Glöm 8000 år – nu fanns vin redan för 11 000 år sedan!

Hem » Nyheter » Glöm 8000 år – nu fanns vin redan för 11 000 år sedan!
vinstock

Inget är så fascinerande som tidig vintillverkning. Med moderna genetiska analyser och arkeologiska fynd kan det snart vara möjligt att ytterligare konstatera en ännu tidigare vinhistoria än vi hittills har trott.

Många forntida civilisationer i Europa och Asien gjorde och drack man vin mycket tidigt, ändå är det förvånansvärt hur lite man tidigare känt till om vinstockarnas ursprung. Hittills vet vi, har de tidigaste arkeologiska bevisen för vinodling kommit från i Kaukasus för ca 8 000 år sedan.

Nu finner en ny stor studie och genetisk analys av vinstockar i 16 länder som publicerades nyligen i tidskriften Science, att vinstockar/rankor redan hörde till folks vardag för cirka 11 000 år sedan och det i två delar av världen samtidigt, i västra Asien och Kaukasus.

Forskare i den nya studien har undersökt gener från 2448 olika druvsorter från hela Eurasien och Nordafrika. Man använde druvor från både vitis vinifera, från vilken de flesta moderna druvor odlades, men också dess vilda förfader Vitis Sylvestris. På så sätt kunde man jämföra och spåra tidiga vinstockar och dess historia.

Man kan också tydligt spåra att alla de druvor som vi använder idag, troligtvis kommer från en gammal Vitis Sylvestris förfader som har funnits i stora delar av Eurasien och Nordafrika under de senaste 400 000 åren. När människor sedan migrerade över hav, land och berg, förde de med sig denna sort, dels till andra delar av Europa, men även till Nordafrika och Asien. Men redan då korsade man druvor för att göra dem mer lämpliga för vintillverkning och för att få fram särskilda aromer och smaker.

Hela studien i Science kan du läsa >> här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.