Hem » Vin & Mat » Nyhet! Trendiga Raza Pet Nat och Thai-lax
|

Nyhet! Trendiga Raza Pet Nat och Thai-lax

Raza Pet nat - öppnar kapsyl

Pet Nat är nog den trendigaste vinstilen av alla idag! Alla pratar om Pet Nat just nu och alla vill vara ha mer av det vinet! Varför har Pet Nat blivit så populärt, vad är Pet Nat och vilken mat passar till?

Vi ska titta närmare på det nya, ljuvliga och naturliga Raza Pet Nat 2020 som har premiär på Bolaget idag och som får representera ett snyggt exempel på Pet Nat samt laga lite thailax med curry och saffran.

Vad är Pet Nat?

Vad är detta för konstiga vinflaskor med vanlig kapsyl? Varför är vinet lite grumligt? Låt dig inte skrämmas av detta, för både grumligheten och kapsylen är typiskt för dessa naturliga Pet Nat flaskor som nu är så trendig i hela världen.

Här är några snabba fakta om Pet Nat:

Pet Nat står för pétillant naturel som på franska betyder ’naturligt pärlande viner’ och

  • är ett ungt vin, det ska inte lagras länge utan gärna drickas ungt.
  • gjordes redan långt innan man gjorde Champagne, med en metod som kallas för méthode ancestral (eg förfädernas metod, en metod med gamla anor) – lite back to basic, naturligt.
  • produceras med så lite inblandning av vinmakare som möjligt.
  • veganer och vegetarianers favorit eftersom det handlar om ofiltrerade, naturliga viner.
  • får ‘återjäsa’ i flaskan utan att man separerar fällningen från vinet, så det blir lite grumligt och då samlas sediment i botten av flaskan av flaskan av restsocker och vild, naturlig jäst. Man tillsätter ingen jäst.
  • kallas ’glou-glou-viner’ av devota fransmän efter som vinet är så lättdrucket.

Till sist: att vinet är lite grumligt som alla naturviner är förstås inte farligt alls. Låt flaskan stå upp i stället för att lägga den som man brukar göra. Då samlas sedimentet i botten av flaskan och du sedan häller du bara upp vinet i långsam takt och låter sedimentet sjunka till botten igen….

Raza Pet Nat - hund i vingården
Familjen Teixeira Coelhos hund hjälper till i vingården

Idag lanseras Raza Pet Nat 2020 i Sverige!

Det är extra spännande med en vinpremiär för ett så populärt vin!

Raza Pet Nat är ett torrt, naturligt mousserande vitt vin från västra Portugal och familjeproducenten Quinta da Raza i Peneireiros, Celorico de Basto, i Vinho Verde-regionen (DOC). Vinmakare och ägare är José Diogo Teixeira Coelho och han gör både stilla och mousserande viner. I Sverige känner vi honom främst genom hans fräscha och lätta Falco Arinto Vinho Verde (nr 2277). Med denna Pet Nat går han tillbaka till en mer naturlig vinproduktion, okonstlat vinmakeri, bara vild naturlig jäst, minimalt med sulfiter och ingen filtrering.

Raza Pet Nat vinmakaren vid källa
Vinmakaren José Diogo Teixeira Coelho vid sin naturliga källa.

Raza Pet Nat är ett fräscht torrt pärlande vin med den stiltypiska kapsylen. Vinet är ljusgult, något grumligt i färgen, men på grund av sina naturliga sediment, så ökar komplexiteten i smakerna. Druvan som har använts heter Trajadura som är en syrlig, smakfull vinho verde druva. Raza Pet Nat är ett elegant och lyxigt vin av fräscha toner av äppelkompott, citronskal, mimosa, syrliga vita vinbär, biskvi och nötter. En fin sublim perlage skummar i glaset och ger känsliga, kompletterande smaker som fläder, gräs och saltvatten.

flaska raza pet nat 2

Raza Pet Nat är ett lättdrucket och trevligt bubbel som finns på Systembolaget från och med idag!

Vad ska man äta till en Pet Nat?

För det första: Pet Nat är ett utmärkt matvin men passar också fint till att bara sippa eller som ett trevligt pärlande glas vin för att hälsa gästerna välkomna.

En naturlig Pet Nat fungerar fint med mängder av maträtter, beroende på druva och om vinet är rött, vitt eller rosé. Du kan äta i stort sett vad du vill eftersom Pet Nat, oavsett färg, passar till mat fläsk, fisk, nötkött men också med mat som oftast är svårmatchad med viner generellt.  

Raza Pet Nat är ett vitt vin och det fungerar garanterat superbra med alla havet läckerheter i synnerhet till den fina salta tonen av skaldjur eller ostron eller fisk men även med starkare asiatiska rätter och till all vegansk mat.  

När det gäller regeln om att “bara dricka vitt vin med fisk” – så är det skräp. Även till en röd eller rosé Pet Nat skulle fungera fint med exempelvis den rätt vi lagar här, lax med saffran och curry.

Thailändsk laxfilé med saffran- & currysås

Laxens smak förstärks med Raza Pet Nat som är ett lättare vitt vin som bjuder på ljusa toner av citrus och de fräscha bubblorna så bryter det av fint med den gräddiga och kryddade chilin och curryn. Vi lagar för 2 personer och börjar med saffran- och currysåsen. Receptet:

Raza Pet nat - lax i curry och saffran
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 liten vitlök – finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2-3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • ½  färsk gurkmeja, skalad och riven
  • ½ tsk röd thaicurry  
  • ½  tsk chilipulver
  • 1 påse saffran
  • ½ msk fiskfond späds i 1 dl vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 2-3 limeblad (eller hel torkad lime)
  • färsk koriander och citronskivor till garnering

“””

  • 2 x 200 g färska laxfiléer eller tina ordentligt om du använder frysta
  • 2 msk rapsolja

Använd en traktör- eller sautépanna. Du gör allt i den och servera i den till slut.

Värm smöret på svag värme i en stekpanna. Tillsätt lök och stek tills den är mjuk och karamelliserad. Tillsätt vitlök, ingefära och gurkmeja och rör ihop med lökblandningen. Häll i vinet, höj värmen och låt vinet dunsta av.

Tillsätt limeblad, curry, chili samt saffran och till sist fiskfonden och allt reduceras till häften. Vispa in grädden och reducera lite mer om såsen känns ”tunn”. Ställ sedan undan.

Värm oljan i en stekpanna på låg/medelvärme och lägg i laxfiléerna. Stek på laxen lite grann och efter några minuter på en sida, så vänd försiktigt.

Värm på såsen något och lägg över laxen för att koka så den blir rosastekt. Salta och stänk över grovmalen svartpeppar. Strö över hackad koriander och servera fisken i såsen.

Fler rätter som passar Pet Nat:  

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.