Vinflaskan på glas är inget klimatsmart val!

Hem » Nyheter » Vinflaskan på glas är inget klimatsmart val!

67 000 flygresor till Italien eller 4 500 varv runt jorden i en bensindriven bil. Det är den klimatpåverkan som alla engångsflaskor med stilla vin som säljs på Systembolaget per år motsvarar. Trots det tror var fjärde konsument att glasflaskan är den mest klimatsmarta förpackningen och fortsätter att välja den över andra miljövänligare alternativ. Det visar en ny undersökning av Kantar Public som gjorts på uppdrag av Systembolaget.

Idag står förpackningarna för så mycket som en fjärdedel av Systembolagets totala klimatpåverkan som är den enskilt största delen i bolagets klimatavtryck. Systembolaget ökar hela tiden andelen hållbara produkter och förpackningar i sortimentet. Det görs tillsammans med leverantörer och producenter världen runt. Men även kunderna kan göra stor skillnad.

Både pappförpackningar och burk är betydligt bättre än engångsflaskor i glas för klimatet.

–  Om alla 75-centilitersengångsflaskor, eller mindre, med stilla vin som säljs på Systembolaget byts ut mot pappförpackningar minskar co2-utsläppen med 33 500 ton per år, säger Sara Norell, direktör för Sortiment, Inköp & Varuförsörjning på Systembolaget.

Samma undersökning visar också att en fjärdedel inte vill servera vin på en middag ur en klimatsmart förpackning eftersom det känns billigt och inte är lika festligt och då väljer man glasflaskan istället.

Hur mycket skiljer det mellan olika förpackningars klimatavtryck vid produktion egentligen? Och hur väljer man rätt?

Svaret på den frågan mer tips och information får du i guiden ”Klimatvett och etikett” ladda nr den här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.