Öl i burk eller flaska – vad smakar bäst?

Hem » Nyheter » Öl i burk eller flaska – vad smakar bäst?

American Chemical Society (ACS) har i en vetenskaplig studie analyserat om hantverksöl förändras över tid beroende på hur det förpackas och om smaken förändras över tid. Målet var att hjälpa bryggare att förlänga hållbarheten på öl och till stor del fokuserat på ölets ölens livslängd.

Öl innehåller förutom vatten och etanol innehåller tusentals smakföreningar, som är metaboliter som produceras av jäst, humle och andra ingredienser. Detta innebär att när öl förpackas bryter dess kemiska reaktioner ner en del av dessa komponenter samtidigt som de bildar andra – vilket minskar vissa beståndsdelar som är mer smakrika samtidigt som de genererar några oattraktiva smaker som gör att ölet smakar unket.

Öl innehåller förutom vatten och etanol innehåller tusentals smakföreningar, som är metaboliter som produceras av jäst, humle och andra ingredienser. Detta innebär att när öl förpackas bryter dess kemiska reaktioner ner en del av dessa komponenter samtidigt som de bildar andra – vilket minskar vissa beståndsdelar som är mer smakrika samtidigt som de genererar några oattraktiva smaker som gör att ölet smakar unket.

I studien kyldes burkar och bruna flaskor med amber ale och India Pale Ale (IPA) i en månad och hölls sedan i rumstemperatur i fem månader för att efterlikna typiska lagringsförhållanden och förpackat i en flaska eller burk.

Vad studien fann var att IPA visade sig vara mycket mindre känslig för förpackningstyp och man fann också att den metaboliska profilen för öl visade en utveckling av smak över tiden, oavsett om de var förpackade i burk eller flaska, men att ale i burkar visade den största variationen.

Resultaten indikerade slutligen att bärnstensöl verkligen höll sig fräschare på flaskor, medan valet av behållare gjorde mycket mindre skillnad för IPA:s stabilitet.

Vad detta säger oss är att ju högre humlehalten i en öl är, desto bättre är dess benägenhet att förbli stabil i alla typer av förpackningar, förutsatt att ett lätt slag inte påverkar en glasflaska och fläckar brygget. Men för mer maltledda stilar svarade ölet bättre på glas och inte aluminiumburkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.