Sedan 2015 har den internationella Bag-in-Box tävlingen ”Concours International Wine in Box” arrangerats av föreningen ”La Buissonnière du Vin” tillsammans med universitetet i Toulouse och oenologer.

Foto: Arnaud_Broussoux BWIB

Det var 1967 som det första bag-in-box-vinet med en liten kran introducerades av en vinproducent vid namn Tom Angrove. Förpackningen blev ganska snart populär i handeln och den 25 november 1996 fick Sverige den allra första bag-in-boxen. Det var ett rött vin vid namn Le Cep Merlot från Frankrike och Languedoc-Roussillon-regionen. Vad tiden går!

Fredagen den 23 mars korade man således det bästa Bog-in-Box-vinet. Man tar varken hänsyn till pris eller förpackning, utan detta är helt och hållet ett smaktest. Syftet med tävlingen är helt enkelt att testa, smaka av och kora det bästa Bag-In-Box-vinet. Det handlar om enbart om boxviner producerade i Europa och antingen 3- eller 5-liters förpackningar. Tävlingen tar emot alla färger, rött, vitt, rosé.

Det finns hundratals viner att smaka sig igenom och detta år tävlade 330 deltagande boxviner från både nya och gamla världen. Utav dessa viner har en oberoende jury gett medalj i form av en utmärkelse till 101 boxviner som får kalla sig “Best Wine in Box” och sätta tävlingens emblem och logotyp på boxen.

Foto: BWIB

Förra året fanns det 158 bag-in-boxar i Systembolagets sortiment. I år finns det några fler, 246 boxar och fler kommer nog att lanseras under året. Vi brukar hitta en hel del boxviner från tävlingen som finns på Systemet, men i år är det tunnsått. Förra året hittade vi 9 viner på den internationella listan som man kan köpa hos oss. I år endast 5. Dessa är:

  • Foot of Africa Chenin Blanc, 2017, art.nr 27003
  • Leva Chardonnay Dimiat & Muscat 2015, art.nr 2619
  • Leva Reserve Cabernet Sauvignon Merlot 2014, art.nr 72875
  • Robertson Chardonnay 2017, art.nr 12094
  • Robertson Cabernet Sauvignon 2017, art.nr 2099

Hela årets vinnarlista hittar du här !

 

Här kan du läsa mer om vinförpackningar: 

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy