Hem » Vin Tester » Att tänka på när du testar rött vin
Vin Tester

Att tänka på när du testar rött vin

served-restaurant-table - Vinjournalen.se

Det är allmänt känt att färg, doft och konsistens spelar in vid vinprovning. Ett rött vintest skiljer sig från ett vitt på så sätt att det är andra smaker och dofter som förekommer. Vid provningen genomförs samma steg, men inslagen skiljer sig enormt.

  • Börja med att se på färgen. Försök att beskriva färgen mer detaljerat än bara rött. Ser du rubinrött, granatrött, tegel etc?
  • Undersök hur pass genomskinligt vinet är. Ett äldre vin kommer nog gå mer åt det orangea hållet i kanterna än unga viner.
  • Snurra glaset några varv för att släppa ut aromerna. Dofta sedan på vinet och försök hitta ek, bär, blommor, vanilj eller citrus.
  • Smaka på vinet.

Det låter enklare än det är att göra ett rött vin test. Att känna doften av olika aromer kan te sig komplicerat och bara smakupplevelsen i sig består av tre faser.

  • Första intrycket kallas attackfasen. Det är nu du marker av alkoholhalten, tanniner, syra och sötma.
  • I påföljande fasen, evolutionsfasen, kan du upptäcka mer detaljerade smaker som bär, plommon, fikon, kryddor och ekinslag.
  • I sista fasen, finish, marker du hur länge smakupplevelsen varar. Du märker även hur fylligt eller lätt vinet är.

Det finns alltså många steg vid vinprovningen och det kan visa sig vara riktigt komplicerat I början. Var dock inte rädd för att göra fel, utan prova dig fram. Övning ger färdighet!

Frågor och svar:

Vilken roll spelar färgen vid rött vinprovning?

Färgen är viktig vid vinprovning eftersom den kan ge ledtrådar om vinets ålder och smakprofil.

Vad är skillnaden mellan ett rött och ett vitt vintest?

Ett rött vintest skiljer sig från ett vitt på så sätt att det har andra smaker och dofter som förekommer.

Vilka steg ingår i ett rött vinprovningstest?

Färgbedömning, doftbedömning, smakbedömning i tre faser: attackfasen, evolutionsfasen och finishfasen.

Vad är attackfasen vid rött vinprovning?

Attackfasen är den första fasen i smakbedömningen där man markerar av alkoholhalten, tanniner, syra och sötma.

Vad är det viktigaste att komma ihåg vid rött vinprovning?

Det viktigaste är att öva och prova sig fram. Det kan vara komplicerat i början, men övning ger färdighet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.