna 2013 | SB 75954 | Toscana | 151 kr

Av samma Toscana producent fast detta vin med uppluckrad Sangiovese, Merlot och Syrah som ger vinet en ännu lite mer allround matprofil. Elegant, ren och snygg Sangiovese som känns och fräscht uppstramat med en speciellt fatig ton över mörka bär som känns körsbär och korinter med en släng av örter och bitterchoklad. Vi tycker att vinet är nyanserat och välutvecklat, mycket välgjort och det har en lång och angenäm eftersmak.  Läckert och förföriskt vin, prisvärt! 

Org de Rac Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot 2017| SB 2073| Sydafrika, Swartland | 79 kr

Ekologisk och trevlig sammansatt druvmix av samtliga tre druvor i namnet. Förförisk doft med nyanser av röda bär och frukter, samt ett drag av kaffe och vanilj. Fin fatkaraktär, ännu lite ungt och strävt den medelfylliga smaken går i samma stil som doften med fruktiga svulstiga toner av mörka bär och trevlig syra. Känns som ett utmärkt vardagsvin till schysst pris. Fylligt, kryddigt och eldigt hela vägen till finish. Mustigt vin till extremt bra pris!

 

Finca Villazán 2015 |SB 4391 | Spanien, Tierra de León | 119 kr

Många spanska druvor samsas i detta spänstiga och mysiga vin: Mencía, Tempranillo och ovanliga Prieto Picudo. Torr, mycket fruktig smak med fin syra och tydlig karaktär röda bär, örter och lite kakao. Trevligt och njutbart vin med goda tanniner som sitter där de ska. Runt, fatigt och välstrukturerat i spansk stil med en charmfull eftersmak.  Den som gillar traditionella spanska viner kommer definitivt att tycka att detta är ett bra köp. Robust och gott vardagsvin!

 

Se gärna tidigare provningar som vi gjort: 

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Marques de Marialva Reserva

Ekfatslagrat och smakrikt vin med viss åldersutveckling.

Artikelnummer: 2540

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bairrada, Portugal

Alkohol: 13 %

Pris: 149 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna