Selected by Vinjournalen: Höstens största test av röda vinboxar

Den 25 november 1996 introducerades en allra första röd Bag-in-Box i Sverige, en Merlot från Languedoc-Roussillon. Sedan dess har vi troget köpt B-i-B men vi har också blivit mer kräsna i vårt boxval. Några 100-tals boxar är ständiga storsäljare, andra som finns i beställningssortimentet säljs det mindre av. Här provar vi några storsäljare av olika druvor och i olika prisklasser, men håller alla verkligen måttet?

Vinjournalens testpanel består av Erik, Sylvia, Pia och Derek och de provsmakar denna månad de mest populära röda boxvinerna!

Testpanelens gemensamma intryck:

Det här var en tuff test, kan vi lova! Det var en trevlig överraskning att så många både gamla och nya röda boxkompisar var så otroligt goda! Det finns några boxar som verkligen sticker ut med exceptionellt läckra viner. De flesta håller sig på en bra nivå. Eftersom en hel del röda viner är extremt söta och tenderar att gå mot det sirapslena hållet, så är det något vi tittat på och sedan delat upp i antingen över 200 kr eller under 200 kr.

 

Prislapp: över 200 kr

 

Allegro The Chocolate Box 2017

SB3994 | Sangiovese Primitivo | Italien Apulien | 239 kr

Läcker mörk och ogenomtränglig färg i denna alkoholstinna och mycket fruktspäckade italienare med intensiva doftaromer de mörkaste bären, choklad, lakrits och vanilj med en hel del fatsmak på toppen. Druvtypisk aningens söt Sangiovese som inte kommer att göra dig besviken till din grillade köttbit och håller stilen med mjuka tanniner och bra balans.

Vi tycker: härligt och förföriskt vin!      

 

Raccolto 2017

SB32452 | Nero d’avola, Cabernet Sauvignon | Italien, Sicilien | 249 kr

Detta organiska vin har en förförisk doft som sitter länge. Siciliens främsta rödvinsdruva bjuder på en delikat fruktkompott av mogna bär med stänk av kaffe och vanilj. Vacker kryddighet och ett vin som vi tycker har en trevlig kropp och fin balans som efter hand utvecklar en ännu finare fyllighet. Lättdrucket.

Vi tycker: mycket goda mategenskaper!   

 

Cantina Zaccagnini  

SB3023| Montepulciano | Italien, Abruzzo | 266 kr

Komplext och trevligt vin helt gjord på druvan Montepulciano av mörka, mogna bär som går åt det lila hållet. Tänk moreller med ett stänk av viol och en nypa kryddpeppar. Dominant och fruktigt vin med fin balans och en väl avvägd och distinkt fruktig syra. Mycket välgjort med lena men tongivande tanniner. Stannar kvar länge i gommen. Att h ett bomullshandtag och inte plasthandtag tycker vi är najs!

 

Mauro 2017

SB32364 | Primitivo | Italien, Apulien | 219 kr

Pålitligt och fylligt pasta- och pizzavin med druvtypiska Primitivo med särdrag av mörka moreller med tydlig vaniljton och typiska russinbetonade aromer. Schysst lakritstwist mot slutet och en lätt kryddighet.  Mysiga tanniner och bra syra som kompletterar frukten och bra, koncentrerad finish.

Vi tycker: fruktigt, saftigt vin och bra matkompis!                         

 

Apothic Red 2016

SB6420| bl.a. Zinfandel, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon | USA, Kalifornien |289 kr

Mörk, tät färg och ett vin som innehåller extra allt och även en stor blandning av druvor. Ett mörkbärigt och fruktigt vin som samsas med krämig choklad och vanilj. För vår del ligger smaken något på gränsen till att bli för söt, men å andra sidan gör detta att vinet är mycket fylligt och smakfullt, men också det dyraste. Den höga sockerhalten drar definitivt ner poängen.

Vi tycker: komplext och annorlunda vin  

 

Roodeberg 2016

SB7451| Cabernet sauvignon, Merlot, Shiraz| Sydafrika, Western Cape | 259 kr

Mörkt rubinrött och med en ytterst trevlig och galant druvmix som verkligen faller oss i smaken. Tillförlitlig röd box som passar till det mesta i matväg och med en tydlig prägel av mörka bär och toner av kaffe, lakrits. Så långt ifrån über-söt man kan komma, sötman kommer från bär som hallon. Välgjort med fina mjuka tanniner och tydlig fatkaraktär. En box som mycket väl tål att jämföras med sin goda flaska och som inte blir sämre trots boxförpackning.

Vi tycker: Förstklassig och extremt god box!     

 

Monlusso 2016

SB2388 | Barbera | Italien, Piemonte | 247 kr

Mjukt, lätt kryddigt och mycket fruktigt Piemontevin med intensiva toner av trevliga mörka, mogna frukter med en liten blommig känsla och fin chokladton som utvecklats under fatlagringen. Snygg balans mellan söt och syrligt med en strama, läckra tanniner där de goda frukterna lyfts en bra bit till i smaken.

Vi tycker: god vinupplevelse med mycket fin struktur!        

 

 

Prislapp: under 200 kr

 

 

Palazzo Mio Intenso

SB2357| Primitivo, Montepulciano, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot| Italien |199 kr

Organiska Palazzo har hängt med i några år och verkar ha utvecklats mycket bra åt rätt hall med fin fyllighet och fräschör. Inte för sött utan har en fin stram och jämn stil med fruktiga och mättade aromer och dofter av skogsbär och smakfull vaniljton. Harmoniska toner av fat i botten, något kärv i tanninerna och ganska fylligt avslut.

Vi tycker: mjukt, fruktigt och trevligt vin för priset!          

 

Umbala 2017

SB2072| Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinotage | Sydafrika, Western Cape | 189 kr

Det måste vara Pinotage som tillför substans i detta ganska unga vin. Här dominerar trevliga aromer av saftiga röda skogsbär med en släng av rökig cigarr. Mycket smakfullt vin som ligger en stund i gommen. Tanninerna är tongivande och tydliga och ger en bra känsla av fin kryddighet och bra struktur.

Vi tycker: mycket vin för pengarna!          

 

Candidato Ecologica 2017

SB22335|Tempranillo| Spanien, VdIT Castilla | 189 kr

Ekologisk och ganska ung spanjor som kan serveras vid många tillfällen, inte minst till grillat. Smakfullt och temperamentsfullt vin med en härlig fruktkompott med intensiv aromatisk bärighet. Fin kryddighet med bra fatkaraktär. Fullständigt osöt med distinkt pigga tanniner. Bra struktur med en något bitter eftersmak.

Vi tycker:  intensivt och gott för detta prisläge!

 

Il Conte Terre Siciliano Rosso 2017

SB2387| Nero d’avola, Merlot, Syrah | Italien, Sicilien | 199 kr

Ett vin med en mysig rustik personlighet, mycket gott och fräscht med en ganska komplex bär- och fruktkompott med toner av mjuk lakrits, doftande örter och elegant fatkaraktär. Kanske det mest mångsidiga av de röda vinerna när det gäller att matcha mat. Mycket saftigt och välbalanserat vin med fin fyllighet, bra inbunden syra och med lagom, livlig sötma.

Vi tycker: smakrikt och stiligt vin!        

 

Levante

SB2377| Merlot | Italien | 179 kr

Sedan länge ett populärt mörkt vardagsvin och en storsäljare som passar mycket bra till både ostbrickan och till pastan. Fruktig ram av blå bär samt mogna, söta plommon. Icke översöt utan har en torr stram profil med en släng av nougat och marsipan. Ett lätt, vitalt rödvin men en pigg inbjudande örtighet och fin stram framtoning, kanske på grund av Merlotdruvan. Lättdrucket.

Vi tycker: ett mycket prisvärt och smakfullt vin!       

 

Apothic Red 2016

SB6420| bl.a. Zinfandel, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon | USA, Kalifornien |289 kr

Mörk, tät färg och ett vin som innehåller extra allt och även en stor blandning av druvor, Mörkbärigt och fruktigt vin som samsas med krämig choklad och vanilj. För vår del ligger smaken något på gränsen till för söt, men å andra sidan gör detta att vinet är det fylligaste och smakfullaste vinet i testet, också det dyraste. Ändå otroligt prisvärt.

Vi tycker: komplext väcker garanterat uppmärksamhet under middagen    

 

Vi har skrivit mer om boxar: 

 

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Chianti Il Drago el a Fornace

Ett Chianti vin från hjärtat av Toscana, Italien

Artikelnummer: 2074

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Chianti, Italien, Toscana

Alkohol: 12 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna