Viner från Rhônedalen är bland de finaste i världen och området är ett populärt resmål för världens vinentusiaster. I populära Châteauneuf-du-Pape, som ligger i den södra delen, kan man njuta av ett varmt sommarklimat ända in i oktober, natursköna vyer och fantastiska smakupplevelser i form av både mat och dryck. Exempel på vanliga druvor i området är:

  • grenache
  • mourvèdre
  • counoise
  • bourboulenc
  • clairette blanche

Den bästa tiden att åka till Châteauneuf-du-Pape är under hösten. Att uppleva vingårdarna under eller precis efter skörden är något alldeles särskilt. Odlingen i detta område är särskilt intressant då den skiljer sig från andra. Marken på vissa vinodlingar är nämligen täckt av massvis av stora, runda stenar så att man knappt kan gå vid rankorna. Dessa stenar, som kallas för galets, blir uppvärmda av solen, och denna värme forslas sedan vidare till rankorna och deras druvor. Värmen från dagens soltimmar bevaras i stenarna och gör att rankorna kan hållas varma även under natten. Denna process hjälper druvorna att mogna och ger slutprodukten ett särskilt karaktärsdrag som kan beskrivas som en lent kryddig smak.

Är du intresserad av ekologiska och biodynamiska viner är Châteauneuf-du-Pape ett vindistrikt som kan falla dig i smaken. Det varma klimatet och den låga risken för svampsjukdomar gör att det inte finns särskilt många anledningar att använda någon kemisk penetrerande besprutning. Förhållandena för vinodling är helt enkelt så bra att det för många odlare faller sig naturligt att hålla odlingen ekologisk eller biodynamisk.

I Châteauneuf-du-Pape finns det alltså mycket att hämta för dig som tycker om vin och mat. Att området räknas som ett av Frankrikes absolut bästa är förståeligt då de ofta kraftiga och tanninrika vinerna som kan lagras i många år varvas med lättare viner av lika hög kvalitet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Château Mayne Lalande

Château Mayne Lalande

Artikel:2111Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

Årgång2015Druvor60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit verdot och 5% Cabernet Franc.Alkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy