En “vit månad” – finns det hälsofördelar?

Hem » Nyheter » En “vit månad” – finns det hälsofördelar?

Även om det finns långsiktiga fördelar med att skära ner på din alkoholkonsumtion, kan det få dig att må sämre, än att helt avstå från alkohol under en vit månad.

I en undersökning av 1 844 personer, sa en tredjedel att de kunde tänka sig att dra ner på alkoholen under en månad. Men bara 5 % sa att de ville ta en hel vit månad en dra ner på alkoholen fast ändå ta ett glas vin då och då. Viner med låg eller ingen alkohol kan vara ett sätt att minska alkoholkonsumtionen. Och idag har man ju faktiskt många bra alternativ att välja mellan.

Tänk på att dricka ett glas vin till maten minskar alkoholhalten i blodet jämfört med att dricka på fastande mage. Det betyder att man inte behöver ge upp det vanliga glaset vin på middagen så man kan fortfarande dricka måttligt och levern mår bättre.

Läkare menar att kroppen genomgår abstinens från alkoholberoende. Man upplever en lätt uttorkning och ibland svårt att sova men det är övergående. Andra symtom kan vara rastlöshet, illamående, svettning och ibland ångest. Lite beroende på hur länge man har druckit och hur mycket man druckit under denna period.

I allmänhet fyra till sex veckors återhämtning efter en period där man druckit säg en flaska då och då i veckan. Men resultatet kommer att bli att man sover mycket bättre och ser mer strålande ut, lovar forskarna.

Egentligen finns det inte något belägg för att en vit månad är bra för levern men levern bearbetar den alkohol som produceras av levern, i alla fall en liten mängd alkohol utan svårighet. Att sluta dricka i en månad kommer därför att minska kroppens förmåga att bearbeta alkohol. Så därefter bör man kanske hålla sig till att dricka måttligt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.